Pasen | Wat eet jij op je matzes? Mijn 5 favorieten

Het is bijna Pasen en dus wordt er in veel huishoudens uitgebreid ontbeten, geluncht of gebruncht! Een gezellig samenzijn met elkaar, waarschijnlijk traditiegetrouw met matzes op tafel. Ondanks dat de meeste mensen hun matzes met boter en suiker óf met kaas eten, geef ik je vandaag 5 lekkere alternatieven!

 

Hollandia Matzes

 

De geschiedenis van de matzes

Even in het kort terug naar de basis, want als we dan toch matzes eten met Pasen, is het wel zo fijn om ook de geschiedenis ervan te kennen. Het is het voedsel waarmee de joden in alle haast Egypte ontvluchtten. Er was geen tijd om brood te laten rijzen, dus bestond het puur en alleen uit water en bloem. Met Pesach gedenken de joden de uittocht (Exodus) en de bevrijding door god en eten ze geen gerezen voedsel. Ondanks dat Pesach en Pasen twee verschillende vieringen zijn, zijn matzes ook populair met Pasen.

 

Hollandia Matzes

Hollandia Matzes spelt

Hollandia Matzes bakt al sinds 1933 diverse soorten matzes volgens traditioneel recept. Deze matzes bevatten géén zout, suiker, conserveermiddelen, kleurstoffen, smaakstoffen, etcetera en zijn dus helemaal naar wens op smaak te brengen!

Wij ontvingen een heerlijk matzes pakket voor Pasen en daar zaten toch wel wat producten in die ik nog niet eerder had gezien. De bekende grote matzes zijn verkrijgbaar in oranje (original) en gele (volkoren) zak. De kleinere versie in het zeshoekige doosje kende ik ook al, maar ik wist bijvoorbeeld niet dat deze ook verkrijgbaar is in de variant spelt. Daarnaast is er ook matze toast te koop, een fijne lichte variant voor een gezellige zaterdagmiddag.

 

Mijn 5 favoriete belegsoorten op de matzes

En dan nu mijn belegtips voor op de matzes. Laten we alvast even voorop stellen dat ik niet Joods ben en ook niet kosher eet. Hier heb ik dan ook geen rekening mee gehouden in mijn belegtips.

1. Filet americain

Matzes met filet americain

Heel simpel, maar wel erg lekker. Besmeer je matze met filet americain, maal er wat peper overheen en maak het af met twee slices gekookt ei.

 

2. Avocado spread

Matzes met avocado spread

Ik ben gek op avocado’s. Ik gebruik ze waar ik ze gebruiken kan, dus ook hier ga ik ervoor!

Mijn recept:
Prak een avocado helemaal glad en voeg daar twee eetlepels Griekse yoghurt aan toe. Hierdoor wordt het mengsel wat frisser en door het zure van de yoghurt verkleurt de avocado ook niet. Voeg hier een tomaat aan toe (zonder vruchtvlees), in hele kleine dobbelsteentjes gesneden. Breng de spread op smaak met zout, peper, knoflook en cayennepeper. Als Fiene hiervan eet laat ik de cayennepeper weg.

 

3. Gerookte zalm

Matzes met gerookte zalm

Gerookte zalm; ook zoiets wat naar mijn idee op de Paastafel hoort. Heerlijk met een schepje Hüttekase en wat bieslook of dille erover. Zo simpel maar o zo lekker!

 

4. Eiersalade

Matzes met eiersalade

Perfect voor op de Paasbruch, want de eiersalade heb je waarschijnlijk toch al gemaakt (of gekocht). Sprenkel er nog een beetje bieslook over, misschien wat gesnipperde tomaat erbij.. Jammie!

 

5. Geitenkaas met honing

Matzes met geitenkaas met honing

De overheerlijke combinatie van geitenkaas, honing, tijm én een beetje bacon doet het echt verrassend goed op een matze. Ik denk zelfs dat dit mijn uiteindelijke favoriet is van de 5. Maar het is lastig kiezen hoor!

 

Misschien heb ik je nog een beetje kunnen inspireren voor je Paasontbijt, -lunch of -brunch. Mocht je trouwens nog wat tips voor de Paasbrunch zoeken, dan heb je hier misschien nog iets aan: 10 tips voor de paasbrunch! 🙂

Eten jullie ook matzes met Pasen? En wat is jouw favoriete beleg?
Ik ben heel benieuwd! Reacties lees ik graag.

Lees mee MetMirjam

 

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Twitter en Bloglovin?

 

MATZES TIPS - 5 belegtips

17 comments on “Pasen | Wat eet jij op je matzes? Mijn 5 favorieten

  1. Oh joh, die dingen heb ik mij vroeger echt aan vol gegeten. Haha leuk ze hier weer te zien en die combinaties zien er zo lekker uit. Ik deed er vroeger een klein laagje suiker op. Heel ongezond maar zo lekker.

  2. Nnooit gehoord van matzes. Zal de volgende keer eens goed kijken in de supermarkt want het lijkt me wel iets dat ik graag zou eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.