Uit eten met je kindje? Doen, met deze tips!

Voordat Fiene er was, gingen Michiel en ik regelmatig uit eten. Gezellig samen of met familie of vrienden, heerlijk vonden we het! Sinds Fiene is geboren, komen deze gezellige etentjes toch een stuk minder vaak voor. Soms gaan we gezellig met z’n tweetjes lekker een hapje eten. Het is toch heel anders dan uit eten met je kindje – even geen papa en mama, maar gewoon Michiel en Mirjam die er even samen uit zijn en alle tijd voor elkaar hebben. Toch doen we dit niet zo heel vaak, want dat betekent natuurlijk ook dat we oppas moeten regelen voor Fiene.

Maar stiekem vinden we het eigenlijk ook heel erg leuk om Fiene mee te nemen naar een restaurant. Ze vindt het zelf ook heel speciaal en zit altijd helemaal te glunderen als we aan tafel plaatsnemen. Ik heb altijd wel het één en ander bij me, want Fiene gaat zichzelf echt niet de hele tijd bezighouden op zo’n stoeltje.

Menu restaurant - uit eten met je kindje

Uit eten met je kindje? Dit zijn mijn tips:

Ga op een vroeg tijdstip

Wil je een gezellig etentje? Ga dan niet pas om half 7 / 7 uur uit eten, want dan wordt het veel te laat voor je kindje en daar wordt hij of zij meestal niet gezelliger van (als ik even van mijn eigen kindje uitga haha).. Wij nemen vaak een lichte lunch en gaan lekker vroeg naar het restaurant. Het is dan nog rustig, dus hoeven we niet zo lang op het eten te wachten en is Fiene nog lekker fit en vrolijk.

 

Wat staat er op het menu?

Als je naar een bekend restaurant gaat, weet je vaak wel ongeveer wat je kindje zou kunnen eten. Maar wanneer je iets nieuws uit wilt proberen, kan het misschien verstandig zijn om even de menukaart te checken voor een kindvriendelijk gerechtje. Op zich hebben ze volgens mij altijd wel frietjes op het menu staan, maar ik vind het vaak fijn als ik ook iets anders voor haar kan kiezen.

Wij gaan ook regelmatig met Fiene naar zo’n ‘all you can eat’ sushi restaurant, waar ze ook allerlei kleine gerechtjes hebben. Voor Fiene bestellen we dan vaak wat noodles en fu yong hai als basis. Ze is ook dol op garnalen en zalm, dus ze smikkelt verder lekker met ons mee. We hoeven voor haar daar dus echt geen frietjes te bestellen haha.

Toen Fiene nog kleiner was en we ergens een hapje gingen eten, nam ik vaak voor de zekerheid een potje mee. Ik heb het gelukkig nooit nodig gehad, maar het gaf me wel een fijn gevoel dat we sowieso iets te eten voor haar hadden.

 

Kinderstoel aanwezig?

Gek puntje misschien, maar ze hebben echt niet overal kinderstoelen! Je staat toch gek te kijken als je helemaal op tijd en voorbereid het restaurant binnenkomt en blijkt dat je je kindje op schoot zal moeten houden tijdens het eten.. Voor mij is dit een reden geweest om toch echt nog een ander restaurant op te zoeken!

Kaakjes mee - uit eten met je kindje

Honger tijdens het wachten

Het is tegenwoordig al een stuk minder, maar er zijn tijden geweest dat Fiene echt heel erg ongeduldig was tijdens het wachten op de gerechten. Eigenlijk helemaal niet zo gek natuurlijk, want ze had gewoon trek en dan kan het best lang duren voordat er iets komt. Dus ik heb altijd wat rozijntjes bij me om de eerste honger een beetje te stillen.

Ook zit er vaak wel een zakje met kaakjes in te tas. Normaal gesproken krijgt ze altijd van die simpele Maria-kaakjes, maar als we uit eten gaan pak ik vaak zo’n voorverpakt zakje, want het zakje zelf is ook altijd heel leuk om nog even mee te spelen. Vooral de Dora kaakjes zijn favoriet, ze hoopt altijd dat Zwieber de vos of Boots in het zakje zit haha.

 

Eigen waterfles mee

Fiene’s waterfles neem ik altijd overal mee naartoe. Maar zeker in een restaurant is deze heel handig. Het is een plastic rietjesbeker, waarbij het dus niet uitmaakt of deze per ongeluk (of expres…) op de grond belandt. Dat is een stuk makkelijker aan tafel dan een glazen waterflesje met een los rietje, dat toch een stuk breekbaarder is.

Kleuren - uit eten met je kindje

Entertainment

Fiene vindt het heel leuk om lekker rond te turen in een restaurant en is heel nieuwsgierig naar wat er allemaal om haar heen gebeurt. Maar dit is natuurlijk lang niet genoeg entertainment voor een dreumes of peuter! Fiene vindt het heel leuk om lekker te kleuren en stickers te plakken en kan zich zo over het algemeen aardig een heel etentje vermaken.

Als dreumes vermaakte ze zich vaak met wat meer verschillende stukjes speelgoed, zoals een houten puzzel, kartonboekjes(!) en bijvoorbeeld wat duploblokjes.

Mocht het echt de spuigaten uitlopen, dan hebben we natuurlijk ook altijd nog een telefoon bij ons, waar we eventueel wat YouTube filmpjes op zouden kunnen afspelen.

 

Slab / vork & lepel / bordje

Thuis draagt ze ze niet zo vaak meer, maar ik neem ook altijd even een slabbetje mee. Vaak heeft ze net dat ene mooie jurkje aan en eet ze iets met een sausje… ‘dahaag mooi jurkje..’ En gebruik je het niet, ook prima – het gaat voor niks mee in de tas!

Ook neem ik meestal een vorkje, lepeltje en een plastic bordje mee. Gewoon voor het geval ze in het restaurant alleen maar ‘grote mensen’ spullen hebben. Dit komt trouwens echt een stuk vaker voor dan ik had gedacht!

 

Luiers / extra setje kleding

Fiene drinkt normaal al best veel water, maar als we uit eten zijn drinkt ze uit enthousiasme nog veel meer! Ik verschoon haar sowieso altijd voordat we van huis vertrekken, maar het is toch een paar keer voorgekomen dat ze doorlekte tijdens een etentje. Tegenwoordig verschoon ik dus ook nog tussendoor ‘én voordat we weer naar huis gaan en nu gaat het meestal goed. Voor de zekerheid neem ik wel nog steeds een extra setje kleding mee. Gelijk ook weer een aandachtspuntje voor het restaurant: heb je de mogelijkheid om je kindje te verschonen?

 

Life is good - uit eten met je kindje

De allerbelangrijkste tip: Geniet!

Het lijkt nu net of het een hele opgave is om je kindje mee te nemen naar een restaurant, maar dat hoeft het echt niet te zijn hoor! Gewoon even goed je tas vullen en een paar voorbereidingen treffen, maar dat ben je als mama al helemaal gewend.

Mijn allerbelangrijkste tip is: GENIET! Je bent heerlijk op pad met de liefdes van je leven, dus geniet hier ook van! Natuurlijk is het anders dan een etentje samen, maar de sfeer aan tafel met je kindje erbij is ook zoveel waard!

 

Ga jij ook wel eens uit eten met je kindje?
Reacties lees ik graag.

Lees mee MetMirjam

 

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Twitter en Bloglovin?

 

22 comments on “Uit eten met je kindje? Doen, met deze tips!

  1. Onze kinderen zijn inmiddels alweer wat ouder. Maar meestal gaan we samen uiteten, zonder de kids. Even tijd voor papa en mama. En wat ik zelf erg leuk vind is om met eentje te gaan eten. Eerst iets leuks en dan samen ergens eten. Echt even 1 op 1, daar genieten ze heel erg van.

    1. Ja dat is inderdaad ook heel handig! Wij hebben laatst ergens gegeten waar ze een grote buitenspeeltuin hadden. Gelukkig hadden we mooi weer en alle kinderen die erbij waren vermaakten zich prima!

    1. Hebben wij ook niet gedaan hoor, ook echt pas wat later. Volgens mij zijn we het pas gaan proberen toen ze een jaar en een paar maanden was. Het ging overigens wel best wel goed met genoeg afleiding.

    1. Nee hè, ik vond het ook echt zó gek! Zo kreeg ze pas geleden nog een loeiheet bord wat uit de oven kwam.. Echt heel apart.

  2. Goede tips! Ik kan me zo ergeren aan mensen die uit eten gaan met hun kind in een niet kind vriendelijk restaurant en dan verwachten dat het kind stil is zonder dat er iets mee genomen word om te doen (wij kregen vroeger ook een kleurboek en dat werkte al prima). Uiteindelijk word het dan krijsen en zit niemand meer lekker te eten. Ik zal die mensen voortaan verwijzen naar je blog, hahaha! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.