Peuters kunnen niet samen spelen, toch?

‘Peuters kunnen niet samen spelen.’

‘Peuters spelen ieder voor zich.’

‘Peuters kunnen niet delen.’

Zomaar een paar bekende uitspraken die het gedrag van spelende peuters omschrijven. Maar is dat ook altijd zo?

 

Even wennen

Fiene’s vriendinnetje (dochter van mijn vriendin) kwam van de week een ochtend spelen. Ons meisje is 2,5 en haar vriendin is 3, dus de twee dames zijn aardig aan elkaar gewaagd! Twee hoogblonde dames die in eerste instantie netjes naast elkaar op de bank gingen zitten om weer even aan elkaar te wennen. Fiene vertelde haar dat ze een krentenbol aan het eten was en haar vriendin vertelde vervolgens dat zij krentenbollen niet lekker vindt. Wijsneusjes.. 😉

 

Samen spelen

Niet lang daarna kwamen de dames weer los en doken ze de speelgoedmand in. Na wat spulletjes te hebben verzameld, besloten ze ‘we gaan een spelletje doen!’. ‘Het was even speuren in de kast tot ze een spel gevonden hadden dat ze allebei leuk vonden (‘ik wil Hello Kitty’ ‘Nee, ik wil Frozen’ ‘Nee, echt Hello Kitty hoor’ ‘Nee dat wil ik niet’). Het werd uiteindelijk een spel met letters, ze vonden dus samen een compromis!

 

Samen spelen met letters

 

Hup, alles uit de doos, allerlei letters en cijfers verzamelen en als ze dan alle twee dezelfde te pakken hadden, was het dolle pret! Al snel was het weer klaar met het ‘spelletje’. ‘Kom, we gaan met diertjes spelen!’ en samen rennen ze naar de Zoef Zoef baan die we in de woonkamer hebben opgesteld. Ik stelde voor dat ze misschien eerst even het spelletje konden opruimen voordat ze verder gingen naar het volgende en ze riepen enthousiast ‘jaaaa, opruimeeeen’. Haha, hoe lang zullen ze dat nog leuk blijven vinden? 😉

 

Spelen ze echt samen?

Wat me vooral opviel, was dat de dames elkaar overal bij riepen. Wilde de één iets gaan doen, dan stelde ze dat voor aan de ander om samen te gaan doen. En had de ander daar geen in in? Dan verzonnen ze gewoon iets nieuws om te doen! De rest van de ochtend werd er samen gevoetbald, gekookt, gekleurd, stickers geplakt, gebouwd en vooral heel veel gedanst! Natuurlijk hebben de meiden heus wel even ‘gekibbeld’, maar die wereldproblemen hadden ze steeds zó weer opgelost!

 

Peuters, samen spelen

 

Terwijl de meiden lekker aan het kletsen en spelen waren kon ik onder het genot van een paar bakjes koffie op mijn gemak mijn mail bijwerken. Heerlijk om op de achtergrond die kleintjes zo aan te zien modderen en die gesprekjes aan te horen.

 

Dus kunnen peuters niet samen spelen? Echt wel! Het hoeft inderdaad niet altijd goed te gaan en soms willen ze alle twee met hetzelfde spelen, maar met een beetje uitleg dat de ander dat ook heus wel mag of een voorstel om één voor één ergens mee te spelen doet wonderen 😉

Wat is jouw ervaring met spelende peuters?
Reacties lees ik graag.

Lees mee MetMirjam

 

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Twitter en Bloglovin?

 

9 comments on “Peuters kunnen niet samen spelen, toch?

 1. Tot voor kort had ik twee peuters in huis. En ben het met je eens hoor dat ze best samen kunnen spelen. Alleen zijn ze hier ook erg goed in ruzie maken, maar dat heeft vast maken met dat ze broer en zus zijn 😉
  marieke onlangs geplaatst…Dank jullie wel!! My Profile

  1. Dat lijkt me inderdaad af en toe best pittig hoor! Bij ons kwam er gezellig een vriendinnetje spelen, die ‘s middags gewoon weer naar huis ging. Dat scheelt ook denk ik 😉

  1. Dat dacht ik ook! Ik hoor zoveel negatieve verhalen over samen spelende peuters dat ik het heel leuk vond dat ik een keer een ander verhaal kon delen! 🙂

 2. Ik denk dat het er vanaf hangt hoe oud ze zijn en hun ontwikkeling. Mijn zoontje bvb kon al snel heel goed praten en duidelijk maken wat hij wou. Wanneer zijn vriendje (die toch een jaar ouder is) komt spelen, dan spelen ze ook idd zoals jij het beschrijft. Ze zijn dat 2 en 3 jaar oud. Momenteel is Vince 2,5 en merk je dat ook hij nu spelletjes voorstelt ! Maar zijn neefje kan nog niet zo goed praten en is wat minder sociaal en dan merk je dat ze niet tot dat samenspel komen.

  1. Dat lijkt me ook heel belangrijk inderdaad. Deze meiden kunnen elkaar goed vertellen wat ze willen en dat scheelt al de helft!

 3. Leuk he als je kindje een echt vriendinnetje heeft!
  Ik denk dat samen spelen bij peuters ook vooral te maken heeft met keuze van t kindje
  Met t ene kindje gaat het beter als met een ander 🙂
  Heerlijk vind ik het om te zien 🙂
  MamaIssues onlangs geplaatst…Bedankt ObamaMy Profile

  1. Het was echt geweldig om die twee zo bezig te zien en horen. Ik kan me zo voorstellen dat het wat minder goed gaat met een kindje met wie het minder klikt haha

 4. Mijn ervaring met mijn oudste twee is dat ze niet zo speelden als jij beschrijft, wanneer we een speeldate hadden met kindjes van ongeveer dezelfde leeftijd. Niet dat het dat ruzie was, maar het ging gewoon een beetje langs elkaar heen en soms kwamen ze elkaar weer tegen.
  Onze tweeling van 2,5 speelt echt heel leuk met elkaar, echt bijzonder om te zien vind ik zelf. Hele rollenspellen doen ze met elkaar, hilarisch!
  Liselotte onlangs geplaatst…Tips voor zwemles!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.