Waterpokken via gordelroos, besmetting is zo gebeurd

Wist jij dat je gordelroos van hetzelfde virus krijgt als de waterpokken? En dat het ook mogelijk is dat jouw kindje de waterpokken via gordelroos kan krijgen? Tot voor kort wist ik dit niet en tijdens mijn zoektocht via Google vond ik zo snel niet de informatie die ik zocht. De afgelopen weken hebben wij hier zelf wat ervaring mee opgedaan en die deel ik graag met je.

 

Waterpokken via gordelroos

 

Gordelroos

Een paar weken geleden kwam mijn lief thuis met een nare, pijnlijke uitslag aan één kant van zijn borst en rug. De volgende ochtend kon hij gelijk terecht bij de huisarts, die na één blik direct aangaf: ‘dat is gordelroos’. Gordelroos kan overal op het lichaam zitten, maar het zit meestal rond de buik of het middel. Het zit in ieder geval altijd aan één kant van het lichaam. Het begon met een paar groepjes blaasjes, maar na een dag zat het er helemaal vol mee – heel pijnlijk.

Iedereen die ooit de waterpokken heeft gehad, kan gordelroos krijgen. Het virus blijft namelijk altijd in het lichaam achter en wanneer de weerstand is verminderd of bij verhoogde stress kan het virus weer actief worden, aldus de huisarts. Op dat moment krijg je dus gordelroos, wat je dus ook meerdere keren kunt krijgen.

Gemiddeld duurt het een week of twee voordat de blaasjes indrogen. De plekken kunnen echter nog lang pijnlijk blijven. Bij mijn lief is het nu 5 weken geleden begonnen en gaat het gelukkig al veel beter. De plekken blijven wel gevoelig, maar hij ervaart er gelukkig geen constante pijn meer aan.

 

Waterpokken via gordelroos

Zodra duidelijk was dat wij te maken hadden met gordelroos en dit dus van hetzelfde virus bleek te komen als de waterpokken, vroeg ik me af of ons meisje dan ook de waterpokken via gordelroos zou kunnen krijgen. Die had ze namelijk nog niet gehad. Google is dan natuurlijk je beste vriend, dus ik ben aan het Googelen geslagen. Al snel bleek dat het inderdaad mogelijk was om de waterpokken via gordelroos te krijgen. Maar op de ene site las ik dat het virus alleen bij aanraking van het vocht uit de blaasjes overgedragen kan worden en op de andere las ik dat het ook via de lucht overdraagbaar was in een bepaalde periode. Wat is betrouwbaar?

Op naar de apotheek dan maar, want onze vakantie kwam in zicht en dan heb ik liever wat smeerseltjes voor haar mee. Ook daar kreeg ik het antwoord ‘laat haar maar uit de buurt van de blaasjes’. Fijn advies, maar dat leek me sowieso al wat frisser, dus dat deden we al 😉 . We besloten het één en ander voor de zekerheid in te slaan en het maar af te wachten, meer konden we niet doen.

 

Waterpokken

En dan de waterpokken. Ik had goede hoop dat ons peutermeisje toch niet besmet zou zijn met het virus.. Maar na een paar dagen vakantie kwamen de eerste pokjes al tevoorschijn. Wat mij betreft overigens direct het bewijs dat besmetting zo gebeurd is en het dus niet alleen bij aanraking van het vocht uit de blaasjes van de gordelroos is over te dragen. We hadden overigens misschien ook extra kans op besmetting, omdat ze ziek was in de periode dat de gordelroos bij haar vader tevoorschijn kwam. Hierdoor was ze waarschijnlijk ook extra vatbaar voor het waterpokkenvirus.

 

Gelukkig telt een gewaarschuwd mens voor twee en had ik voordat we met de caravan vertrokken wat spullen ingeslagen om de jeuk bij waterpokken te verzachten. Op aanraden van mijn zus kocht ik HeltiQ Zemelen Bad, om je kindje in de badderen. Dit werkt verzachtend, stilt de jeuk én helpt bij het indrogen van de waterpokken. Daarnaast tipte ze me ook voor de verkoelende mousse van KidsClin, waarvan ik twee flessen had gekocht. Deze luchtige mousse smeer je meerdere keren per dag op de waterpokken om de jeuk te verzachten (wanneer nodig). Dit ondersteunt overigens ook het natuurlijke helingsproces. We hebben alles ook helemaal opgebruikt, dus ik was blij dat ik genoeg mee had genomen. Beide producten zijn gewoon bij de drogist te koop.

Ook had ik wat nieuwe zetpilletjes gehaald, want die dingen gebruik je zo weinig (gelukkig), dat ze steeds weer over de datum zijn of je kindje weer in een andere gewichtsgroep zit.

De eerste dagen had ze er niet zoveel last van. Ondanks de warmte (gemiddeld een graadje of 32°C) had ze niet zoveel jeuk en wilde ze graag in een badje zitten. Normaal gesproken gaan we lekker zwemmen met zulk weer, maar konden we niet naar het zwembad in verband met besmetting van het water. Ook het strand was nu niet handig, want dat geschuur wil je ook niet bij die pokjes. Daarnaast was het nu te pijnlijk om haar in te smeren met zonnebrandcrème, dus kozen we voor een badje in de schaduw onder de parasols (groen, vandaar ook de wat groenige foto’s) bij de caravan.

 

En als je kindje met waterpokken dan toch in een badje gaat, is het wel zo lekker om hier gelijk een zemelen badje van te maken. Na het badje smeerde ik haar in met de verkoelende mousse en liet deze goed indrogen.

 

Besmettelijkheid waterpokken

[Bron: RIVM]

Wanneer iemand besmet is, zit het virus in de keel. Door te niezen en hoesten komen kleine druppeltjes met het virus in de lucht, die andere mensen weer inademen en hierdoor besmet raken. Daarnaast zit het virus natuurlijk ook in het vocht dat in de blaasjes zit. Wanneer je kindje besmet is met het waterpokkenvirus, duurt het 10 dagen tot 3 weken totdat het ziek wordt.

De waterpokken zijn besmettelijk vanaf 2 dagen voordat de eerste blaasjes zichtbaar zijn totdat alle blaasjes zijn ingedroogd. Dit duurt meestal tussen de 5 en 10 dagen na de eerste blaasjes. Bij ons meisje heeft het een dag of 8 geduurd voordat alle blaasjes ingedroogd waren.

 

Heeft jouw kindje de waterpokken al gehad?
Reacties en ervaringen lees ik graag.

Lees mee MetMirjam

 

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Twitter en Bloglovin?

 

Opmerking: dit artikel is gebaseerd op mijn eigen ervaringen. Ik ben geen arts of verpleegkundige. Raadpleeg indien nodig een arts of apotheek.

 

 

 

4 comments on “Waterpokken via gordelroos, besmetting is zo gebeurd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.