Knutselen | Maak je eigen onderwaterwereld!

Nu de scholen dicht zijn, moeten wij ouders zelf onze kinderen een beetje educatief verantwoord de dag door krijgen. De meeste kinderen krijgen wat werk vanuit school, maar voor wie daarnaast nog een leuk knutselidee zoekt, heb ik dé tip voor je: maak samen een onderwaterwereld!

Lees ook: Knutselen met papierstroken

Onderwaterwereld

Juf mama

Ik als juf voor de kleuterklas? Nee, dat is niet voor mij weggelegd.. Ik doe het de juffen niet na! Maar zo één op één met Fiene vind ik het eigenlijk wel heel gezellig. Omdat ze het zelf zo leuk vindt om schooltje te spelen en steeds weer iets nieuws wil doen, verzonnen we wat leuke ideetjes om te knutselen. Fiene vertelde eens te hebben gezien dat je een een aquarium van een doos kunt maken. Wij gingen nog een stapje verder en besloten een eigen onderwaterwereld te maken!

Onderwaterwereld

Wat heb je nodig voor de onderwaterwereld? Je kunt de onderwaterwereld natuurlijk op diverse manieren maken, maar dit is wat wij in huis hadden en gebruikt hebben:

Vissen
 • Een grote doos
 • Lichtblauw tissue papier
 • Lijm (Pritt)
 • Een schaar
 • Verschillende kleuren verf
 • Verschillende kleuren papierstroken
 • Touw
 • Een zwarte stift

Werkwijze onderwaterwereld

Allereerst hebben we de bovenste flappen van de doos eraf geknipt. Dit had ik achteraf beter even met een mesje kunnen doen, maar die had ik niet bij de hand. Vervolgens hebben we zowel de binnenkant als de buitenkant bekleed met tissue papier. Hiervoor hebben we de doos steeds per kant ingelijmd en vervolgens het tissue papier erop gedrukt. Tissue papier is heel dun en mag niet nat mag worden, vandaar dat wij Pritt gebruiken.

Onderwaterwereld maken

Als de hele doos bedekt is met tissue papier, beginnen we aan de onderwater beplanting. Hiervoor gebruiken we papierstroken, die we in diverse kleuren op verschillende lengtes schuin afknippen en langs de wanden aan de binnenkant plakken (wederom met Pritt). Zo wordt het al een heel kleurrijk geheel!

Beplanting met papierstroken

Werkwijze zeedieren

Een onderwaterwereld is natuurlijk niks zonder de mooiste zeedieren! Terwijl Fiene bezig is met de papierstroken voor de beplanting, knip ik verschillende diertjes uit. Dit doe ik uit de stukken karton die we eerder van de doos af hebben gehaald. Ik knip 4 vissen (2 soorten), een zeester, een zeeslang en het ronde deel van een kwal. Deze kan Fiene vervolgens voorzien van een mooi kleurtje door ze te verven.

Zeedieren verven

Als alle diertjes opgedroogd zijn, geven we ze een gezichtje en maken we de kwal af door er met papierstroken tentakels onder te plakken.

Onderwaterwereld zeedieren

De zeester zetten we tegen de wand in de onderwaterwereld en de zeeslang komt op de bodem te liggen. In de rest van de zeedieren maak ik met de schaar een gaatje, zodat ze opgehangen kunnen worden. Aan de bovenkant van de doos maak ik verdeeld over de oppervlakte 2 gaatjes per op te hangen zeediertje. Vervolgens hangen we de diertjes in de doos.

Al met al zijn we er samen de hele ochtend mee bezig geweest. Na het verven moesten we natuurlijk even wachten tot de verf droog was, waarna we het geheel aan het eind van de middag in elkaar hebben gezet. Het leuke aan dit knutselwerk is dat er diverse knutselactiviteiten aan bod komen. Dit maakt het leuk en afwisselend! Het resultaat is ook echt verrassend leuk en staat nu als pronkstuk op het dressoir in onze woonkamer. En trots dat ze is!!

Knutselen jullie nu ook veel thuis?
Reacties lees ik graag.

Lees mee MetMirjam

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest?

Onderwaterwereld Knutselen

3 comments on “Knutselen | Maak je eigen onderwaterwereld!

 1. Wat een leuk idee ….. en ik heb al een variatie in gedachte .
  Bomen en bloemetjes op de wanden , geschilderd of van uitgeknipte plaatjes , en vogeltjes aan de draadjes . Oeps , rijmt nog ook …..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.