Help, mijn peuter zet zichzelf op de gang!

In de opvoeding van een peuter loop je wel eens tegen wat minder soepele situaties aan.. De ene keer komt dat doordat er kaas op de boterham zit in plaats van vlees en de andere keer omdat je peuter met Duplo besluit te gooien omdat er geen nijntje gekeken mag worden.. We kennen dit soort situaties allemaal en het hoort er ook gewoon bij. Maar op een gegeven moment werd het toch echt tijd om de strijd aan te gaan. Ik koos er uiteindelijk voor om onze peuter op de gang te zetten, maar dat pakte toch anders uit dan ik had gedacht…

 

Naar de gang!

Op de gang

Een paar maanden geleden kreeg ik het niet meer zo makkelijk voor elkaar dat ons peutermeisje luisterde (lees: krijsen, lachen of de actie herhalen als ik bijvoorbeeld zei dat ze haar bordje niet van de tafel mag gooien..). En na wat wikken en wegen heb ik toch ‘de gang’ maar eens geïntroduceerd. Ik zette haar op de gang met de uitleg dat ze daarheen moest omdat ze niet luisterde en ik zo zou komen vragen of ze weer kon luisteren.

De eerste keer snapte ze er natuurlijk helemaal niks van en hebben we het hele proces stapje voor stapje gedaan. Ik heb steeds uitgelegd waarom ze op de gang stond en wat ik van haar verwachtte. Het was ook meer een ‘uitprobeersel’, want ik vond haar eigenlijk nog best wel klein voor deze actie (ze was toen net 2), maar ik wilde het toch proberen.

De tweede keer begreep ze het al wat beter en vond ze het ook echt niet leuk om op de gang te moeten. Toen ze er eenmaal stond en ik na een halve minuut kwam kijken, werd ik weggestuurd met de mededeling ‘Nee mama, niet klaar’. Ok.. ze was dus nog boos en nog niet klaar om terug te komen.. Ehm, prima, ik kom zo wel weer terug..

Na nog 2 mislukte pogingen deed ik de deur weer open en daar stond ze. Met de tranen nog in haar ogen maar met een grote glimlach stond ze me op te wachten: ‘Ikke ben er weer mam!’

 

Help, mijn peuter zet zichzelf op de gang!

Peuter zet zichzelf op de gang

Sindsdien zet onze peuter zichzelf regelmatig op de gang.. En niet voor de grap, maar heel serieus op een moment dat het ‘nodig’ is!

Als ze een beetje dwars is en niet luistert, vraag ik aan haar: ‘Ga je nu luisteren?’ Dan kan ik 3 antwoorden verwachten:

 • Nee (deze blijft natuurlijk ook populair, zeker als ze écht iets doet wat niet mag)
 • Ja mama
 • Nee mama, naar de gang

Bij punt 3 stopt ze dus ook met wat ze aan het doen is, loopt ze naar de gang en doet zelf de deur achter zich dicht (waar ze nèt bij kan). Als ik dan even later naar de gang ga om te vragen of ze nu weer gaat luisteren, antwoordt ze vrolijk ‘ja mama, sorry mama’ en gaat ze weer spelen.

Het is echt lastig om op dit soort momenten je lach in te houden, want ze is heel serieus als ze zichzelf op de gang zet. Zo’n klein meisje dat zichzelf dan even terecht wijst.. haha

 

Ik ben echt heel erg benieuwd hoe lang ze dit nog blijft doen, best makkelijk zo voor mama 😉

Heb jij ook zo’n uitgekookte peuter in huis?
Reacties lees ik graag.

Lees mee MetMirjam

.

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Twitter en Bloglovin?

.

30 comments on “Help, mijn peuter zet zichzelf op de gang!

 1. Ergens geeft ze zich zelf gewoon een time out en wss vind ze het fijn.
  Maar ik zou als ouder ook erg moeten lachen om zo’n moment.
  Onze dreumes gaat nu ook wel eens al is nu bijna 2 en niet dagenlijks hoor maar soms blijft ze door drammen dan helpt hier de gang ook goed en idd heel even maar
  Dees onlangs geplaatst…Tips voor ParijsMy Profile

 2. Hahaha echt he! Wel handig, maakt het in ieder geval indruk. Giulia deed dat ook toen we de mat bij haar introduceerde. Inmiddels werkt dat niet meer. En als ze niet luisteren, dan gaan ze naar hun kamers. Even daar afkoelen en spelen.
  marieke onlangs geplaatst…Verlangen naar…. My Profile

 3. Haha, een echte bijdehante dame, heerlijk! Blijkbaar vind ze het fijn om die structuur te krijgen en een moment te kunnen afkoelen, top toch. Ik gebruik de kinderstoel soms als time out plek ( met zijn rug naar de kamer) maar mijn bijna-peuter kan daar soms echt hysterisch van worden. Ik gebruik het niet te vaak dus. Van praten, uitleggen en hem op een andere manier uit de situatie halen wordt hij rustiger.
  Tessa onlangs geplaatst…Over ouder worden en je klein voelenMy Profile

 4. Onze tweede oudste heeft deze fase ook gehad. Op den duur werd het zelfs een beetje arrogant. Als in, “ik weet het wel hoor, ik moet naar gang!”. Daar stonden wij dan! Uiteindelijk is het wel gestopt. Eind goed al goed zou ik zeggen, maar ik vrees dat we op latere leeftijden wel eens extremere versies van dit te zien gaan krijgen 😛

 5. Heel erg herkenbaar! En inderdaad hilarisch. Maar ook erg frustrerend vind ik zelf. Mijn zoontje nu 2,5 stuurt mij ook weer weg, als ik hem van de gang haal en zet zichzelf op de gang, om het minste of geringste. Maar meneer neemt dan de regie over, en dat is nou net niet de bedoeling. Het idee van “straf” is dan weg omdat hij het leuk vind. En mijn gezag naar de filestijnen…😅.

  Zou ook graag tips willen 😆😆

 6. Haha, wat grappig dat ze zichzelf op de gang zet! Maar eigenlijk is het heel goed dat ze dit doet, want dat bewijst van zelfkennis en dat ze zich bewust is dat ze even een momentje alleen nodig heeft. & misschien bespaart dat jou ook wel wat strijd als ze het zelf aangeeft…
  Kirsten onlangs geplaatst…Video| Fall Favourites TagMy Profile

 7. Pingback: Lees mee #7: mijn favoriete blogs van afgelopen week - Lotus Writings
 8. Wat een poppetje. Ik snap best dat je dan je lach niet in kan houden, vooral als ze dan “nee mama” zegt en zichzelf ‘straf’ geeft door naar de gang te gaan haha.

 9. Oh echt heeeel herkenbaar dit! Onze zoon is ondertussen 3,5…. en de gang is echt geen straf…. ook ik wordt weggestuurd, maar met de tekst: dit is mijn gang! …. euh… rollen omgedraaid!
  Of als er toevallig nog speelgoed oid op de gang ligt, en ik stuur hem er voor straf heen…: oh gezellig pop is er ook😒
  Dat is dus niet de bedoeling!
  Soms erg lastig hoe hier mee om te gaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.