Wat doet een slecht binnenklimaat op school met kinderen?

De één draagt graag vesten naar school, want het is zo koud in de klas en de ander wil liever luchtig gekleed, want de zon schijnt altijd op het lokaal. De temperatuur zal ook altijd wel wat schommelen tussen lokalen en natuurlijk afhankelijk zijn van de locatie van het lokaal. Maar toch vraag ik vraag me af.. wat doet een slecht binnenklimaat op school eigenlijk met kinderen?

 

Binnenklimaat op school

 

Binnenklimaat op school

Het is belangrijk om gezonde scholen te hebben, met een goede luchtkwaliteit. Schoolgebouwen zitten over het algemeen vol met leerlingen in niet al te grote ruimtes, wat invloed heeft op de luchtkwaliteit in het gebouw. Wanneer er slecht geventileerd wordt en het binnenklimaat op school dus niet goed is, krijgen mensen meer kans op gezondheidsklachten, wat natuurlijk niet bevorderlijk is voor de leerprestaties van kinderen. Daarnaast is de kans op ziekteverzuim onder zowel leerlingen als leerkrachten groter, wat al helemaal niet de bedoeling is!

 

Slecht binnenklimaat

Wanneer de kwaliteit van het binnenklimaat niet in orde is, kunnen de volgende klachten optreden:

  • Leerkrachten en leerlingen kunnen hoofdpijn krijgen
  • Concentratieproblemen
  • Last van branderige ogen
  • Een geïrriteerde huid
  • Geïrriteerde slijmvliezen
  • Een benauwd gevoel

Dat is best een flink en vervelend rijtje, als je het mij vraagt!

 

Mijn ervaring

Bij Fiene op school hangt er in elk lokaal een metertje die de luchtkwaliteit in de gaten houdt. Fiene heeft dan ook gelukkig geen van de bovenstaande klachten gehad. Dit schijnt lang niet altijd zo goed in de gaten gehouden te worden, dus ik zou zeggen check het eens. Voor hetzelfde geld is dit nog een aandachtspunt(!) bij jullie school en wellicht loopt jouw kind al een tijdje te tobben.

Aangezien kinderen (en natuurlijk de leerkrachten) lange tijd in het schoolgebouw doorbrengen, vind ik het belangrijk dat schoolbesturen hier goed mee omgaan. Er wordt geleerd, prestaties moeten worden geleverd en dat gaat het best in een gezonde omgeving.

 

Heb jij het idee dat het binnenklimaat op jouw school in orde is?
Reacties lees ik graag.

Lees mee MetMirjam

 

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Twitter en Bloglovin?

Logo MetMirjam

 

 

One thought on “Wat doet een slecht binnenklimaat op school met kinderen?

  1. Zeer interessant want een schone en stofvrije klas is een perfecte klas voor kinderen want je wilt dat ze goed kunnen leren zonder hoofd te krijgen….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.