Hoe overleef je een lange autorit met een dreumes?

Vorig jaar gingen wij kamperen in Frankrijk met onze dreumes van toen 14/15 maanden. We hadden van tevoren bedacht dat we niet al te lange reisdagen zouden inplannen, want je zit eigenlijk niet te wachten op een lange autorit met een dreumes. Maar aangezien we met de caravan naar Frankrijk gingen, waren het ook geen ritjes van 3 uurtjes en kwamen we er niet onderuit. We wilden ook niet de hele vakantie op 1 camping verblijven, dus we hadden ook nog eens meerdere reisdagen voor de boeg. We hebben gelukkig airco, dus het was in ieder geval niet zo heet in de auto.

Het was voor het eerst dat we zo lang zouden reizen, dus ik was reuze benieuwd (en best een beetje zenuwachtig) hoe het zou gaan.

Regelmatig even stoppen

We hebben best veel stops gehouden. Zo konden we ook gelijk onze benen strekken en Fiene mocht even bij ons voorin zitten om wat te eten en te drinken. Fiene was toen ook nogal gulzig, dus ik wilde sowieso geen eten geven tijdens het rijden. We hoopten dat ze haar normale slaapjes misschien zou aanhouden, maar dat deed ze natuurlijk niet haha. Gelukkig sliep ze wel af en toe een klein uurtje.

Stops - Lange autorit met een dreumes

 

Ik heb even op een rijtje gezet wat ik allemaal in de auto bij me had. Best wel veel, maar ik had gelukkig de ruimte ervoor.

Eten & drinken

 • Rozijntjes – dit was voor Fiene ook gelijk een leuke bezigheid tijdens een stop
 • Kaakjes – favoriet bij Fiene
 • Knijpfruit – heel makkelijk weg te smikkelen onderweg
 • Een potje avondeten – voor de zekerheid, je zou maar pech krijgen..
 • Haar waterfles + een extra flesje water voor de zekerheid

 

Kleine ingepakte cadeautjes

Bij de Action, Wibra en de Zeeman kun je altijd wel leuke kleine cadeautjes scoren voor weinig geld. Ik had bijvoorbeeld een paar kartonboekjes gekocht en een plastic telefoontje met een hoesje. Deze kleine cadeautjes had ik ook losjes ingepakt, zodat het uitpakken ook een kleine activiteit was en ze ook nog even met het papier kon spelen. Af en toe kreeg ze dan zo’n cadeautje. Het inpakken is ook goed bevallen, want ze vond het papier inderdaad ook nog even leuk om mee te spelen!

 

Grote tas met favoriete speelgoedjes

Naast die paar kleine cadeautjes had ik ook een grote tas bij me staan met allerlei kleine speelgoedjes uit haar eigen speelgoedmand. Ik heb geprobeerd in te schatten waarmee ze zich het beste (langst) zittend in de stoel kon vermaken, en kwam tot de volgende verzameling:

 • een pop waar ze lekker mee kon kroelen
 • kartonboekjes
 • Zoef Zoef diertjes
 • kleine poppetjes
 • wat duplo
 • knuffeltjes

Boekje lezen - Lange autorit met een dreumes

 

Iets onverwachts?

Soms heb je onverwachts hele interessante spullen voor een dreumes bij je. Wij hadden bijvoorbeeld altijd wat flesjes water voor onszelf bij ons en die vond ze reuze interessant. Zeker als daar nog een klein laagje water in zat! Dus die verdwenen ook naar achteren en daar kon mevrouw zich soms nog wel het beste mee bezighouden – dan zat ze met dat flesje te schudden en lag ze helemaal dubbel!

 

En dan heb je zoveel bij je dat je denkt ‘die is wel even bezig’ – maar met al deze spullen was ze misschien net een uurtje bezig. Het ene na het andere speeltje was bekeken en werd al snel op de grond gemikt. Soms kon een speeltje haar een half uurtje bezighouden, maar dat was dan wel echt een uitzondering. Gelukkig kon ze rond die tijd al aardig wat diertjes nadoen dus dat hebben we dan ook heeeeel veel gedaan haha. Elke stop plukten we alle speeltjes weer van de grond en verzamelden ze weer in de grote tas, zodat het hele ritueel weer opnieuw kon beginnen.

Zo zie je maar weer, je kan je op alles voorbereiden, maar het loopt altijd anders dan je van tevoren denkt. Maar ik was wel heel blij met de spullen die ik had ingepakt, want ze hielden haar wel bezig, alleen iets korter dan gehoopt. Gelukkig waren het alsnog geen verkeerde reisdagen.

We hebben intussen wel wat vaker langere stukken gereden en ik merk dat naarmate ze ouder wordt, ze makkelijker bezig te houden is. Een bijna peuter kan natuurlijk toch meer met die speelgoedjes dan een klein dreumesje!

Ik ben heel benieuwd hoe het dit jaar gaat als we op vakantie gaan, want we gaan ook nu weer met de auto. Volgende maand gaan we heerlijk een weekendje naar Duitsland, dus ik kan weer even een ritje naar de Action inplannen, om weer wat kleine cadeautjes te scoren. Misschien gaan we ook wel een DVD-schermpje ophangen, zodat ze onderweg ook even naar Nijntje of 1 van haar andere favorieten kan kijken.

Dit waren mijn tips voor een lange autorit met een dreumes. Heb jij nog meer tips?
Reacties lees ik graag.

Lees mee MetMirjam

 

Volg je mij al op Instagram, Twitter en Bloglovin?

 

22 comments on “Hoe overleef je een lange autorit met een dreumes?

  1. Ja, soms is echt elk ritje te lang.. Maar het komt het nu soms ook voor bij ons dat Fiene tijdens een ritje van een half uur nergens om gevraagd heeft! Heel gek haha

  1. Ja, soms is het wel even pittig inderdaad – maar je moet toch door.. Maar meestal kunnen we wel weer iets verzinnen om haar weer even bezig te houden 🙂

  1. Ja die cadeautjes waren echt een hit, dat ga ik dit jaar weer doen hoor! En ik denk dat dat DVD-schermpje er inderdaad ook echt moet komen hoor haha

 1. Goede tips! En ik spreek uit ervaring. Wij deden hetzelfde tijdens een reis naar Australië.

  Wij hadden ook altijd wat extra spenen mee en bij ons, want als er 1 valt kun je er niet meer bij. En zo’n speenketting vonden ze hier maar niks. Inmiddels is hij er vanaf.

  1. Fiene heeft nooit een speen gehad, dus daar hadden we gelukkig geen last van. Toen ze nog baby was vond ik het overigens wel jammer dat ze hem niet pakte, want het ziet er altijd zo snoezig uit!

 2. Leuk artikel! En goede tips. Hier ook een kleintje van 22 maanden. Lange afstanden rijden als ze bijna niet slapen kan heel lastig zijn. Regelmatig lekker even stoppen is voor zowel de ouders als de kids heel goed en fijn.
  Diana onlangs geplaatst…SlaaphoudingenMy Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.