Thuisonderwijs activiteiten| zo zijn wij de afgelopen periode doorgekomen

Ik schreef eerder even over hoe het er bij ons thuis aan toe gaat nu we allemaal thuis zijn door het coronavirus. Vorige week hebben we gehoord dat de kinderen vanaf 11 mei weer halve dagen naar school zullen gaan en het stukje thuisonderwijs dus ook zal verdwijnen of verminderen. Ik blik nog even terug met welke thuisonderwijs activiteiten wij de afgelopen periode zijn doorgekomen.

Scholen dicht - werkboekjes

Op dit moment heeft Fiene meivakantie. Michiel en ik zijn nog steeds thuis aan het werk. Het stukje thuisonderwijs of ‘educatief bezighouden’ van onze kleuter valt hierdoor weg, waardoor alles net even wat soepeler loopt, fijn! Tijd om even terug te kijken op de afgelopen periode. Wat hebben we allemaal gedaan om onze leergierige kleuter een beetje gevarieerd aan het ‘werk’ te houden?

Schoolactiviteiten

De basis van onze thuisonderwijs activiteiten was uiteraard het thuiswerkpakketje dat we iedere week bij school konden ophalen. De thuiswerkpakketjes waren iedere week weer wisselend, maar over het algemeen bevatte het meestal 2 werkboekjes, één of twee leuke knutselwerkje(s) en een leesboekje. De ene keer bijvoorbeeld aangevuld met een knipwerkje, de andere keer met een spelletje.

Knutselwerkje Pasen

Ook kregen we elke dag een berichtje van de juf via de schoolapp met allerlei tips waarmee we thuis aan de slag konden. Iedere dag een rekenactiviteit, taalactiviteit, voorleestip, buitenleermoment en spelidee. Ook stuurden ze allerlei leuke, educatieve filmpjes, onder andere van de diverse groep 1/2 juffen zelf.

Daarnaast regelden de juffen dat we gebruik konden maken van Squla en de software van Muiswerk en Schatkist om alle kinderen spelenderwijs te laten oefenen met lesstof van school.

Extra thuisonderwijs activiteiten

Zeker in het begin vond onze kleuter het helemaal leuk om thuis schooltje te spelen en wilde dat ik haar allerlei opdrachtjes zou geven. Aangezien wij de eerste week nog geen thuiswerkpakketje voor Fiene bij school konden ophalen, ben ik zelf op zoek gegaan.

Thuisonderwijs activiteiten - Knippen

Materiaal uit eigen kast

 • Diverse doeboeken
  Aangezien ons meisje periodes heeft dat ze het ene doeboek na het andere verslindt, heb wij er altijd wel een paar in huis. Zo hebben we bijvoorbeeld het materiaal van De Bijlesmeester er weer even bij gepakt. De varianten van Denksport Junior staan altijd boordevol leuke opdrachtjes die helemaal educatief verantwoord zijn. Het fijne hieraan is dat het niet voelt als ‘schoolwerk’, waardoor het ook leuk blijft.
 • ‘Ik leer schrijven’ – Jumbo
  Een educatief spel met een lichtbak, waarop kinderen motorische vaardigheden oefenen en letters leren schrijven.
 • Mini Loco
  Met Loco leren kinderen spelenderwijs over rekenen, taal, lezen, verkeer en nog heel veel meer onderwerpen. Er zijn allerlei varianten en voor verschillende leeftijdsgroepen.
 • Ik leer knippen – SES Creative
  Zoals jullie inmiddels weten, zijn wij gek op de creatieve doosjes van SES Creative. Wij ontvingen laatst weer een leuk pakketje, waar ook ‘Ik leer knippen‘ in zat. Hierin zitten 16 knipvellen met allerlei vormen die kinderen kunnen knippen, van easy peasy rechte lijnen tot lastige ronde vormen en scherpe hoeken.
 • Tam Tam – Playlab
  Met Tam Tam maakt je kindje kennis met diverse Engelse woordjes. Het is een spel waarbij je plaatjes met de woorden moet combineren. Wij spelen het spel anders; Fiene noemt het Engelse woord bij de plaatjes en zo doen we dan een paar kaartjes.
 • Optellen & Aftrekken – Toy Universe
  Rekenen door de juiste getallen met fishes op voorbedrukte platen in te vullen. Ik geloof dat ik het vorig jaar een keer bij Zeeman gekocht heb. Ik heb nog even gekeken of ik het online kon vinden om een linkje te plaatsen, maar helaas – niet gelukt.
 • Woorden spellen – Toy Universe
  Ook hier werk je weer met voorbedrukte platen, waarbij je in dit geval de letters met fishes op de juiste plek moet zetten. Ook dit spel kon ik online niet vinden, maar volgens mij kocht ik dit een half jaartje geleden bij de Action.

Online ideetjes en printables

Wanneer je online gaat zoeken, kom je heel veel leuke knutselideetjes of printables tegen voor het leerniveau naar keuze.

Thuisonderwijs

Voor Fiene printte ik bijvoorbeeld:

 • ‘van punt naar punt’ kleurplaten
 • doolhoven
 • cijfers of letters oefenen
 • leesoefeningen
 • sudoku’s
 • kleurplaten
 • sommetjes
 • zoek de verschillen
 • lijnen overtrekken om de fijne motoriek te oefenen

Bewegen

Sinds dé persconferentie, waarin werd aangekondigd dat de scholen weer (half) open zullen gaan, speelt Fiene weer buiten met andere kinderen. Er werd nu aardig wat uitleg gegeven over het ‘hoe en wat’ qua besmetting via kinderen. Aan de hand van deze informatie en het feit dat ze na de meivakantie ook met elkaar in de klas zitten en met elkaar spelen, hebben wij besloten dat ‘de poort weer open ging’ – om het zo maar te zeggen.

Voor die tijd heeft Fiene sinds de de scholen sloten niet met andere kinderen gespeeld. Dit betekent natuurlijk niet dat het buitenspelen gelijk was afgelopen! We hebben een fijne tuin met een schommel, trampoline en een zandbak, dus er is volop buiten gespeeld.

Thuisonderwijs activiteiten

Ook hebben we leuke filmpjes opgezet waarbij ze lekker kon dansen en de workout filmpjes van Nathan en Lavezzi Rutjes op Zappsport zijn ook populair. Daarnaast hebben we erg veel gefietst, ritjes gemaakt op de trekker (nou ja, zij dan.. 😉 ik liep ernaast) en gingen we natuurlijk op berenjacht!

Niets moet, alles mag

Wanneer je zo alles op een rij ziet staan, lijkt het bijna of Fiene van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat aan het werk werd gezet. Uiteraard is dit puur een totaaloverzicht van al het materiaal dat we tot onze beschikking hadden. Sommige dingen hebben we maar 1 keer gedaan, andere dingen deden we wekelijks of dagelijks. Net hoe het uitkwam. Zoals de juffen op school ook zeiden ‘niets moet, alles mag’ en zo was het voor ons ook.

‘Alles mag’ betekent uiteraard ook dat het standaard werk ook uitgebreid mag worden wanneer erom gevraagd wordt. Dat was bij ons vaak het geval, dus ik heb onze kleuter divers materiaal aangeboden om zich lekker bezig te houden, zo lang ze er zin in had. En ook zij had soms een dag helemaal geen zin om überhaupt iets aan schoolwerk te doen en dan was het voor ons natuurlijk ook prima!

Na de vakantie gaat ze halve dagen naar school. Mocht ze er de andere helft van de dag nog zin in hebben, weten we in ieder geval waarmee we aan de slag kunnen!

Met welke thuisonderwijs activiteiten zijn jullie de afgelopen tijd doorgekomen?
Reacties lees ik graag.

Lees mee MetMirjam

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest?

2 comments on “Thuisonderwijs activiteiten| zo zijn wij de afgelopen periode doorgekomen

 1. Hier was het lastig om de jongste bezig te houden. Dit omdat ik twee oudere kids in groep 3 en 4 heb zitten. De oudste had veel begeleiding nodig. Mijn dichter hobbeltje door al haar werk van groep 3 heen. Hebben toen ook extra werk gevraagd voor rekenen. Ik haalde ook wat werkbladen van internet, via Google of pinterest. De jongste probeerde ik af en toe de vormen, kleuren en tellen te leren. Want ja die gaat na de zomer naar school. In de middag zijn we veel buiten geweest met het gezin. In de tuin of een stuk lopen (kids op e skelter, fiets enz) of een stuk fietsen. Inderdaad niet met andere kinderen laten spelen. Zeker omdat ik met kleine kindjes in de zorg werk. Maar zoals je zegt, nu wordt ik daar wel makkelijker in aangezien ze over 2 weken met 17 kids in de klas komen halve dagen. Groot verschil, en ik vind de klassen te groot. Maar ja ze hebben het onderwijs nodig, dus ik zal ze gewoon brengen.
  Ben benieuwd hoe het dan allema gaat lopen. We gaan het zien en beleven.

 2. Leuk om te lezen! Wij zijn nu juist extra voorzichtig met buitenspelen. Als kinderen nu besmet raken besmetten ze straks misschien een halve klas. Het blijft voor iedereen (ook de deskundigen) toch echt nog een beetje gissen naar de rol van kinderen in besmettingen. De noodzaak van met andere kinderen spelen vind ik ook wat kleiner nu we weten dat dat straks op school (met een vast groepje) kinderen wel weer kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.