Zwangerschap | Wat moet je regelen voordat je kindje is geboren?

Ik kwam laatst een zwangere oud-collega tegen die ik al lang niet meer had gesproken. We hebben echt een tijd staan kletsen, leuk mensen na lange tijd weer tegen te komen! Ze was net 3 maanden zwanger en ze vroeg me of ik nog wist wat ik allemaal moest regelen voordat Fiene er was. Jeetje, dat was even graven! Een goed moment om het eens op te schrijven, weet jij wat je allemaal moet regelen voordat je kindje is geboren?

 

Regelen voordat je kindje is geboren

 

Wat moet je regelen voordat je kindje is geboren?

Check je zorgverzekering

Check je zorgverzekering al vroeg in de zwangerschap, zodat je weet waar je aan toe bent. Wat wordt wel en wat wordt niet vergoed? Zo kun je je aanvullend verzekeren voor de eigen bijdrage kraamzorg, bijvoorbeeld via de module ‘Gezinsplanning’ van de zorgverzekering van FBTO. Dit wordt namelijk niet via je basisverzekering vergoed. Misschien is het zelfs een idee om over te stappen. Je kunt maar één keer per jaar van zorgverzekering veranderen, dit moet je voor 1 januari hebben gedaan. Het is dus goed om dit meteen in orde te maken.

 

Kraamzorg

Kraamzorg regelen – het liefst vóór de 16e week. In het laatste trimester komt er een medewerker van de kraamzorg bij je thuis om te overleggen wat je van de kraamverzorgster verwacht en hoeveel uur per dag je kraamzorg wilt hebben. Het is handig om van tevoren even te checken hoeveel uur je vergoed krijgt van de verzekering. Meer uren zijn voor eigen rekening.

 

Zwangerschapsverlof

Je werkgever op de hoogte stellen van de zwangerschap en je zwangerschapsverlof regelen. Voor het regelen van je zwangerschapsverlof heeft je werkgever een zwangerschapsverklaring nodig, die je kunt aanvragen bij de verloskundige of je huisarts. Als werknemer heb je recht op zwangerschaps- en bevallingsverlof van totaal minimaal 16 weken. 4 tot 6 weken vóór de bevalling en 10 tot 12 weken erna. Ondernemers kunnen een ZEZ-uitkering aanvragen bij het UWV.

 

DE naam kiezen

Welke naam krijgt jullie baby? Misschien heb je al lang een naam in je hoofd, maar het kan ook zijn dat je het heel lastig vindt om de juiste naam voor jullie kindje te vinden. Ga je voor een vernoeming of toch liever voor een naam die je niet vaak hoort? Er zijn talloze lijstjes te vinden om je een beetje op weg te helpen, zoals bijvoorbeeld de 20 populairste babynamen van 2018. Zo leuk om doorheen te scrollen!

 

Zwangerschapscursus

Je aanmelden voor een zwangerschapscursus. Er zijn allerlei soorten zwangerschapscursussen, waarvan de zwangerschapsgym en zwangerschapsyoga de meest bekende zijn. Het is niet verplicht om aan een dergelijke cursus deel te nemen, maar bij een eerste kindje is het wel fijn om te doen. Het is een stukje voorbereiding op je bevalling.

 

Shoppen

Shoppen in de grote babywinkels. Wanneer je over de helft van de zwangerschap bent, kun je de leukere dingen gaan regelen, zoals de inrichting van de babykamer. Ga je voor schattig, stoer of hou je het liever neutraal? Wil je een wiegje of gaat je kindje gelijk in een ledikant? Heb je genoeg aan een commode of zoek je ook een kast erbij? Wil ook een box in de woonkamer? Oh en wat dacht je van een autostoel?

 

Kinderopvang

Werk je? Dan zul je ook kinderopvang moeten regelen. Wellicht is er iemand in jouw omgeving die op wil passen? Anders is het zaak om op tijd op zoek naar kinderopvang te gaan, want er zijn nogal eens wachttijden.

 

Geboortekaartje

Zodra je op zoek gaat naar het perfecte geboortekaartje voor jouw kindje, kom je erachter dat er ontzettend veel keuze is. Begin op tijd met zoeken, zodat je af en toe ook wat afstand kunt nemen als het begint te duizelen 😉 .

 

Kraampakket

Zelfs wanneer je al van tevoren weet dat je in het ziekenhuis gaat bevallen, heb je alsnog een kraampakket nodig (denk aan een matrasbeschermer en kraamverband). Als je ervoor verzekerd bent, krijg je een pakket van je zorgverzekeraar en zo niet, dan kun je deze zelf samenstellen.

 

Geboorteplan

Zelf heb ik er geen gemaakt toen ik zwanger was, maar je hoort tegenwoordig steeds vaker dat er om een geboorteplan wordt gevraagd. Hierin kun je jouw wensen voor de bevalling vastleggen, zodat de verloskundige en kraamhulp kunnen lezen wat jouw verwachtingen zijn.

 

Bedverhogers

Vanaf 37 weken zwangerschap moet je bed omhoog. Dit is zowel voor de verloskundige tijdens de bevalling als voor de kraamhulp na de bevalling. Daarnaast is het voor jezelf ook erg prettig om zo wat gemakkelijker in en uit bed te komen.

 

Erkennen

Samenwonend en niet getrouwd of geen geregistreerd partnerschap? Dan wil de vader waarschijnlijk het kindje erkennen (dit is al te regelen voordat je kindje geboren is, met toestemming van de moeder). De vader heeft dan overigens nog geen ouderlijk gezag, dit moet apart aangevraagd worden wanneer de baby is geboren.

 

Vluchttas

Rond de 37e week is het tijd om een vluchttas te maken. Hierin gaat alles wat je tijdens en na de bevalling in het ziekenhuis nodig hebt als de baby geboren is.

 

Het lijkt nu een flinke waslijst met taken die gedaan moeten worden, maar het valt allemaal reuze mee. Je hebt maanden de tijd om je voor te bereiden op de komst van jullie kleintje. Geniet er vooral van!

 

Hoe snel had jij DE naam gekozen?
Reacties lees ik graag.

Lees mee MetMirjam

 

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Twitter en Bloglovin?

 

4 comments on “Zwangerschap | Wat moet je regelen voordat je kindje is geboren?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.