Wat je kindje moet kunnen voor de basisschool

Nog een paar maandjes en dan mag Fiene naar de basisschool en daar heeft ze ontzettend veel zin in! Een hele verandering, want dan gaat ze het echte schoolleven in en zal ze de komende jaren ontzettend veel leren. Maar.. voordat het zover is, zal ze ook nog wel wat moeten leren, want er is het één en ander dat je kindje moet kunnen voor de basisschool. Wij zijn dus volop bezig met de voorbereidingen!

 

Wat je kindje moet kunnen voor de basisschool

 

Wat je kindje moet kunnen voor de basisschool

Zonder luier én zelfstandig naar het toilet

Als eerste dient je kindje zindelijk te zijn. Daarnaast hoort je kindje ook helemaal zelfstandig naar het toilet te gaan en dus zelf te vegen.

Wat wij Fiene leren:

Zindelijk is ze gelukkig al een tijdje, dus dat probleem hebben we niet. Wij leren haar in eerste instantie dat een hoekje van één velletje toiletpapier niet genoeg is om te vegen… 😉 We leggen uit hoe ze haar kleding goed omhoog houdt, zodat deze droog en schoon blijft. Daarnaast heb ik al verschillende keren gehoord dat de vloer bij de kindertoiletten op school vaak verre van schoon is, omdat er regelmatig nog iets mis gaat. Daarom leer ik haar ook dat ze haar broek niet op haar enkeltjes moet laten hangen en een rokje omhoog moet trekken. We oefenen hierbij hoe ze dit per kledingstuk het beste kan doen.

 

Zelf uit- en aankleden:

Op de basisschool wordt van kinderen verwacht dat ze zich zelfstandig uit en aan kunnen kleden. De kleuters zullen op een bepaalde dag in de week gymmen, waarop ze dit dan ook zelf moeten doen.

Wat wij Fiene leren:

Haar broek / legging en sokken trekt ze al tijden zelf uit, maar haar shirt of jurk vindt ze een stuk lastiger. We zijn al een tijdje aan het oefenen, door haar zelf om te laten kleden bij het naar bed gaan en (wanneer we genoeg tijd hebben) bij het opstaan. De meeste kleding gaat haar nu ook prima af! Een paar kledingstukken blijven nog wel lastig omdat die wat strakker zitten of lastiger over haar hoofd gaan. Ik denk dat het ook een taak als ouder is om je kindje op zo’n dag iets ‘makkelijks’ aan te geven.

Qua schoenen kiezen wij nu sowieso nog voor laarsjes / schoenen met een ritsje en sneakers met klittenband of een ritsje. Sommige ritsen zijn overigens nog best lastig omdat ze wat stroever gaan, maar ook dan kun je waar mogelijk kiezen om de makkelijkste schoenen aan te trekken op een gym-dag óf wat vaker te oefenen op het ritsje.

 

Jas zelf dichtdoen

Deze zou nog onder het vorige kopje kunnen, alleen komt dit punt natuurlijk alle schooldagen voor (behalve de mooie zomerdagen misschien). Als kinderen gaan buitenspelen, horen ze zelf hun jas aan te doen en dit eventueel aan te vullen met sjaal en handschoenen.

Wat wij Fiene leren:

Hoewel Fiene vorig jaar voorjaar zelf haar vestjes of jasje open en dicht ritste, was dit lastiger met haar winterjas. Ze draagt een kort model, dat aan de onderkant wat strakker zit. Hierdoor kreeg haar ritst dan ook niet zelf dicht. Dit was afgelopen winter nog geen probleem, maar op de basisschool zal ze dit toch zelf moeten kunnen. Nu ze weer andere jassen draagt, doet ze het gelukkig gewoon weer zelf. Maar het is misschien wel een puntje om rekening mee te houden bij de aanschaf van een nieuwe winterjas.

 

Zelf het tussendoortje openen

Het tussendoortje dat je als ouder meegeeft naar school, zal je kindje zelf moeten openen. Er zijn veel leuke, hippe bakjes te koop, die hier eigenlijk helemaal niet zo geschikt voor zijn. Best handig om hier even over na te denken!

Wat wij Fiene leren:

Ik geef Fiene altijd fruit in een bakje mee naar de peuterspeelzaal. Dit bakje kan ze prima zelf openen, dus dat moet ook op de basisschool goed komen. Wel vindt ze het lastig om bijvoorbeeld een zakje met kaakjes te openen. Nou ja, het lukt wel, maar vaak vliegen de kaakjes dan het zakje uit haha. Hier oefenen we dus nog even op. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon een optie om twee losse kaakjes in een bakje mee te geven – net zo makkelijk.

 

Handen wassen

Dit punt hoort er eigenlijk niet eens bij, maar omdat het zo snel overgeslagen of ‘vergeten’ wordt door kinderen, hameren wij hier heel erg op.

Wat wij Fiene leren:

Als Fiene haar handjes wast, doen we dit altijd heel uitgebreid. Niet even snel onder de kraan en klaar, maar altijd met sop en uitgebreid lekker soppen. Ik heb natuurlijk geen idee of ze dit uiteindelijk ook gaat doen als ze lekker aan het spelen is en zichzelf de tijd eigenlijk niet gunt, maar we doen wat we kunnen. Hopelijk leggen we hier toch een beetje een basis mee en doet ze het minimaal voor de helft, waar ik al heel tevreden mee zou zijn.

 

Natuurlijk leren we haar ook dat ze goed naar de juf moet luisteren, haar met twee worden aan moet spreken en lief met andere kinderen moet spelen, maar dat geldt ook voor de peuterspeelzaal, waar ze al op zit.

Heb jij nog extra tips voor wat je kindje moet kunnen voor de basisschool?
Reacties lees ik graag.

Lees mee MetMirjam

 

Volg je mij al op FacebookInstagramTwitter en Bloglovin?

 

Afbeelding ‘meisje met rugzakje’ via Shutterstock.

 

2 comments on “Wat je kindje moet kunnen voor de basisschool

  1. Mooi overzicht 🙂 Als aanvulling (in de winter): zelf sjaal omdoen.

    Bij ons wil de juf wel helpen met winterjassen dicht doen en oudere kleuters kunnen ook helpen met, bijv. , veters knopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.