Leestip! Nina Blom: Je bent een verschrikkelijk kind

Een paar weken geleden stuitte ik tijdens het checken van mijn social media op een fragment van de BNN serie ‘Je zal het maar zijn’ met in de aflevering: Nina Blom. Deze vrouw is als kind jarenlang ziek gemaakt door haar moeder, die dit deed om zelf aandacht van artsen te krijgen.

Haar moeder leed aan het Münchhausen by Proxy (MbP) syndroom. Volgens mij is het woord ‘leed’ ook een misplaatste opvatting, want het is kort gezegd een vorm van ernstige kindermishandeling!

Ik had alleen dat ene fragment nog gezien en ben gelijk aan het Googelen geslagen. Ik begreep het ook gewoon niet. Ik kwam al snel uit op de website StOMbP (Stichting Overlevers Münchhausen by Proxy) waar zij de grondlegger van is en zich sterk voor maakt. Hun missie: zoveel mogelijk mensen bereiken door meer bekendheid te geven aan MbP. Het slachtoffer moet gezien en gehoord worden!

Boek Nina Blom: Je bent een verschrikkelijk kindNina Blom heeft een autobiografie geschreven over wat er met haar gebeurd is, genaamd ‘Je bent een verschrikkelijk kind’. Dit boek moest ik natuurlijk hebben, dus direct besteld en gelukkig was het snel binnen. Ik kan je vertellen, de tv bleef uit die avond. Het is wat laat geworden, maar ik heb het boek in 1 keer uitgelezen!

Wat verschrikkelijk dat dit gebeurt en dat zij dit alles heeft moeten meemaken! Vol ongeloof heb ik gelezen over haar leven thuis en de revalidatie die daarna volgde, haar verschrikkelijke verhaal, haar pijnlijke herinneringen en haar niet te begrijpen ‘moeder’ – want, vraag ik mij af, mag je dan nog moeder genoemd worden? Moeder / mama staat voor mij gelijk aan onvoorwaardelijke liefde, warmte, bescherming, veiligheid, steun en al het mooie wat daarbij komt.

Zo nu en dan komt er iets voorbij waardoor je weer even van je iets te naïeve wolkje afvalt en je je weer wat bewuster wordt van de verschrikkelijke situaties waarin kinderen kunnen leven. Dit was weer even zo’n moment.

Als moeder kan ik dit niet begrijpen. Maar ik ben me er wel van bewust dat ook dit dus wel degelijk gebeurt! Ik was enorm onder de indruk van Nina’s boek en ben blij dat haar leven nu zo verschilt met haar leven vroeger.

Ondanks dat dit geen nieuw boek is, is het wat mij betreft wel echt een aanrader! Heb jij het al gelezen?
Reacties lees ik graag.

Lees mee MetMirjam

 

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Twitter en Bloglovin?

 

4 comments on “Leestip! Nina Blom: Je bent een verschrikkelijk kind

 1. Enorm bedankt voor dit mooie bericht op jouw blog. Ik heb het gedeeld op mijn Facebook pagina: Je bent een verschrikkelijk kind.
  Je hebt het zo mooi omschreven en inderdaad het is een ernstige vorm van kindermishandeling. Belangrijk dat de mensen weten dat dit bestaat en hoe je het kunt signaleren.
  Daarom vind ik het zo bijzonder toen ik deze Blog van jou zag…
  Een Lieve groet en leuk om jouw Blog te volgen.

  Nina Blom

 2. Ik heb de uitzending gezien, had er nog nooit over gehoord, heb vol ongeloof gekeken, vreselijk dat ze dit, (volgens heeft ze ook een zus )mee heb moeten maken. Was vergeten dat er een boek is. Heb het meteen opgeschreven, wil het graag lezen.
  Dewi onlangs geplaatst…Weekmenu week 20My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.