De nadelen van kamperen

Regelmatig zie je een artikel voorbij komen over kamperen en hoe leuk het is, maar ondanks alle voordelen zijn er toch ook wel wat nadelen.. Voor ons zeker niet nadelig genoeg om niet te kamperen, maar goed – ze zijn er wel! Daarom toch ook maar eens de nadelen van kamperen op een rijtje.

 

Nadelen van kamperen

 

Nadelen van kamperen

Het toilet in het sanitairgebouw

Bij het kamperen heb je 9 van de 10 keer te maken met een toiletruimte in het sanitairgebouw, waar meerdere medekampeerders gebruik van maken. Wij selecteren onze campings altijd op basis van recensies van eerdere bezoekers en een goed schoongehouden sanitair is één van de dingen waar we altijd naar kijken.

Toch blijft het feit dat je regelmatig naast iemand anders je behoefte doet en op de één of andere manier lijkt het wel eens of mensen niet door hebben dat ze niet alleen zijn – als je op de geluiden afgaat.. (ieuw). Iedereen moet zijn of haar behoefte natuurlijk gewoon kunnen doen, maar kom op, houd even rekening met elkaar en kijk ook even achterom voordat je je hokje verlaat 😉 zodat de volgende niet naar jouw resten hoeft te kijken. Het is niet standaard, maar ik kan je ook niet beloven dat je het niet zult meemaken.

Er zijn overigens ook campings met eigen sanitair op je plek, wat heel fijn is!

Detail:
Onze caravan heeft overigens wel een chemisch toilet, maar aangezien je dan steeds weer je tank moet legen, schoonmaken bijvullen met chemisch toiletvloeistof én het idee dat we dat ook allemaal niet zo fris vinden in die kleine ruimte, kiezen wij ervoor deze niet te gebruiken.

 

Douchen op frisse dagen

Ook hier komt weer het sanitairgebouw aan bod, maar dan vooral in combinatie met kou. Op de frissere dagen dat je met je vestje aan de dag doorbrengt, moet ik mezelf echt dwingen om naar het sanitairgebouw te gaan om te gaan douchen.

Het gevoel van ‘naar het zwembad in de winter’, je komt het douchegebouw uit waar het in principe lekker warm was en daarna ga je bibberend en met nat haar weer terug naar de plekje.. brrrr

 

Nadelen van kamperen

 

(Voor)tent opzetten / afbreken (en inrichten)

Zodra we ergens meer dan twee dagen blijven, zetten we de voortent aan de caravan. Op zich hebben we het opzetten zo voor elkaar, maar dan moet het ding nog vastgezet en ingericht worden. Niet lastig, wel tijdrovend want ongeveer alles moet nog in elkaar gezet worden! Denk aan tafels, kastjes en zelfs de prullenbak bestaat uit meerdere onderdelen.

Op zich niet erg, maar je bent zo twee uur onder de pannen voordat je echt helemaal klaar bent.

 

‘s Avonds of ‘s nachts plassen

Daar is ‘ie weer; het toiletgebouw. Wij nemen altijd een media player met films mee op vakantie en kijken ‘s avonds vaak een film vanaf ons bed. Lekker in de kussens hangen en chillen maar! En denk nu eens aan het moment dat je half in slaap valt en het liefst lekker zou gaan slapen, maar je nog je bed en je caravan / tent / vouwwagen / …  uit moet om (misschien wel door de kou) naar het toiletgebouw te wandelen en weer helemaal wakker bent..

Of nog erger; om een uur of 4 ‘s nacht wakker worden en dán je caravan uit moet!

Misschien moeten we toch dat chemisch toilet eens aansluiten…

 

Afwassen

Ok, dit klinkt misschien heel verwend, maar thuis heb ik een vaatwasser en op de camping moet ik met de hand afwassen.

Nu moet ik wel zeggen dat ik dit ook altijd wel wat vind hebben hoor. We hebben vrolijk gekleurd servies en het hoort er ook wel echt bij, dus wat dat betreft valt het wel mee. Wel is het zo dat we af en toe eens zo’n snelle vaatwasser op een camping tegenkomen en dan laten we het natuurlijk niet om die te gebruiken!

 

nadelen van kamperen

 

Bij slecht weer…

  • is het lastig om je gebruikte handdoeken / was te drogen
  • heb je beperkte bewegingsruimte
  • vind je overal modder

Ach ja, alles is minder leuk met slecht weer. Het is aan de andere kant ook wel weer leuk omdat je dan juist de dingen doet die je normaal niet gedaan had, wat overigens heel verrassend kan uitpakken!

 

Langere reisdagen

Je kunt ervan vinden wat je wilt, maar als je gaat kamperen met een caravan, vouwwagen of een andere aanhanger waarin je bijvoorbeeld je tent vervoert, heb je te maken met langere reisdagen. Je mag namelijk over het algemeen wat minder hard rijden. Hier houdt helaas niet iedereen zich aan, want je ziet ze soms zwabberen.. Maar goed, dat is weer een andere discussie.

Wij kiezen ervoor om in Frankrijk van de péages af te blijven en juist door het binnenland te rijden. Natuurlijk doen we er dan nog niet iets langer over omdat we hier en daar een dorp tegenkomen, maar het rijdt ontzettend mooi!

 

Insecten

Het ligt maar net aan de plek waar je staat, maar je kunt soms flink ‘last’ hebben van insecten.

Voorbeeldje:
Een paar jaar geleden stonden wij op een boscamping waar de meest gigantische spinnen voorbij kwamen. Michiel offerde zich iedere keer op om de enorme beesten voor mij te verwijderen en ieder uur zagen we wel weer een nieuw exemplaar voorbij komen… De volgende dag zijn we ook echt vertrokken – zo erg was het.

 

Al met al een hele lijst nadelen, maar laten we eerlijk zijn – zo erg is het eigenlijk allemaal niet, anders gingen wij wel naar een hotel! Ik kon het natuurlijk niet laten om ook een lijstje met voordelen te maken, dus die kun je binnenkort ook verwachten. Altijd handig voor wie opeens is gaan twijfelen door al die nadelen van kamperen haha.

Ben jij een kampeerliefhebber? Wat vind jij het grootste nadeel?
Reacties lees ik graag.

Lees mee MetMirjam

 

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Twitter en Bloglovin?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.