Voorleestip: Het Droomhuis

Vandaag heb ik weer een leuke voorleestip voor jullie: prentenboek ‘Het Droomhuis’. Een vrolijk klusverhaal op rijm met de thema’s vriendschap, ruzie en klussen.

Lees ook: Retteketet! We gaan nog niet naar bed!

Het Droomhuis

Het Droomhuis

Het droomhuis gaat over Vos en Das, die beiden aan een vervallen huisje klussen, zonder dat ze het van elkaar weten. Het klussen gaat lekker snel, maar wat als je je droomhuis opeens moet delen als het klaar is?

In het bos ziet Vos een vervallen huisje. 
Dat ga ik opknappen, denkt hij. Ik maak er een droomhuis van!
Hij is nog niet weg of Das komt eraan.
Ook hij ziet het huisje en denkt: als ik dit opknap, wordt het mijn droomhuis.

De volgende ochtend begint Vos meteen met het repareren van de muren.
’s Middags maakt Das het dak.
Zo gaat het een paar dagen: Vos komt ’s ochtends klussen, Das in de middag.
Maar dat weten ze niet van elkaar. 
Tot het droomhuis klaar is…
Hoe zal dat aflopen?

Het Droomhuis

Titel: Het Droomhuis
Tekst: Maria van Donkelaar
Illustraties: Jan Braamhorst
Formaat: 21,5 x 28,7 cm
Leeftijd: vanaf 4 jaar
Omvang: 32 pagina’s
ISBN: 978 90 5116 723 8
Uitgeverij: De Vier Windstreken
Adviesprijs: € 14,95

Wat vinden wij?

In Het Droomhuis komen verschillende emoties en thema’s aan bod. In het begin zijn Vos en Das blij verrast als ze het huisje vinden en beginnen vol goede moed te klussen. De één ‘s morgens, de ander ‘s middags of de één op het dak terwijl de ander de ramen maakt en zo lopen ze elkaar steeds mis. Wel vinden ze het vreemd dat er steeds iets ‘uit het niets’ gerepareerd is.

Als het huis klaar is, komt de onvermijdelijke ontmoeting en dat gaat er iets minder gezellig aan toe.. Tóch komen ze er uiteindelijk samen uit!

Het boek leest fijn weg doordat het op rijm geschreven is en het heeft een fijne boodschap voor kinderen over vriendschap en ruzie. Fiene vindt het ook een heel leuk verhaal om naar te luisteren en tegelijkertijd de gedetailleerde illustraties te bekijken.

Ladder maken

Bijzondere illustraties

De prachtige illustraties in het boek zijn paginagroot en verdienen nog wat extra aandacht. Je kunt er namelijk naar blijven kijken, want zoals ik al aangaf zijn ze ontzettend gedetailleerd. Illustrator Jan Braamhorst heeft er ook wat grapjes in verwerkt, hier zegt hij zelf het volgende over:

Het was heerlijk om dit boek te mogen illustreren. Ik heb er maanden aan gewerkt, omdat mijn tekeningen heel gedetailleerd zijn. In de illustraties zijn wat grapjes ontstaan die niet in de tekst voorkomen.

Het huisje wordt in het begin namelijk gestut door twee grote palen, dat zie je ook op het omslag. Op de grond heb ik steeds vijf plankjes bijgetekend. Pas als Das met het dak gaat beginnen is er een ladder nodig. In de tekst wordt het niet beschreven, maar op mijn illustraties zie je dat Das van de palen en plankjes zelf een ladder maakt. Eén van die plankjes is met wel tien spijkers vastgezet!
En toen ik het huisje vanaf een andere kant wilde tekenen, ontstond daar ineens een klein bruggetje.

Gedurende het boek vindt ook een geleidelijke verandering plaats van ’s ochtends vroeg naar diep in de nacht. Vos en Das hebben veel vrienden en het was een uitdaging om alle dieren even goed te laten uitkomen. De kleine merel zingt daarom (aan het einde) in een microfoon op een trap. Zo kun je haar toch goed zien!

Wat is jouw favoriete voorleesboek?
Reacties lees ik graag.

Lees mee MetMirjam

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest?

One thought on “Voorleestip: Het Droomhuis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.