Verandering van smaak tijdens én na de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap

Zwangere vrouwen staan erom bekend dat ze een beetje een vreemde smaak krijgen. Denk aan de augurken met slagroom en meer van dat soort gekke combinaties. Ik had zelf geen trek in dit soort rariteiten, maar mijn smaak was wel degelijk veranderd.

Waar ik bijvoorbeeld normaal gesproken gek ben op brood, had ik daar tijdens mijn zwangerschap echt geen trek in en at ik liever een bakje yoghurt tussen de middag. Ook mijn vlees gaf ik tijdens mijn zwangerschap vaak aan Michiel en koffie heb ik amper gedronken. En waar wij normaal overal voor open staan, kon ik de heftigere kruiden en specerijen echt niet meer waarderen in mijn eten – het liefst at ik zo saai mogelijk..

 

Verandering smaak zwangerschap

 

Maar wist jij dat je smaak ook ná de zwangerschap blijvend veranderd kan zijn?

Ik wist dat dus niet, maar dat is bij mij dus wel het geval!

De meeste dingen vind ik weer net zo lekker als voorheen, zoals brood, vlees en koffie. Maar mijn smaak is zeker veranderd ten opzichte van voor mijn zwangerschap.

 

Wat is er in mijn smaak blijvend veranderd?

Cola light
Ik dronk vroeger altijd standaard (Coca)Cola light en best veel ook! Toen ik zwanger werd, vond ik het ineens niet meer lekker (misschien maar goed ook) en dronk ik liever een sapje. Ik vind het nu wel weer lekker, maar lang niet op dezelfde manier als vroeger. We hebben het nu ook niet eens meer standaard in huis.

Verandering smaak zwangerschap

Indiase / Thaise curry’s
Michiel vindt het heerlijk om curry-recepten te maken en hier een beetje in te experimenteren. Dit aten we dan ook regelmatig. Toen ik zwanger was vond ik die smaken dus veel te heftig en kon ik de lucht van het eten al niet waarderen. Hoewel ik ander gekruid eten wel gewoon weer heel lekker vind, hoef ik nog steeds maar heel af en toe een keer curry te eten.

Hollandse pot
Waar wij normaal helemaal niet van de Hollandse pot zijn, het aardappels prakken was niet aan ons besteed, was ik tijdens mijn zwangerschap de grootste ‘prak’-fan de je je kunt bedenken. Het liefst at ik elke dag een Hollandse pot haha, arme Michiel. Sinds ik bevallen ben, is dit gelukkig een heel stuk bijgetrokken, maar we eten het nog steeds vaker dan vroeger, want ik kan het nog steeds goed waarderen!

Verandering smaak zwangerschap

Rucola
Ik was gek op rucola en we aten het in verschillende gerechten. Tijdens mijn zwangerschap vond ik het echt heel vies en bitter en snapte ik echt niet dat ik dit ooit lekker vond. En dit gevoel is helemaal blijven hangen, zo raar! Er zijn weinig dingen die ik écht niet eet, maar rucola is er nu dus 1 van. Als het in een salade zit pluk ik ze er ook echt uit..

Sterrenmunt thee
Nog zo’n ex-favorietje.. Dit heb ik tijdenlang als enige theesmaakje gedronken. Toen ik zwanger werd ging ik over op rooibos thee, ook heel erg lekker en deze thee kon ik gewoon onbeperkt drinken. Toen ik na een tijdje weer een keer een sterrenmunt theetje wilde drinken, kwam ik erachter dat ik deze dus ook niet meer hoefde. Nog steeds is rooibos mijn favoriet en hoef ik echt niet meer dan 1 kopje sterrenmunt thee..

 

Hoe raar is dat?! In het begin dacht ik dat het gewoon een beetje wat ‘naweeën’ (toepasselijke woordkeuze) waren van de zwangerschap, maar we zijn nu 2 jaar verder en dit lijstje is nog onveranderd.

Is jouw smaak ook veranderd tijdens en na je zwangerschap?
Reacties lees ik graag.

Lees mee MetMirjam

 

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Twitter en Bloglovin?

 

24 comments on “Verandering van smaak tijdens én na de zwangerschap

 1. Ik heb daar helemaal geen last van gehad. Tuurlijk zijn er wel dingen die ik niet at tijdens mijn zwangerschap. ik werd heel misselijk van vlees, koffie en citroenwater. Maar ik eet en drink dat allemaal weer
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…Shoplog borstvoedingskleding H&MMy Profile

 2. Ik at tijdens mijn zwangerschap supergraag van die mariakoekjes. Kon zo een heel pak opvreten 😉 Tegenwoordig hoef ik er max 3 koekjes van of helemaal niet. Wat blijvend bij me veranderd is, is mijn liefde voor (groene) thee. Dat kwam opzetten tijdens de zwangerschap en is gebleven. Ik drink er min. 5 kopjes van per dag hihi.
  Shannon Sheila onlangs geplaatst…Juni: Ootd #2My Profile

 3. Ik heb het ook met rucola, ik heb in de eerste maanden zoiezo alles steeds overgegeven maar toen ik rucola overgaf vond ik het toch zo vies dat ik het nu nog steeds niet eet. Ik ben benieuwd of dit veranderd na m’n bevalling. Verder vind ik sinaasappelsap en gehakt niet meer zo lekker, soms word ik er gewoon nog misselijk van..
  Kelly onlangs geplaatst…Wat zit er in mijn vluchtkoffer?My Profile

  1. Je hoort het ook echt niet zo vaak nee. Ik vind zuivel normaal ook lang niet zo lekker als toen haha, ik zat toen echt bakken weg te lepelen!

 4. Leuke blog heb je!

  Ik heb er niks aan overgehouden 😉 Het is inmiddels vier jaar geleden dat ik zwanger was en ik weet nog wel dat ik het gevoel had dat mijn neus het veel beter deed en echt alle geurtjes veel sterker opnam.

 5. Haha herkenbaar! Ik ben tijdens mijn zwangerschap een avond zo ziek geweest van een afhaal pizza dat ik sinds dien nooit meer een pizza heb gehaald. Misschien niks te maken met de zwangerschap zelf maar hoef het nooit weer.

 6. Rucola vind ik inderdaad ook erg bitter. Tijdens mijn tweede zwangerschap waren de aardbeien niet aan te slepen. Niet normaal, ik kon zelfs kwaad worden als iemand anders ook wilde ? erg hè? En nu vind ik ze best lekker, maar heb ook een soort weerzin opgebouwd tegen het idee weer aardbeien te moeten eten haha. Rare jongens, die hormonen…
  Merel onlangs geplaatst…Papa vertelt: zijn bevallingsverhaalMy Profile

 7. Bij mijn tweede en derde zwangerschap lustte ik geen aardappels meer. Tussen mijn tweede en derde zwangerschap wel gewoon weer. En na mijn derder zwangerschap vind ik het nu niet lekker meer. Ik eet het zelde, best lastig want de rest van het gezin eet het wel gewoon meerdere keren per week. Dan neem ik een salade.

 8. Nou zo dronk ik juist helemaal geen frisdrank voor hele lange tijd en nu kan ik er niet vanaf blijven! Oh ja en voor de zwangerschap aten we regelmatig hollands potje (zo’n zakje van maggi ofzo) en sinds de zwangerschap kan ik het niet meer luchten of zien!
  Nicole onlangs geplaatst…Boektip: mannenpakken/vrouwenhakkenMy Profile

 9. Sinds mijn zwangerschap heb ik een vieze smaak in mijn mond bij bepaalde producten. Vooral met gist, melkchocolade en bepaalde soorten gekleurd brood. Heel raar. Nu ben ik bijna twee jaar geleden bevallen, maar heb er nog steeds last van! Heel irritant, al eet ik een stuk minder chocola en pizza, dat is dan een soort van plus.

 10. Hoi hoi,

  Ik weet niet of het echt aan mijn zwangerschap ligt, maar in mijn laatste zwangerschap (mijn zoontje is nu 8 maand) heb ik geen melk gedronken. Nu zoveel maanden verder, en zoveel pogingen gedaan drink ik nog steeds geen melk. De reden daarvan is dat elk soort melk wat ik drink naar een soort “kaas” smaakt. Ik kan er echt beroerd van worden.. ik dacht eerst dat de melk die ik dronk bedorven was maar het is bij iedere melk hetzelfde. Is dit herkenbaar voor iemand hier? Ik kan het namelijk nergens terug vinden, en de mensen om me heen verklaren me voor gek…..

  Groetjes, Liezbeth.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.