Kunnen mama’s nooit ziek zijn?

Ik hoor het moeders vaak zeggen:
‘Ja, ik was eigenlijk ziek – maar ja, mama’s kunnen nooit ziek zijn hè!’.

PillenAlleenstaande mama’s (en mama’s met een man op missie / zakenreis / …) hebben wat mij betreft helemaal gelijk als ze dit zeggen! Sowieso respect als je alles in je eentje voor elkaar krijgt (sociaal netwerk is natuurlijk hartstikke fijn en ook soms tijdens ziekte inzetbaar, maar uiteindelijk moet je het toch zelf doen).

Maar in andere gevallen heb ik soms toch een beetje moeite met deze uitspraak…

Ja, het is natuurlijk zo dat als je geen kinderen hebt, je in principe nergens over na hoeft te denken, niks hoeft te regelen en gewoon heel de dag in bed kan blijven liggen. En natuurlijk, in sommige gevallen kàn mama ook gewoon echt niet ziek zijn, als je kind bijvoorbeeld iets belangrijks heeft die dag (belangrijke wedstrijd / toneelstuk op school / …). Dat wil je natuurlijk voor geen goud missen! Dan sleur je jezelf op je laatste krachten, met een strip paracetamol achter je kiezen en steunend op papa op pad om er voor je kind te zijn, hoe zwaar het ook is!

Waar het mij meer om gaat, is dat je niet ziek kan worden, puur om het feit dat je toevallig mama bent. Is er dan echt niemand anders die kan of mag helpen?

Afgelopen dagen was ik ziek. Maar dan ook echt ZIEK! Ik werd woensdagochtend wakker van de buikpijn. Ik kon amper omdraaien, laat staan uit bed komen! En als dat dan toch moest, liep ik zwetend, bibberig en krom van de buikpijn, terwijl ik me vasthield aan de muren. Wat een ellende! Ik kon me echt niet voorstellen hoe ik Fiene überhaupt zou kunnen aankleden en al helemaal niet hoe ik haar zou kunnen optillen! Maar ja, mama’s kunnen nooit ziek zijn…

Of toch wel? Ja! Want papa was er ook nog!Super papa als mama ziek is
Michiel zag gelijk al dat het absoluut geen optie was om mij gedag te zeggen en ergens eind van de dag weer terug te komen, dus hij heeft een vrije dag opgenomen. Hoe fijn dat dit kon!  Ik begrijp ook dat dit niet altijd voor iedereen mogelijk is, maar wat was ik er blij mee!

Ik heb het idee dat het vaak meer een geval van gewoonte of traditie is dat mama het allemaal zelf ‘moet doen’ en papa niet vrij neemt of hoeft te nemen (al is het maar voor een paar uurtjes). Mama vraagt het niet en papa staat er misschien überhaupt niet eens bij stil dat hij misschien even bij kan springen wanneer het echt nodig is. Dat mama dus best wel eens ziek kan zijn, maar misschien kan proberen er beter over te communiceren met papa? Misschien zelfs even aankaarten voordat het nodig is, omdat je er op het ‘moment van’ geen puf voor hebt?

Deze oneliner wordt ook vaak gebruikt als: als papa ziek is, kan hij gewoon in bed kan gaan liggen als mama ziek is, kan zij dat niet. Dit klopt ook vaak, maar dat heeft er vooral mee te maken dat papa vaak fulltime werkt en mama in de meeste gevallen parttime of niet werkt. Dus als papa ziek is, is de kans groter dat mama dan ook al thuis is. Zou een beetje lullig zijn als je dan alsnog de kids lekker op het bed laat springen als er een zieke papa in ligt haha.

Waar het eigenlijk een beetje op neer komt is volgens mij: papa kan heus ook wel eens een bijspringen of invallen als dat echt nodig is en als hij daar zelf niet bij stilstaat, mag mama daar ook best om vragen! En ik denk zelfs dat de meeste papa’s het stiekem ook wel heel leuk vinden dat ze A. nodig zijn en B. het zelf ook kunnen! (Maakt niks uit dat je kind een combinatie aanheeft die je zelf niet zou kiezen of dat je niks meer terug kan vinden in je keuken).

Ik begrijp dat dit soort uitspraken vaak niet heel serieus bedoeld zijn, maar het hield me toch bezig :). En na de afgelopen dagen wilde ik graag met jullie delen hoe het ook kan.
Neemt jouw man / vriend het ook wel eens even over als je ziek bent?
Reacties lees ik graag.

Lees mee MetMirjam

Volg je mij al op Instagram, Twitter en Bloglovin?

 

P.s.: volgens mij kunnen bloggers nooit ziek zijn… Oh ja, toch wel maar dan moet ik voortaan misschien toch een beetje vooruit werken! Sorry voor de vertraging – ik werk eraan 😉

 

5 comments on “Kunnen mama’s nooit ziek zijn?

  1. Als ik.moe ben en even een uurtje wil slapen of niksen, dan neemt ie Emily even mee boodschappen doen dof de hond uitlaten.. of lekker mee naar beneden om te spelen, Paul vind t super leuk, zolang ik in de buurt ben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.