Structuur in de kledingkast, welke methode werkt voor jou?

Heb jij ook zo’n kledingkast die je eigenlijk het liefst dicht houdt? Alles ligt door elkaar en op de één of andere manier kun je nooit dat kledingstuk vinden wat je zoekt.. Zo gaat het er bij mij tenminste wel altijd aan toe. Tijd voor verandering en structuur in de kledingkast!

 

Structuur in de kledingkast

 

Mijn huidige opruimmethode

Op de één of andere manier is het bij mij altijd een zooitje in de kast. Eén keer in de zoveel tijd mest ik de boel weer eens uit en als ik denk dat ik precies weet wat er in in de kast ligt, kom ik toch weer kledingstukken tegen waarvan ik niet meer wist dat ik ze had. Een deel belandt in een zak voor het goede doel, alles wat verwassen of beschadigd is gaat de vuilnisbak in en wat ik nog denk te dragen gaat terug de kast in. Alles ziet er netjes en overzichtelijk uit, totdat ik de was onhandig opruim, iets kwijt ben of noem maar iets geks – het gebeurt.

De kast van onze peuter kan ook beter geordend worden. Ik sta regelmatig bij haar kast om te kijken of alle maatjes nog kloppen, om setjes te maken of om even op te ruimen, maar toch ben ik daar het overzicht vaak kwijt. Sommige kledingstukken zijn toch nog wat te groot of een deel van een setje is te klein.. Wat nieuwe kledingstukken voor de zomer is tussen de winterkleding terechtgekomen.. Of ik probeer een andere indeling en vergeet dat daarna weer, waardoor echt alles door elkaar ligt. Ja, dat overkomt mij ook.

 

Dit moet anders!

Er moet toch een methode zijn om dit anders te doen! Natuurlijk zijn die er, maar dan moet die methode wel bij je passen én moet je je er daarna wel aan houden. In eerste instantie zal ik in ieder geval de tijd moeten nemen om ervoor te gaan zitten. Nu doe ik het altijd even snel tussendoor, waardoor het maar half gebeurt. Wanneer je de kast echt uitgebreid opruimt en alleen nog de kledingstukken in het zicht hebt die je daadwerkelijk draagt, is het een stuk makkelijker om het zo te houden!

 

Opruimmethodes vergelijken

Op wenz.nl kun je de volgende drie verschillende opruimmethodes vergelijken, waarmee je langdurig structuur in je kledingkast kunt brengen:

  1. De KonMari-methode
    Centrale vraag: „Maak je me gelukkig?“ / „Heb ik je nodig?“
  2. De 3-dozen-methode
    Centrale vraag: „Wanneer heb ik je voor het laatst gedragen?“ / „Kan ik je nog dragen? Pas je me nog?“
  3. De 5-S-methode
    Centrale vraag: „Vind ik alles, wat ik nodig heb in één oogopslag?“

Je vindt er uitgebreide uitleg van alle 3 de methodes, waarbij je ook per methode een checklist kunt downloaden om je te helpen.

Ik nijg zelf vooral naar nummer 1; de KonMari-methode. Al ben ik wel een beetje bang dat ik dan echt heel weinig over zal houden haha. Ik heb in ieder geval al vast een vrije zondag in de agenda geblokt om de eerste stap te maken op weg naar meer structuur in de kledingkast.

 

Hoe ziet jouw kledingkast eruit?
Reacties lees ik graag.

Lees mee MetMirjam

 

Volg je mij al op FacebookInstagramTwitter en Bloglovin?

 

Afbeelding kledingkast via Shutterstock.

Disclaimer

 

 

 

 

9 comments on “Structuur in de kledingkast, welke methode werkt voor jou?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.