6 x waarom wij tolwegen vermijden in Frankrijk

Ja sorry hoor, ik kan het niet laten. Ik ben op vakantie, maar ik heb zoveel in mijn hoofd dat ik – zolang ik Wifi heb 😉 – gewoon lekker door blog! Ook dit jaar zijn we weer met onze caravan richting het zuiden vertrokken en zodra we in Frankrijk zijn, rijden we zoveel mogelijk binnendoor en volgen we de groene borden. Waarom wij de blauwe borden en dus tolwegen vermijden in Frankrijk? Dat zal ik je vertellen!

 

Kaartlezen binnendoor rijden - tolwegen vermijden

 

Waarom wij tolwegen vermijden in Frankrijk

1) Het kost geld

De meest voor de hand liggende reden en we zijn natuurlijk niet voor niets Nederlanders 😉 – je moet geld (tol) betalen om over de tolwegen te rijden. Nee, het is niet de voornaamste reden, maar het is wel mooi meegenomen. Zeker omdat we door onze caravan ook niet heel veel winst maken qua snelheid.

 

2) Het uitzicht

Op de tolwegen zie je vooral veel andere auto’s, asfalt en viaducten. Hoewel je ook heus wel eens lang een weiland of stad rijdt, rij je op de Route National en andere provinciale wegen echt langs de mooiste vergezichten! Super mooi en ook afwisselend 🙂

 

3) De drukte

Het is op de provinciale wegen veel rustiger dan op de tolwegen. Michiel rijdt altijd met de caravan en hij vindt het ook helemaal niet vervelend om te rijden, maar het feit dat het rustig is, is voor hem ook wel erg lekker. Volgens mij kiezen de meeste mensen ervoor om juist zo veel mogelijk kilometers in één dag maken om zo snel mogelijk op de plaats van bestemming te zijn en daar is natuurlijk ook wat voor te zeggen. Maar voor ons is dit echt dé manier en begint vakantie eigenlijk al in de auto. Ook omdat we het sowieso heerlijk vinden om lekker relaxt rond te toeren.

 

4) Leuke plekken ontdekken

Omdat je op deze manier ook steeds door kleine en grotere dorpen heen rijdt, kom je soms ook pareltjes van kapelletjes of straatjes tegen. Echt heel leuk om Frankrijk op deze manier ook te ontdekken! Ook komen we zo vaak hele leuke picknick plaatsen tegen waar we een lekkere lunch of een tussendoortje kunnen nuttigen.

Picknick plaats onderweg - tolwegen vermijden

Heerlijk toch, om hier even gezellig te picknicken tijdens de lange autorit?!

 

5) Onze snelheid

Wij rijden met de caravan over het algemeen niet harder dan 90 km per uur (de toegestane maximale snelheid op Nederlandse snelwegen als je met een caravan / aanhangwagen rijdt). Hoewel je in Frankrijk op tolwegen en snelwegen harder mag rijden met een caravan / aanhanger, mag je op de Franse provinciale wegen ook gewoon 90 km/u rijden (sinds 1 juli 2018 is dit 80 km/u) en dat bevalt ons eigenlijk ook prima.

Natuurlijk zijn we dus uiteindelijk wel wat langzamer binnendoor dan wanneer we ‘tolwegen vermijden’ op onze navigatie zouden uitschakelen, maar met al het leuks dat we nu onderweg tegenkomen maakt het ons niks uit.

6) Zoekopties voor Fiene

Fiene is altijd op zoek naar dieren, molens, treinen, noem maar op. Vooral koetjes en paardjes zijn populair en die komen we op onze route dan ook vaak tegen! Eigenlijk is dit meer een bijkomend voordeel dan een reden waarom wij tolwegen vermijden, want dat deden we eigenlijk al voordat Fiene er was.

 

Dit alles bij elkaar maakt het voor ons heel logisch om lekker binnendoor te rijden en te genieten van alles wat we onderweg tegenkomen. Ik word altijd helemaal vrolijk als ik velden vol met dit soort rolletjes zie:

Uitzicht tijdens tolwegen vermijden

En dat is op zich best gek, want wij wonen vlakbij de polder, waar deze ook genoeg te vinden zijn haha. Het is meer het gevoel van vakantie – ze liggen er altijd als wij op vakantie gaan!

Ook vind ik het heerlijk om met de analoge kaart mee te kijken waar we zijn (ja – deze vrouw kan kaartlezen haha), ondanks dat we onze navigatie ook op ‘tolwegen vermijden’ hebben gezet.

Soms zijn er ook gewoon hele leuke alternatieven waar de navigatie niet mee komt en ik wel op de kaart zie! Het is op deze manier natuurlijk ook wel eens voorgekomen dat we ineens op een onverharde boeren landweg terechtkwamen met de caravan *oeps*, maar al doende leert men en de hele dunne streepjes op de kaart vermijd ik nu ook haha. Ach, zo zijn we aan wat leuke vakantieverhalen gekomen zullen we maar zeggen 😉

 

Kiezen jullie ook voor de optie ‘tolwegen vermijden’? Of rijden jullie het liefst zo veel mogelijk kilometers in één keer?
Reacties lees ik graag.

Lees mee MetMirjam

 

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Twitter en Bloglovin?

 

13 comments on “6 x waarom wij tolwegen vermijden in Frankrijk

 1. Leuk om te lezen. Mijn man en ik zeiden laatst tegen elkaar dat we niet begrijpen waarom mensen vaak stressen op de heenweg of zo snel mogelijk al ergens willen zijn. Vakantie begint in onze ogen ook in de auto. Wij rijden wel vaak op de snelwegen, maar met een caravan vermeden mijn ouders ook vaak de snelwegen. Wij rijden met een klein karretje en dan mag je in Frankrijk toch harder.
  Ramona (Kijk, mama!) onlangs geplaatst…Weekoverzicht: Maisdoolhof, de Ginkelse Hei op en zwemmen!My Profile

 2. Dit zou zo mijn verhaal kunnen zijn! Ook wij volgen altijd de ‘groene bordjes’ richting het zuiden. Weet niet of jullie ook ‘s nachts rijden maar nog een voordeel is dat alle bochtjes, rotondes etc je veel beter wakker houden dan een stuk saaie snelweg? Fijne vakantie!

 3. Het is me een keer gebeurd dat was niet helemaal de planning. Niet zo handig als je moet tanken en maar geen tankstation tegen komt. Haha

  Ik kan niet zo goed tegen slenteren dus ik denk dat wij de tolwegen gewoon volgen. Fijne vakantie!
  mathiske’s mama blog onlangs geplaatst…30dbcNL: Naam van mijn blogMy Profile

 4. Goh, route nationale is te doen als je er aan een constante snelheid kan rijden. Probleem is dat sommige van die wegen ook steden en dorpen aan doen. Krijg je ineens lichten, ronde punten, afwisselend 70km/u, 50km/u, 30km/u. Dan blijf ik liever op de autostraat hoor, zeker met een caravan.
  Die gemeenten proberen ook al het doorgaans verkeer op de snelweg te houden hoor 🙂

 5. Wij nemen in Frankrijk zelden snelwegen of tolwegen. We vinden het gruwelijk saai, je mist enorm veel moois. Wij trekken door Frankrijk met de camper, rijden niet meer dan ongeveer 300 kilometer per dag, en kijken onze ogen uit 🙂
  Je kan onze vakantieverhalen lezen op mijn blog!
  Deze vakantie namen we wel een stukje tolweg om over de brug van Millau te rijden 😀
  Anne onlangs geplaatst…1000 vragen aan jezelf (12)My Profile

 6. 1x in Frankrijk geweest met vouwwagen. Zonder tolwegen doe je er op een traject van 700 km een n uur langer over. Terug wel via tolwegen beviel veel beter :130 met de vouwwagen en een uur winst voor 16 euro. Doe mij maar tolwegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.