Persoonlijk | Een kus voor mijn zus

De band tussen twee zussen kan heel bijzonder zijn. Van heel liefdevol tot vijandig en van afstotend tot heel beschermend, als zus en zus maak je het allemaal mee en in die speciale band is het allemaal mogelijk.

Een kus voor mijn zus

 

Trotse grote zus

Toen ik ongeveer 2,5 jaar na haar geboren was, werd zij mijn grote zus. Onze moeder vertelt ons wel eens over die tijd waarin ze meehielp als mijn moeder mij bijvoorbeeld in bad deed. Dan stroopte ze haar mouwtjes op en sopte ze zorgvuldig haar handjes in om heel voorzichtig mijn kleine tere lijfje te wassen. Ze lette op mij, was bezorgd over mij en wilde mij alles leren. Zij was grote zus en dat mocht iedereen weten!

Toen we eenmaal samen konden spelen, deden we dat ook volop! Op vakantie wilden we eigenlijk geen vriendjes en vriendinnetjes maken, want wij hadden veel te veel lol met z’n tweetjes – daar hadden we echt niemand anders bij nodig. Zij liet mij wel even zien hoe je krabbetjes kon vangen op het strand (iiieeeuw) en als ik in mijn enthousiasme te ver weg huppelde, dan pakte zij mijn hand en nam ze me weer mee terug.

 

Nieuwe fase

Haar puberjaren kwamen eerder dan de mijne, dat is logisch. Daar waar ik nog wilde spelen, was zij daar veel te groot voor en kwamen we samen in een nieuwe fase. In onze pubertijd konden we heel boos op elkaar zijn, maar oh wee als iemand anders dat probeerde! Dan sprongen we als leeuwinnen voor elkaar in de bres! We moesten soms niks van elkaar hebben en een uur later zochten we elkaar weer op – gewoon omdat ik écht even wilde weten of dat ene jurkje wel leuk stond of omdat zij dat ene leuke nummer op de radio hoorde en dat even wilde delen 😉

Een kus voor mijn zus

Zussen+

Naarmate we richting de twintig gingen, werden we steeds meer elkaars gelijken. We gingen samen op vakantie, winkelen, stappen en we werden echt vriendinnen. Samen groeiden we voorbij het gevoel van grote en kleine zus en werden we zussen+. Sindsdien mag ik ook wel eens op haar letten ik kan ik haar ook wel eens helpen en als jongste zus voelt dat heel fijn. Alsof het cirkeltje rond is en ik ook een beetje ‘grote zus’ mag spelen.

Tegenwoordig hebben we allebei ons eigen leven en onze eigen kinderen, maar dat betekent niet dat dat leven zonder elkaar is – integendeel zelfs! Wij zijn en blijven hecht en ook onze kinderen kennen die band al met elkaar. Wij geven en vragen elkaar om raad, delen hele fijne én verdrietige dingen met elkaar en hoeven nooit te twijfelen of de ander het wel wil horen of haar echte mening geeft.

 

De band tussen deze twee zussen is heel bijzonder.
Lieve zus, ik hou van je!

 

Heb jij ook een zus? Herken je deze band?
Reacties lees ik graag.

Lees mee MetMirjam

 

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Twitter en Bloglovin?

 

‘Zussen’ afbeeldingen via Shutterstock.

12 comments on “Persoonlijk | Een kus voor mijn zus

  1. Pingback: Lees mee #12: mijn favoriete blogs van afgelopen week - Lotus Writings
  2. Op de een of andere manier heb ik deze blog gemist. Maar wat een mooie blog. Ik heb een zusje, ze is tien jaar jonger dan ik en hadden nooit echt een band tot twee jaar geleden ongeveer. Ze is supergek op mijn kinderen en laat dat duidelijk merken. En dat vind ik wel heel erg fijn. In mei mogen ze zelfs bruidskindjes en kindgetuigen zijn.
    Marieke onlangs geplaatst…#2 Verlangen naar My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.