En dan moet je je kindje huilend achterlaten op school..

Vorige week dinsdag kwam ik thuis vanuit mijn werk en nadat ik Fiene een knuffel had gegeven vertelde ze me dat het niet meer zo leuk was op school. Ik vroeg waarom ze dat vond, maar er kwam in eerste instantie weinig uit. Uiteindelijk vertelde ze me wat er aan de hand was maar de volgende dag wilde ze niets meer en moest ik mijn kindje huilend achterlaten op school.

 

Je kindje huilend achterlaten

 

School is leuk!

Fiene vind het altijd super leuk om naar school te gaan! Ze is wel eens moe waardoor ze liever in bed zou blijven liggen (wie niet…) maar als we er eenmaal zijn, vindt ze het geweldig. Als ik vraag wat ze het leukst vindt, moet ze altijd even nadenken, want eigenlijk vindt ze alles wel leuk.

Ook is ze gek op allebei haar juffen, van wie ik steeds hoor dat ze Fiene zo lekker enthousiast vinden. Daarom was het ook zo gek dat ze er zo stellig in was dat ze het niet leuk meer vond.

 

Tegenslagen

Vorige week dinsdag was ook zo’n leuke dag. Er kwam een vader van een klasgenootje langs met trompetten en een trombone, waarop de kinderen mochten blazen. Helemaal leuk om het zelf eens te proberen en in de handen te houden!

Ik vroeg Fiene hoe het was en ze vertelde dat het ‘niet zo leuk’ was. Iedereen mocht op de trompet blazen, waar veel herrie uit kwam dus dat was heel erg leuk. Maar uiteindelijk vertelde ze dat het haar niet lukte om geluid uit de trombone te krijgen, wat dus echt heel erg stom was – volgens Fiene. Ik vroeg haar of het de andere kindjes wel allemaal gelukt was, waarop ze antwoordde dat het paar kindjes uit een andere klas wel lukte. Ik vertelde haar dat het helemaal niet gek is dat het haar niet lukte, want het is ook heel lastig! Sterker nog, mensen die een muziekinstrument spelen, hebben dat ook eerst moeten leren – dat gaat niet vanzelf!

Fiene haalde haar schoudertjes op en vertelde dat ze ‘s middags ook gehuild had in de klas, want ze had haar werkje nog niet af en was bang dat de juf boos op haar zou zijn. Tegelijkertijd vertelde ze ook dat de juf (logischerwijs) helemaal niet boos was.

Waar het volgens mij eigenlijk op neer kwam, was dat ze in haar ogen die dag twee keer ‘gefaald’ had, want 1) ze kon niet op de trombone spelen en 2) ze had haar werkje nog niet af. We vertelden haar dat dat helemaal niet erg was en dat je dingen ook vaak eerst moet leren voordat je het zelf kunt doen.

 

Mijn kindje huilend achterlaten

De volgende ochtend wilde ze niet naar school. Het werkje ging ze echt niet meer doen en ze vond school maar stom. Met de gedachte dat het gevoel wel over zou gaan heb ik haar even uit laten razen en aangegeven dat we toch echt gewoon naar school gingen. Ik vertelde nóg een keer dat het echt niet erg is als dingen niet gelijk goed gaan, maar daar lag het niet aan volgens Fiene. Alles was namelijk ‘stom’..  ‘buitenspelen is stom’, ‘voorlezen is stom’, ‘gewoon alles mam’.

Eenmaal in de klas stelde ik de juf (andere dan de dag ervoor) op de hoogte en ze was blij dat ik het vertelde. Ik gaf Fiene nog een kus en een knuffel en zodra ik vertrok barstte Fiene in huilen uit ‘Mamaaa neeeee, mamaaaa, maaaaaaaam’) de juf ging bij mijn snikkende meisje staan en samen ‘zwaaiden’ ze me uit. Fiene zag het gelukkig niet, maar ik liep zelf ook jankend de klas uit. Ik veegde mijn tranen weg, zwaaide naar haar en ging op de hoek weer verder met huilen.. Pfff.. jeetje wat was dat rot! Mijn kindje huilend achterlaten op school.. dat had ik nog nooit hoeven doen!

Een kwartier voor tijd stond ik op het schoolplein om haar op te wachten. Toen het eindelijk tijd was kwam er een vrolijk meisje naar buiten.

 

Hoe ging het erna?

Na een hele grote knuffel kon ik niet wachten om aan de juf te vragen hoe het was gegaan. Ze gaf aan dat ze echt nog wel even verdrietig is gebleven en bij haar op schoot heeft gezeten, waarna ze weer wat bijtrok. Zodra de juf tegen Fiene over het werkje begon, had mijn meisje aangegeven dat ze dat ‘volgende week wel ging afmaken’. Dat was natuurlijk niet de bedoeling, dus de juf zette haar alsnog bij het knutselgroepje, waar Fiene haar werkje toch heeft afgemaakt. Ze was eerst even aan het stuntelen, maar nadat de juf er even bij ging zitten en haar weer op weg hielp, ging het prima!

Fiene is echt een meisje van ‘als het niet gelijk goed gaat, dan hoeft het al niet meer’, wat best lastig zal kunnen gaan worden.. De conclusie van de juf was dezelfde als die van ons, het was even de omgang met de (voor Fiene) ‘tegenslagen’, waar ze zo heftig op reageerde. Wel gaf ze aan dat het goed is dat het nu gebeurt en niet als ze in een hogere groep zit, want ze zal er toch mee om moeten leren gaan dat dingen niet altijd in 1 keer goed gaan.

 

Ik vind het best een nare gedachte dat het gevoel van ‘falen’ voor een kind van vier jaar al zo heftig kan zijn! Het is voor ons in ieder geval goed om te weten, zodat we er rekening mee kunnen houden en haar hierin kunnen helpen. Gelukkig gaat Fiene sindsdien weer met net zo veel plezier en enthousiasme naar school als voorheen!

Heb jij je kindje wel eens huilend achter moeten laten?
Reacties lees ik graag!

Lees mee MetMirjam

 

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Twitter en Bloglovin?

 

3 comments on “En dan moet je je kindje huilend achterlaten op school..

  1. Ja, zo naar is dat. Fijn dat het nu weer goed gaat bij Fiene. Mijn dochter van 4,5 jaar huilt sinds de zomervakantie voorbij is ook ineens af en toe bij het brengen, terwijl ze dat het eerste half jaar nooit heeft gedaan. In overleg met de juf gaat ze nu een paar weken halve dagen.

    Misschien is dit interessant, gaat over hoe je op zo’n manier feedback kunt geven dat kinderen leren dat het ok is om fouten te maken en hoort bij leren. Wij doen dat thuis nu al een tijdje en ik vind het zelf wel een fijne manier.
    platformmindset.nl/2018/06/08/aan-de-slag-met-mindset-bij-kleuters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.