Kaartspellen | Ook (of juist) tijdens de Feestdagen

De Kerstdagen en Oud & Nieuw komen er weer aan! Dagen die vaak garant staan voor veel gezelligheid met familie en vrienden. Met een hoop geklets en uitgebreid tafelen. Super gezellig natuurlijk, maar voor kinderen kan het soms best een lange zit zijn. Voor de kleinere kinderen kun je nog het één en ander aan speelgoed meenemen, maar wat neem je mee voor een ouder kind? Een spelcomputer? Dat kan, maar wat dacht je van een spel kaarten? Kaartspellen tijdens de Feestdagen, helemaal zo gek nog niet!

 

Kaartspellen tijdens de feestdagen

 

Kaartspellen tijdens de Feestdagen

Pesten

Wie kent het niet, een ouderwets potje pesten! Wat hebben we dit veel gedaan vroeger aan de eettafel. Super leuk om met 2 of meer personen te spelen. Het lijkt me best gezellig tijdens de middagborrel op de achtergrond kreten te horen als ‘8 wacht’, ‘7 blijft kleven’ of ‘ik maak er harten van’ te horen. Hier kunnen ze zich vast goed mee bezighouden!

 

Patience

Patience, nóg zo’n trip down memory lane! Het is één van de meest populaire kaartspellen die je zonder andere spelers kunt spelen. Ik weet nog goed dat we vroegah (lang, lang geleden 😉 ) een computer hadden in het kleine kamertje. Zo’n blokkig geheel waar je eigenlijk alleen een beetje op kon typen en internetten kon alleen als je een draadje in de telefoonlijn zette, waardoor je verder niet meer bereikbaar was haha. Máár wat je wel kon doen, was Patience! Dus zat je zo een avond lang in een koud kamertje te ‘Patiencen’, hoe cool was dat. Tegenwoordig kun je natuurlijk nog steeds Patience op je PC spelen, maar dan wel helemaal gepimpt op een mooie website – veel leuker!

Naast dat je het spel digitaal kunt spelen, kun je dit natuurlijk ook gewoon met een spel kaarten doen! En aangezien je dit ook zonder andere spelers kunt spelen is dit ook een aanrader voor het oudere kind dat liever niet met de kleine neefjes en nichtjes speelt.

 

Kaartspellen tijdens de feestdagen

 

Jokeren

Ben je met een groep(je)? Dan is Jokeren ook een leuke optie! Hier heb je twee kaartspellen voor nodig.

Het doel van het spel is om zoveel mogelijk kaarten (punten) kwijt te raken, door setjes (dezelfde kaart in verschillende kleuren) of rijen (oplopend in volgorde in dezelfde kleur) te vormen. De joker mag voor elke kaart worden neergelegd. Wel moet aangegeven worden voor welke kaart hij de joker heeft gelegd. Deze joker mag omgeruild worden voor de oorspronkelijke kaart.

 

Ezelen

Ezelen is een kaartspel waarbij het gaat om snelheid. Dit spel duurt dan ook meestal maar heel kort! Bij Ezelen spaar je kaarten op tot je een set hebt. Hierbij geeft iedere speler steeds snel een kaart door aan de volgende speler. Op het moment dat je je set compleet hebt, leg je je duim op tafel. De rest van de spelers moeten dit zo snel mogelijk nadoen en de laatste verliest en is de Ezel. Dit is dan ook vooral een leuk spel als je met meer dan twee personen speelt.

Een ontzettend grappig spel waar je heel melig van kunt worden! Echt een aanrader en een fijne ijsbreker als het contact onderling nog een beetje stroef is 😉 .

 

Bij het schrijven van dit artikel krijg ik gelijk zin om gezellig een potje te kaarten. Het zal me dan ook niks verbazen als de volwassenen nog even een potje meedoen, al is het alleen al uit pure nostalgie!

Wanneer heb jij voor het laatst een kaartspel gespeeld?
Reacties lees ik graag.

Lees mee MetMirjam

 

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Twitter en Bloglovin?

Afbeeldingen ‘kaartspellen’ via Shutterstock.

Disclaimer

 

 

 

9 comments on “Kaartspellen | Ook (of juist) tijdens de Feestdagen

  1. Leuk! Ik ben dol op kaartspellen. Wij spelen met de kinderen meestal pesten. Verder mag ik wel graag Jokeren en deden we vroeger altijd “idioten”, maar dat kent niemand hier helaas. Sowieso spelen we inderdaad graag spelletjes tijdens de feestdagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.