Zindelijk worden doe je zo!

Wat ben ik trots op onze kleine grote meid; net voor haar derde verjaardag is het zover, onze peuter is zindelijk! En dat zag ik eerlijk gezegd niet helemaal aankomen..

 

Zindelijk worden doe je zo

 

Zindelijk? Dat wil ik niet!

Hoewel ze echt niet laat is, heb ik me af en toe wel eens een beetje zorgen gemaakt. Ze heeft het afgelopen jaar diverse keren aangegeven op het potje te willen plassen, wat dan een dag of twee goed ging. Daarna kwam steeds een ommekeer en dan wilde ze absoluut niet (lees: NIET) meer.

De laatste tijd was het zelfs zo dat ze precies wist te vertellen dat ze even een plas of poepje ging doen (in haar luier), maar op het potje of de wc wilde ze niet. Om het geen beladen onderwerp te maken, hebben wij ervoor gekozen om haar hier ook niet in te pushen. Wil je nog niet zonder luier? Prima hoor, dat hoeft ook helemaal niet!

Tot ze een week of twee geleden opeens het potje weer in de badkamer zag staan. ‘Ik wil op het potje mam.’ Tijd voor een nieuwe poging om zindelijk te worden!

 

Zoocchini trainingsbroekjes

Dit keer was ik wat beter voorbereid. Een paar maanden terug heb ik namelijk Zoocchini trainingsbroekjes mogen ontvangen van kleinegiraf.nl (neem even een kijkje, ze hebben zulke leuke spullen!!), die we nu eindelijk konden gaan testen!

Zoocchini trainingsbroekjes zijn vrolijk gekleurde onderbroekjes met dieren op de achterkant. Elk broekje een eigen diertje. Het speciale aan deze broekjes is dat ze een dikke laag dubbelzijdig badstof tussen de lagen van katoen hebben, die als absorptielagen werken. Het zijn geen luiers die een grote plas aankunnen, maar ze zijn juist bedoeld om de kleine beginnersongelukjes op te vangen.

Ik had de broekjes nog niet eerder aan haar laten zien, want ik hoopte dit haar extra zou motiveren om geen luier meer aan te willen. Ik legde de broekjes voor haar neer en gaf haar de keuze welk broekje ze aan wilde. Enthousiast koos ze olifant en ze vroeg gelijk of haar luier dan nu uit mocht. Mooi, zo werken de broekjes al mee voordat ze überhaupt een plas hoeven tegen te houden!

 

Werkt het?

De eerste keer dat Fiene een ongelukje had, was het gelijk een flinke plas. Het was de eerste plas die ze deed in onze nieuwe oefenfase en ze was even vergeten dat ze geen luier om had. Daar baalde ze flink van, want nu moest ze haar olifant uit doen! Gelukkig hadden we nog twee broekjes en mevrouw ging voor de giraf. Wel had ze gelijk goed door dat ze dus echt niet nog een keer in haar broek wilde plassen want anders moest ook de giraf weer uit. De rest van de dag heeft ze dan ook op het potje geplast!

De volgende dag had ze toch even een keer een klein ongelukje. ‘Neeee, ik moet plassen mam!’ En ze rende snel naar het potje. Ze was zo druk aan het spelen, dat ze er even geen erg in had gehad dat ze geen luier om had. Nu kon ik heel goed merken dat het broekje zijn werk had gedaan! Het broekje was nat en kon verwisseld worden (gelukkig had ik ook gewassen en kon ze de olifant weer aan 😉 ), maar haar lange broek was helemaal droog gebleven! Ik heb intussen wel gemerkt dat dit soort ongelukjes met een ‘gewoon’ onderbroekje betekenen dat je de lange broek ook moet verwisselen.

 

Stickers plakken

Ook besloot ik voor een beloningssysteem te gaan. Ik maakte een kaart vol met lege vakjes, speciaal bedoeld om haar plasjes en poepjes op te belonen met stickers. Voor elke plasje of poepje een sticker. Weinig poeha, gewoon wat gekladder met een pen, een liniaal en wat stiften, maar Fiene was er helemaal blij mee!

Ik wist niet zo goed wat ik ervan moest verwachten, maar na het eerste plasje in het potje vroeg ze gelijk om de beloofde sticker om te plakken! Na het plakken snelde ze weer naar het potje. ‘Als ik weer op het potje plas, mag ik nog een sticker plakken hè mam?’ riep ze enthousiast haha.

Na drie dagen het potje overal mee naartoe genomen te hebben, wilde ze ook op de grote wc. Iedereen moest het horen, want ze had al heel veel stickers geplakt én een mooie onderbroek aan!

Intussen is ze al een paar weken droog en is het stickervel bomvol (en bij oma hangt er nog eentje haha). Het is nu ook eigenlijk niet meer nodig, maar ze vindt het zo leuk om steeds een stickertje te mogen plakken dus we laten ‘m maar hangen 😉 .

Ik had bedacht dat het leuk zou zijn om een cadeautje te kopen als het stickervel vol was en ze zindelijk zou zijn. Achteraf was het stickers plakken op zichzelf al zo leuk dat een cadeau niet eens nodig was haha.

 

Mindset

We zijn ontzettend trots op ons meisje dat ze het zo goed onder de knie heeft en ik ben ervan overtuigd dat deze hulpmiddelen haar hierbij hebben ondersteund. Wel denk ik dat de grootste sleutel tot succes de mindset van je kindje is. Zolang je kindje er niet klaar voor is, gaat het ook niet lukken. Wij hebben er altijd voor gekozen haar niet te pushen, ondanks alle ‘signalen’ die ze gaf dat ze er klaar voor moest zijn.

Alleen ‘s nachts doen we haar nog steeds een luier om, maar we merken ook hier dat deze al veel minder vol zitten dan voorheen. Wie weet zijn we binnenkort wel helemaal uit de luiers – we zien het wel 🙂 !

 

Dit was onze manier. Wat is jouw beste tip voor het zindelijk worden?
Reacties lees ik graag.

Lees mee MetMirjam

 

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Twitter en Bloglovin?

 

Afbeelding ‘meisje op het potje’ via Shutterstock.

32 comments on “Zindelijk worden doe je zo!

 1. Wij hebben en ook een dochtertje ze is nog niet zinnelijke ze is 21 februari 3 jaar geworden maar ze plast en poept wel in de wc maar ook nog in de luier en heeft haar nukken😱 maar wat leuk zo maar stickers als beloning ik ga het ook zo het zelfde doen en mag ik je vragen over die broekjes waar heb je ze gekocht want smiddags draag ze affe toe geen luier ( sinds een paar dagen want ze plast geregeld toch in haar broekje)

  Liefs yessica

  1. De broekjes komen bij Kleine Giraf vandaan (kleinegiraf.nl).

   Misschien helpt het als je tijdelijk een potje in de kamer zet? Dan is de drempel misschien net iets lager om snel een plasje te gaan doen. Dat werkte bij ons de eerste dagen in ieder geval beter dan de wc, misschien bij jou ook. Succes!

 2. Geweldig, wat knap. Wat een leuke broekjes ook. Super tip. Beter dan luierbroekjes mi. Wij zijn er bijna. Zoontje net 3. Nooit gepusht wel aangemoedigd en sinds kort zijn zijn luiers veelal droog en vraag ik hem regelmatig of hij moet plassen. Zelf aangeven die hij nog niet maar dat is onze volgende stap
  Roelina onlangs geplaatst…Mama dagboek #81: 3x HOERA voor de koekepeer!My Profile

 3. Heerlijk dat het gelukt is, weer een mijlpaal! Die broekjes zijn echt heel leuk, tip voor de toekomst. De potjes stonden bij ons al lang klaar maar ze wilde er nooit op. En van de een op de andere dag wel, en toen hebben we doorgepakt, met wat ongelukjes natuurlijk. Nu is ze in de nacht ook zo goed als zindelijk.
  Lisette onlangs geplaatst…Wereldwijs, een kaart aan de muur.My Profile

 4. Wat een ontzettend leuke broekjes! En ook het sticker beloon systeem vind ik een heel leuk idee. Goed dat je haar niet pusht, alles moet steeds sneller in deze maatschappij, dat zie ik heel veel om me heen. Dat is nou eenmaal van deze tijd, maar go with the flow werkt vaak veel beter en is ook een stuk minder stressvol. Dikke duim voor Fientje!

 5. Die broekjes ga ik misschien ook maar eens aanschaffen. Mijn zoon is in maart 3 geworden en een enkel keertje plast hij wel op het potje, maar dat is omdat wij hem er gewoon op zetten. Zindelijkheid lijkt in elk geval nog erg ver weg. Maar ja, pushen heeft weinig zin. Hopelijk gaat hij het snel genoeg zelf vies vinden allemaal..
  Joyce onlangs geplaatst…Weekoverzicht week 21, 2017My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.