Geslachtsvoorkeur | Als het maar een meisje is..

Je hoort steeds vaker dat (toekomstige) ouders een geslachtsvoorkeur hebben. Over het algemeen is dit een lichte voorkeur en zijn ze achteraf net zo blij met het andere geslacht. In sommige gevallen kan het toch ook echt voor teleurstellingen zorgen. Gelukkig hebben Michiel en ik geen voorkeur. Twee meiden bij elkaar is helemaal leuk, maar na een meid is een jongen ook super! Daar denkt onze dochter echter anders over..

Dé tip voor Sinterklaas: eindelijk een eigen huisdier!

Geslachtsvoorkeur

Eindelijk vertellen

Ik had al eerder beloofd dat ik zou vertellen over Fiene’s reactie op mijn zwangerschap. Aangezien één van haar juffen zwanger is, was ze de laatste tijd al aardig bezig met baby’s. Ze had ook al eens gevraagd of ik misschien ook een keer een baby in mijn buik kon hebben en of ze dan zou mogen helpen als er een baby zou zijn. Toen die vraag kwam, wist ik al dat ik zwanger was. Ik kon alleen nog niks zeggen, want het was allemaal nog zó onzeker.. Voor hetzelfde geld zou ik het kindje nog kwijtraken. Wel gaf ik aan dat ik het enorm leuk zou vinden als het zo zou zijn en ze mij dan zou willen helpen.

Toen het eerste trimester voorbij was, besloten we dat het tijd was om het aan Fiene te vertellen. Ik had er ontzettend veel zin in, want ik had me dit gesprekje al zo vaak voorgesteld. En nu kwam het er eindelijk van!

Haar reactie

We besloten het gewoon rustig, zonder toeters, bellen of andere poespas te vertellen:

‘Fien, we hadden het er toch pas over dat mensen soms een baby in de buik hebben..’.
Ze keek me vragend aan..
‘Nou.. mama heeft ook een baby in de buik’.
Haar gezichtje lichtte helemaal op ‘ECHT??? Mama, heb jij ECHT een baby in je buik???’ ‘Word ik grote zus???’
Toen ik alle vragen met ‘Ja’ beantwoordde, sloeg ze haar handje voor haar mondje en gaf ze me een hele dikke knuffel.
‘Oooh mama, dankjewel!’
Ze vroeg nog een paar keer of het écht waar was en danste zingend in het rond: ‘Ik word grote zuhus, ik word grote zuhus!’

Ik hoopte natuurlijk wel op een leuke reactie, maar zo had ik het niet verwacht! Ik hield er zelfs een beetje rekening mee dat ze misschien niet direct zou reageren en het misschien eerst nog even in zich op moest nemen of wellicht eerst zou moeten verwerken. Met tranen in mijn ogen bekeek ik ons gelukkige meisje. Dít is wat ze wilde.

Doe maar.. EEN MEISJE

Toen ze uitgedanst was, plofte ze naast me neer op de bank. Ze zat een beetje voor zich uit te staren en liet de boel even bezinken. Al snel kwam de vraag ‘Het wordt toch wel een zusje hè?!’

Ehm tsja, dat weten we nog niet. Het is óf een meisje óf een jongen, allebei evenveel kans. ‘Oh.. nou.. als het maar wel een meisje is dan..’. Ik had de geslachtsvoorkeur al wel een beetje verwacht, dus kwam ik met een prachtige comeback: die eventuele jongen is dan wel óns jongetje, dus dat móet wel een heel leuk ventje zijn 😉 – kan niet anders! Daar was ze het eigenlijk wel mee eens. 

De afgelopen weken zijn we voorzichtig bezig geweest met onze ‘jongens zijn ook leuk’ campagne en inmiddels begint ze ook aan de gedachte van een broertje te wennen. Als ze kon kiezen, zou ze nog steeds voor een zusje gaan, maar ‘een broertje is vast ook wel lief’. 

Geslachtsvoorkeur

Nu al trotse grote zus

Toen ze eenmaal op de hoogte was, kon ze niet wachten om iedereen te vertellen dat haar mama een baby in de buik heeft en zij dus grote zus wordt. Hoe, wat en wanneer blijft allemaal een beetje vaag voor haar, wat ik ook helemaal snap, want het duurt allemaal nog zó lang.

We zijn wat babystore’s afgegaan en hebben haar allerlei spullen laten zien die nodig zijn voor een baby’tje. ‘We kunnen met de wagen wandelen’, ‘zo’n soort wiegje hebben wij ook’, ‘dit is een box, die komt ook bij ons in de woonkamer te staan’ – dat soort dingen. Ze blijft dan uitgebreid bij de kleine kleertjes hangen en roept bij alles ‘kijk nou mam, hoe schattuug’. Helemaal leuk!

Ook mocht ik hier en daar al een babydoos ophalen, waar naast reclame ook een aantal handige spulletjes voor de baby in zit. Dit pakken we samen uit en Fiene verzamelt de handige spulletjes dan in 1 box, die ze regelmatig even leeghaalt en weer opnieuw indeelt.

Van geslachtsvoorkeur naar geslachtsbepaling

Nog even en dan gaan we voor een pretecho met geslachtsbepaling en als het kindje een beetje meewerkt, weten we of er een broertje of zusje in aantocht is. Er lopen nog nèt geen weddenschappen in de familie, maar iedereen heeft er wel een idee over. Het zijn voornamelijk voorgevoelens maar alle kinderen hebben een duidelijke geslachtsvoorkeur; de jongens willen een jongen en de meiden een meisje. Zo werkt dat dus gewoon bij kinderen!

Ze zeggen dat de moeder het soms kan aanvoelen, maar ik ga van jongen naar meisje en weer terug, dus daar heeft ook niemand wat aan. Wat het ook is, we zijn er ontzettend blij mee! Dit kindje is zó welkom en ik weet zeker dat ons meisje een hele lieve grote zus zal zijn voor zowel een meisje als een jongetje!

Hadden jullie voorkeur voor een bepaald geslacht?
Reacties lees ik graag.

Lees mee MetMirjam

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest?

5 comments on “Geslachtsvoorkeur | Als het maar een meisje is..

 1. Wat een lieve reactie! Mijn dochter had een voorkeur voor een broertje, de uitzondering, blijkbaar, haha. Het werd een zusje. Daar was ze ook blij mee, maar ze heeft zeker nog wel tot een jaar na haar geboorte gevraagd: “wanneer wordt mijn broertje nou geboren?” 🙂

 2. mijn zoon had graag een zusje had bij het tweede en was wel wat teleurgesteld dat het een jongen was maar bij het derde had hij graag terug een zusje en nu moet het toch wel een zus zijn want ik heb al een broer maar gelukkig was het een zusje aar we ontzettend blij mee zijn .

 3. Iedereen heeft wel een voorkeur. Om alvast aan het idee te wennen wist ik graag op voorhand wat het geslacht zou zijn. Zo kon ik tijdig ook voor mezelf die voorkeur kantelen en gewoon blij zijn met een gezonde baby.

  1. Ons zoontje wou heel graag een meisjesbaby! Toen we hem met 20 week moesten vertellen dat hij een broertje kreeg moest hij heel hard huilen en meerdere keren gevraagd of het echt geen meisje werd.
   Een paar week later knuffelde hij mijn buik en zei tegen de baby ‘ik hou heel veel van jou! En ook van mijn zusje die niet komt!’ Hahaha..

   Ondertussen zijn ze 4 en 1,5. De oudste grapt nog wel eens dat hij toen wel gelijk had met de keuze voor een zusje. Hij wist toen al dat als hij een broertje kreeg dat dit een enorm boefje werd en dat doen meisjes niet hahaha..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.