Werk / privé, de zoektocht naar de ideale balans

Iets meer dan 2,5 jaar geleden werd moeder en ging ik van een 32-urige naar een 24-urige werkweek. Op deze manier was ik 3 dagen aan het werk en 4 dagen bij mijn meisje. De ideale balans! Tenminste, dat dacht ik voordat ik moeder was.

 

Ideale balans werk - bureau

 

24 urige werkweek in de praktijk

Toen ik na mijn zwangerschapsverlof weer aan de slag ging bij mijn werkgever vond ik het best wel lastig om mijn kleine meisje achter te moeten laten. Aangezien de meeste moeders hier wel moeite mee hebben na hun verlof, verwachtte ik dat het een fase zou zijn en ik vanzelf zou wennen aan de nieuwe situatie. Zoals jullie al eerder konden lezen, was dit bij mij echt niet het geval. Ik voelde me vaak ongelukkig over de situatie. Over het algemeen kon ik het nog wel aardig relativeren, maar steeds vaker voelde ik me een slechte moeder die niet voor haar dochter koos. Ik wist wel dat het me geen slechte moeder maakte, maar het voelde wel zo. Door meerdere factoren hebben we halverwege vorig jaar de knoop doorgehakt en ben ik overgegaan op een 16-urige werkweek.

 

Ideale balans: 16-urige werkweek

Ik werk nu iets meer dan een half jaar nog 16 uur in de week. En ik kan je vertellen dat het echt als een verademing voelt. Ik had echt veel eerder naar mijn gevoel moeten luisteren! Ik voel me 1.000 keer beter, veel minder opgejaagd en ik geniet veel meer van de tijd die ik samen met Fiene heb. Het verschil dat 1 dag in de week kan maken is immens.

Begrijp me niet verkeerd, ik heb een hele leuke baan. Wat dat betreft had ik echt niet minder hoeven gaan werken. Want als ik eerlijk ben, vind ik de omschakeling van 3 naar 2 dagen per week daar nog steeds wel eens lastig – al heb ik nu gelukkig aardig mijn draai gevonden.

 

Ideale balans privé - hand in hand

 

Achteraf gezien is het best gek dat ik ongeveer twee jaar nodig heb gehad om uiteindelijk naar mijn gevoel te luisteren. Ik ben in ieder geval blij dat we deze keuze gemaakt hebben.

 

Heb jij de ideale balans al gevonden?
Reacties lees ik graag.

Lees mee MetMirjam

 

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Twitter en Bloglovin?

 

Afbeeldingen werk en privé via Shutterstock.

24 comments on “Werk / privé, de zoektocht naar de ideale balans

 1. Ben zelfstandig ondernemer en nu hoogzwanger van de eerste. Heb in ieder geval twee dagen opvang al geregeld dus 16 uur gaat ‘m zeker worden. Hoeveel daar verder bijkomt? Dat ligt echt helemaal aan hoe het moederschap bevalt. Voor mij is er geen goed of fout.

 2. Hier ook 16u! Goede balans al denk ik nu soms dat ik tekort schiet op het werk…Tja zal altijd wel een soort van gevoel zijn. Maar voor nu is het prima. Met een vriend in onregelmatige diensten is het helemaal ideaal.

 3. Wat heerlijk dat het nu veel beter voelt. Misschien denk je nu ‘had ik het maar eerder gedaan’ maar alles heeft zijn tijd nodig en van deze keuze hoef je nooit spijt te krijgen.

  1. Wat goed dat je voor jezelf de keuze hebt gemaakt! Ik hoop dat de keuze voor jou net zo fijn blijkt als het voor mij was 🙂

 4. De balans is zo moeilijk. Ik vind het soms ook echt zwaar om Emily weg te brengen en te moeten gaan werken. Of als ik dinsdags middag en avond moet werken en woensdag gelijk weer sochtends en Smiddags. Dan voelt het alsof ik zoveel mis.
  Ik heb nu inderdaad ook een stapje terug gedaan, geld is leuk, maar tijd met je dochter leuker.

  Je hebt in ieder geval een wel overwogen beslissing gemaakt en dat is het belangrijkste!
  Mathiske -gelukineenrompertje- onlangs geplaatst…Emily 19 & 20 maanden updateMy Profile

 5. Ook zonder kids is balans vinden erg moeilijk! Het is vooral een kwestie van plannen en dat lukt gewoon niet altijd. Soms door gebrek aan inspiratie, of wanneer er slecht weer is en ik geen foto’s kan maken. Stapje voor stapje kom ik er wel (hoop ik). Fijn dat jij het gevonden hebt! Liefs, Josine
  josine onlangs geplaatst…Sunday Stories: pyjama praatMy Profile

  1. Het blijft lastig inderdaad, ook zonder kinderen! We gaan weer richting het voorjaar, ik hoop dat dat je al zal helpen!

 6. Wat leuk om te lezen. Ik houd er van als mensen hun balans hebben gevonden. Wat maakt het uit als je 40 uur of 16 uur werkt per weer. Het gaat om jouw balans en dat is zo persoonlijk.

  Ik ging ook van 32 naar 24 uur. Dat besluit had ik al genomen toen ik ongeveer 2,5 jaar geleden moeder werd. Het kostte mij een half jaar om weer even balans te vinden in die nieuwe situatie. Niet omdat ik er moeite mee had om te werken. Nee, integendeel. Daar had ik verrassend weinig moeite mee. Misschien ook wel omdat ik mijn verlof had verlengd en pas ging werken toen mijn zoontje bijna 6 maanden was. En hij hoefde niet naar de opvang, maar ging 1 x per week naar mijn ouders en de week daarop naar mijn schoonouders.

  Ik was de balans even kwijt op mijn werk. Ik had dezelfde ambities als voorheen, maar dus minder tijd. En daar moest ik heel erg aan wennen. Want in 4 dagen kreeg ik alles voor elkaar, maar niet in 3. Dus ik moest sommige projecten weigeren of ik kon niet aan alle overleggen deelnemen. Ik had ook het gevoel dat ik mezelf niet volledig kon profileren. Dat was gewoon wennen. Nu ben ik er aan gewend en is het vooral loslaten en prio stellen. Maar ik zou absoluut niet minder willen werken. Ik voel me hier erg goed bij en heb nog alle tijd met mijn kindje. Dus ja, die balans is er 🙂
  Sheila onlangs geplaatst…Tag: Mijn leven als mamaMy Profile

 7. Nee, (nog) niet….
  maar wat de goede balans wel is ben ik ook nog niet helemaal achter.
  Laten we het er op houden dat ik er nog niet achter ben wat het beste is , voor zowel mij als de kinderen…

 8. Voor mij gaat deze vlieger niet op aangezien ik helaas 100% afgekeurd ben. Mijn zus met wie ik samen blog werkt 20 uur en ik merk dat ze soms eigenlijk wel liever terug zou willen naar 16 uur ivm haar kindje van 10 maanden die gezellig bij ons is als zij en haar vriend werken. Beiden werken ze in wisseldiensten dus soms is het heel lastig voor ze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.