Nee joh, ga je minder werken om bij je kind te zijn?

‘Nee joh, ga je minder werken om bij je kind te zijn?’ Ja, deze vraag werd mij een paar maanden geleden vol ongeloof gesteld door een vriendin. Daarbij gaf ze ook aan dat ze dat zelf echt niet zou kunnen en daarbij echt geen enkele moeder kent, die minder of niet zou willen werken om bij haar kind te zijn. Ik haperde heel even.. dacht ‘oh, ehm.. hoe raar ben ik?’

Maar uiteindelijk kon ik alleen maar heel trots zeggen: ‘Ja, dat klopt! Ik vind het echt leuk om bij mijn dochter te zijn!’

wow-1300922_960_720 (1)

Maar hoe langer het gesprek geleden is, hoe meer het in mijn hoofd blijft ‘hangen’.

 

Minder werken

Ik ben dus pas geleden een dag minder gaan werken – ik ging van 3 naar 2 dagen in de week. En hoewel ik daar op mijn werk heel erg aan moest wennen (en nog steeds), ben ik daar privé heel erg blij mee. Vanaf het begin dat Fiene er is, heb ik haar best wel gemist tijdens mijn werkdagen. Ik heb mezelf lang verteld dat het vast minder zou worden als ze geen baby of dreumes meer was. En hoewel het soms even wat minder werd, kwam het toch steeds weer boven en voelde ik me heel schuldig als moeder.

Laten we voorop stellen dat iedereen anders is en alle moeders hun leven en het moederschap op hun eigen manier invullen. Dit is denk ik ook heel erg afhankelijk van hoe je kindje is, maar ook van hoe je er als moeder zelf tegenaan kijkt. En hoewel de situaties erg uit elkaar kunnen liggen, is er naar mijn mening geen standaard ‘goed’ of ‘slecht’ en is het allemaal afhankelijk van allerlei factoren. En ook vind ik het niet gek dat er genoeg moeders zijn die het juist heel fijn vinden om juist even níet met hun kinderen bezig te zijn en juist daarom werken.

 

Kinderopvang

Fiene gaat niet naar de kinderopvang. Wel brengt ze veel tijd door met haar neef en nicht en komt ook haar vriendinnetje van een half jaartje ouder af en toe eens spelen. Over een tijdje zal ze ook naar de peuterspeelzaal gaan, waar ze volop kan spelen en ontwikkelen.

Ik vind het heel fijn dat wij het zo hebben kunnen regelen dat mijn moeder met liefde op onze dochter past als ik werk en dat ook Michiel zijn eigen papa-momenten heeft. En als onze situatie anders zou zijn en we het niet op deze manier konden regelen, had Fiene ook naar de opvang gegaan, want ik heb er ook echt niks op tegen! Ik denk ook dat kindjes het heel erg leuk hebben op de opvang en daar heel veel kunnen leren.

En nee, ik heb niet het idee dat Fiene nu ‘een achterstand oploopt’ (ook een leuke vraag..). Zeker niet omdat ze letterlijk het halve alfabet al kent, alle kleuren weet te noemen, kletst in volzinnen en intussen ook tot 15 telt.

 

Is het echt zo gek?

En omdat het ‘zo ontzettend apart’ is dat ik graag met Fiene wil zijn (en ook serieus uitkijk naar een vakantie met ons gezin – ook ‘apart’) ben ik eens gaan opletten hoe andere moeders hierover denken.

En zoals ik eigenlijk al dacht: de meningen zijn verdeeld! De één doet het ‘zus’, de ander doet het ‘zo’ – en dat is juist hartstikke goed!

Het is helemaal niet erg als je als moeder werkt en andere leuke dingen wil doen naast het moederschap – dat wil ik zelf ook allemaal! Maar het is zeker ook heel normaal om bij je kind en gezin te willen zijn! Want, zo denk ik erover, daar ligt de basis – de mijne in ieder geval wel!

 

Moeite..

Nee joh, minder werken om bij kind te zijn?

Waar heb ik dan moeite mee? Ofwel ‘wat is nu eigenlijk het probleem?’

Ik begrijp gewoon niet dat moeders elkaar ‘onzeker’ of zelfs een beetje belachelijk maken, omdat ze niet hetzelfde over het moederschap denken. Een echt probleem is er niet, want ik ben trots op hoe ik het doe en dat ik ervan geniet om met mijn gezin op pad te gaan.

Het is vooral de heftige afkeur die me bezighoudt. Ik lees er vaker over en ik vind het gewoon zó onnodig..

Lieve mama’s, zullen we elkaar voortaan gewoon weer de mama laten zijn die we willen zijn?

Meer of minder werken – wat voor ons goed voelt 🙂

Ben jij ook wel eens aangesproken over hoeveel of hoe weinig je werkt?
Reacties lees ik graag.

Lees mee MetMirjam

 

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Twitter en Bloglovin?

 

38 comments on “Nee joh, ga je minder werken om bij je kind te zijn?

 1. Mooi geschreven! Helaas ben ik omdat ik maar drie dagen werk mijn vorige baan kwijt geraakt. Had ik meer gewerkt had ik naar alle waarschijnlijkheid gewoon kunnen blijven. Gelukkig vond ik weer een baan voor 3 dagen in de week, want helaas is dat in de transportwereld niet vanzelfsprekend. En ik hoop heel erg dat als ik hier ooit weg moet. Ik ook weer een baan voor drie dagen vind, want moet er niet aan denken om mijn kindjes vier dagen te moeten missen 😉
  Marieke onlangs geplaatst…Weekendoverzicht #1My Profile

 2. Ik kreeg alleen maar begripvolle reacties! Ik zou zelf echt geen vier dagen kunnen werken, terwijl mijn kind op de opvang is. Anderen moeten doen wat voor hen goed voelt, maar ik wil graag van mijn kleine kunnen genieten
  Leonie van Mil onlangs geplaatst…The ice cream-tagMy Profile

  1. Dat gevoel heb ik ook inderdaad. Ik heb altijd gedacht dat 3 dagen voor mij perfect zou zijn, maar dat bleek toch net even anders. 🙂

 3. Wat een naar, onaardig en onnodig oordeel! Er is helemaal niets mis met je omdat je meer met je kind wil zijn, echt niet. En achterstand oplopen omdat ze niet naar de crèche gaan? Ik ken geen kind dat slechter werd van heel veel moederliefde (overigens ook niet direct van de kinderopvang hoor).

  Ben hartstikke blij voor je dat je deze kans krijgt. Lekker met je meisje zijn en van elkaar genieten. Ze zijn maar zo kort klein! Een carrière opbouwen kun je altijd nog, vind ik persoonlijk.

  Dus ik zou zeggen: gefeliciteerd met je extra dag samen. En laat die persoon maar lekker kletsen. Je hebt helemaal gelijk dat we als moeders zouden moeten steunen!
  Merel onlangs geplaatst…Kraambezoek dat je liever nog even uitsteltMy Profile

 4. Nee ben er nog nooit op aangesproken. Ik ging van 40 uur naar 32 uur werken. Van 5 naar 4 dagen dus. Ik zou persoonlijk 2 dagen werken veel te weinig vinden, omdat ik mijn werk echt super leuk vind en graag daar ook nog veel mee bezig ben. Daarnaast ben ik de kostwinner thuis, dus het kan ook niet zomaar. Maar ieder voor zich, als jij je met 2 dagen prima voelt, kan ik me daar moeilijk druk om maken haha 😉
  Nicole onlangs geplaatst…5x Waarom Pokémon Go ook leuk is voor een 33-jarige moederMy Profile

  1. Dat is het inderdaad precies. Als je je lekker voelt bij 4 dagen – gewoon doen! Niks mis mee zolang jullie er zelf achter staan 🙂

 5. Mooi geschreven. Ik zou het juist raar vinden als je niet bij je kind zou willen zijn. Niet dat ik daarmee bedoel dat je niet moet werken. Ik vind dat dat een keuze van de moeder moet zijn. En als het fininacieel kan, dan is dsg alleen maar fijn toch?! Ik zou daar zelf ook voor kiezen.
  -N | Mommies Life onlangs geplaatst…Want to be a mom TAGMy Profile

 6. Nou zeg… Waar bemoeien mensen zich mee! Je hebt groot gelijk, hoor! Lekker genieten van Fiene nu ze nog klein is. En mensen die oordelen lekker in hun eigen sop gaar laten koken. Misschien zijn ze wel jaloers. ?
  Charlotte onlangs geplaatst…Guilty pleasureMy Profile

 7. Mooi geschreven. Ik vind je helemaal niet apart, ik zou later ook minder willen gaan werken als ik kindjes mag krijgen. Werk nu 3,5 dag en dat vind ik prima, maar als er kindjes zijn wil ik toch echt terug naar 2 of 2,5. Financieel is dit haalbaar, en ook voor mijn eigen idee is dit fijner (ik wil geen kindjes om ze 4-5 dagen van de week maar 2-3 uurtjes te zien)

  1. Dankjewel! Dat gevoel heb ik dus ook heel sterk. Ik wil er heel graag zo veel mogelijk zelf voor haar zijn. En op deze manier kan dat gelukkig ook 🙂

 8. Dit blijft een interessant onderwerp dat vaak ook gevoelig ligt, dus je moet altijd voorzicht zijn met je woorden. Dat doe je heel goed Mirjam.

  De verbazing over het feit dat je minder buitenshuis bent gaan werken vind ik een teken van deze tijd. Het wordt steeds minder acceptabel om zelf voor je kind te zorgen. Nu zelfs op straffe dat je kind achterstand zou oplopen. Dat vind ik een nare ontwikkeling. Zo maak je ouders onzeker….
  Vlijtig Liesje onlangs geplaatst…Badkamer meubels: wat zijn je opties?My Profile

  1. Dank je voor je lieve compliment!
   Wij zijn blij met de keuze die we gemaakt hebben en dat is voor ons genoeg. Dat zou het voor anderen ook moeten zijn 🙂

 9. Ik blijf me elke keer weer verbazen over die enorme drang van sommige moeders om andere te vertellen wat goed of fout is. Als iedereen in het gezin bij een beslissing gedijt is het toch goed? Netjes geformuleerd in je artikel!

 10. Niets van aantrekken. Zelf ben ik leerkracht en merk ik meer en meer gedragsproblemen bij kinderen. Het wordt er zeker niet makkelijker op. Mondig ok dat mag maar respect, waarden en normen zijn er zeker niet vooruit op gegaan. En dit met de trend om carrière te maken. Mss zouden er meer ouders de beslissing moeten KUNNEN nemen om thuis hun kids op te voeden ;))) en idd… Waar moeien mensen zich mee :((((

 11. Het is inderdaad helemaal nergens voor nodig om elkaar waar dan ook op te veroordelen. Ieder zijn eigen ding, we proberen allemaal naar ons beste kunnen voor onze kindjes te zorgen! Zelf ben ik er nog nooit echt oordelend over gesproken, al vinden mensen het vaak wel veel dat ik 28 uur blijf werken (onregelmatig, wat soms 3 dagen in de week betekent en soms misschien wel 6). Ik zou heel graag ander en minder werk doen, maar het is ook niet altijd voor iedereen mogelijk helaas.
  Cindy – levenalsmama.nl onlangs geplaatst…Review Natursutten flessenMy Profile

 12. Mooi geschreven. Ik koos dit jaar om ouderschapsverlof op te nemen en 3 ipv 4 dagen te gaan werken. Mijn werkgever was hier niet blij mee. Ik heb helaas ook al te horen gekregen dat bij de reorganisatie die eraan komt dit kan zorgen voor ‘problemen’. Het ziet er daardoor uit dat ik binnenkort geen werk meer heb. Voor mij is dit een groot dilemma, ga ik toch weer meer werken of kies ik voor een dag extra bij mijn kinderen en zoek ik daar een passende baan bij. Spannende tijden dus. Ik vind het een moeilijke keuze. Fijn dat jij de keuze hebt kunnen maken!

 13. Ik ben het eerste jaar thuis geweest, door een mankement na mn zwangerschap, maar toch ben ik heel dankbaar dat ik thuis mocht zijn. Nu ik weer aan het werk ga vind ik het wel heel spannend. Ik heb er zin in maar ben zo bang dat ik mn meisje ga missen.

  Zo raar dat mensen voor je denken. Natuurlijk heeft iedereen een mening, maar je mag het wel denken en niet altijd uitspreken. Rekening houden met andermans gevoel is soms lastig
  mathiske’s mama blog onlangs geplaatst…Met je baby op een bruiloft.My Profile

 14. Heel vervelend dat veroordelende gedrag. Iedereen is toch anders denk ik dan? Fijn voor je dat jij tot het besluit bent gekomen om minder te gaan werken en dat jij je daar prettig bij voelt. Ik zit nu nog in mijn verlof en heb stiekem helemaal geen zin om weer terug aan het werk te gaan ?
  Kelly onlangs geplaatst…4x ‘Dat gaat míj niet gebeuren’My Profile

 15. Ik werk nu halftijds.
  Ik ben voltijds thuis geweest voor 18 maanden en heb ook voltijds gewerkt met 2 kinderen en 1 in de buik.
  Mijn man is vaak in het buitenland en echt, ik zou niet weten hoe ik het gedaan zou moeten hebben vorig schooljaar als ik voltijds had moeten werken.
  Ik heb genoten van de momenten met de kinderen.

  Gelukkig krijg ik meestal begrip, maar dat gaat dan vaak eerder over het feit dat mijn man veel weg is … “Dat begrijp ik, met je man zo vaak weg en zo.”
  Maar eerlijk, als hij niet zo vaak weg was, zou ik nu ook halftijds werken!
  Ilse van Kreanimo onlangs geplaatst…De Grootste reis – reisfotochallenge 32My Profile

 16. Ik snap je helemaal. Ik wil ook graag thuis blijven met de kinderen. (Er is eentje onderweg en heb een mannetje van 2) Tot nu toe is een vriendin positief geweest. De rest niet…inclusief mijn eigen moeder. Het is niet leuk om te horen maar mijn keus staat vast. Ik werd laatst zelf uitkeringtrekker genoemd omdat ik thuis wil blijven om de kids op te voeden. Ach ja, tegenwoordig heb ik er schijt aan. Ik hoef me bij niemand te verantwoorden. Ik ga voor het geluk van mijn gezin.

 17. De parttime banen liggen niet voor het oprapen, maar binnenkort weer werkloos en even de tijd om het huis op orde te krijgen en de kinderen uit school te halen. En te bloggen natuurlijk. Ik vind heus wel weer een baan, we hebben het geld gewoon nodig én ik wil graag zelf geld verdienen, maar het is ook fijn om straks wat meer tijd voor de meiden te hebben en een fijner dagritme. (Met werken wordt alles meteen zo laat qua eten etc) Kijk ik stiekem wel naar uit 😉
  Marguerita onlangs geplaatst…Blogevent: Kung Fu Panda in de dierentuinMy Profile

 18. Ik ben afgekeurd dus autmatisch fulltime moeder Ik merk als ik zeg dat ik ben afgekeurd mensen meer begrip hebben dat ik thuis ben dan wanneer ik alleen maar zeg dat ik thuis blijf bij mijn dochter… Jammer, als ik wel een keus had gehad, had ik er ok voor gekozen thuis te blijven…. Vind het vaak ook leuk dat er dan extra bij te zeggen 😉
  Daisy onlangs geplaatst…JulianatorenMy Profile

 19. Heerlijk van Fiene genieten, ze is nog zo klein en als het mogelijk is gewoon lekker doen! Ik ben gestopt na de tweede, had een drukke baan. Begin is wennen, maar is zo weer ingevuld. Ik bleef trouwens ook zeggen; dat ik het noooit zou kunnen stoppen met werken, want mijn werk is leuk! Blijft een gevoelig onderwerp. Maar je kiest zelf waar je goed bij voelt.
  Firma Mama onlangs geplaatst…ZomervakantieMy Profile

 20. Inderdaad jammer dat er zo geoordeeld wordt. Alsof je aan bepaald ideaalbeeld zou moeten voldoen? Wij hebben thuis een fruitbedrijf, mijn man werkt daarnaast ook nog buitenshuis als ZZP-er. We hebben er voor gekozen dat ik ook meehelp thuis in het fruit, we hebben 2 dochtertjes. Dit is op het moment een prima keuze, ook omdat we dan flexibeler zijn en ik er veel ben voor de meisjes. En de andere reden is dat er geen goede opvang te regelen is, we kunnen niet terugvallen op opa’s en oma’s. En geen BSO in de omgeving. Toch krijg ik (vaak!) de vraag of ik niet beter kan werken buitenshuis, want “dat is beter voor je ontwikkeling…” En: “dan ben je financieel zo afhankelijk..”. Tsja, hoe kortzichtig kun je zijn. Jammer.

 21. Goed artikel. Ik heb er een aantal malen over geschreven. Het artikel met de stelling/vraag of een salaris goed zou zijn voor een thuismoeder heeft wat losgemaakt. Man o man. Ik ben helemaal voor leven en laten leven. Moeders zouden elkaar moeten ondersteunen en niet elkaars leven (nog) ingewikkelder moeten maken. Vind ik.
  Rory onlangs geplaatst…Frozen Sisters Forever + winactie!My Profile

 22. Ik ken juist verschillende mama’s die nu ze een kind hebben geen interesse meer hebben in hun werk en eigenlijk liefst thuis zouden blijven. Maar dit financieel niet kunnen door aangegane verplichtingen zoals leningen… zo is iedereen weer anders! Elkaars mening respecteren zou inderdaad fijner zijn.
  Sofie onlangs geplaatst…Yoni maandverband van biologisch katoenMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.