Gaan de scholen open na de meivakantie?

Ik was van plan om vandaag te schrijven over hoe wij omgaan met het thuisonderwijs van onze kleuter. Al snel kwam ik erachter dat ik op het moment veel meer bezig ben met de persconferentie van deze week, dus besloot ik daar eerst over te schrijven. Gaan de scholen open na de meivakantie of blijven ze nog even dicht?

Scholen open na de meivakantie?

Scholen open na de meivakantie

Iedereen vraagt het zich af.. Gaan de scholen open na de meivakantie? Ik denk dat je je dan eerst moet afvragen wat ‘open‘ zal betekenen. Ik heb al over diverse opties en speculaties gehoord en gelezen, maar voor nu blijft het nog even gissen.

Waar moeten we bij ‘open’ scholen aan denken?

  1. Halve klassen?
  2. Eerst alleen de hogere klassen en dan gefaseerd de rest erbij?
  3. Toch ‘gewoon’ allemaal tegelijk terug waarbij de ouders de kinderen brengen tot het hek mogen brengen?

Ik weet het niet.. het is maar een greep uit de opties. Bij elke optie vraag ik me dan gelijk weer zoveel af. Hoe moet ik dat dan voor me zien?

  1. Gaan die halve klassen dan om en om een week naar school? Of juist ‘s morgens en ‘s middags? Bij wie kunnen de kinderen die thuis zijn dan terecht met hun vragen? De meester of juf staat al voor de andere helft van de klas, dus die heeft geen tijd om de rest ook te woord te staan.. Ik snap dat het voor iedereen druk is, maar zo komt er ook nog meer schoolwerk op de schouders van de (thuis)werkende ouders terecht.
  2. Als moeder van een kleuter zou ik deze keuze goed kunnen begrijpen. Het is voor de leerlingen van bijvoorbeeld groep 7 of 8 een stuk belangrijker dat ze hun lessen dit schooljaar goed kunnen afronden dan voor de kleuters. Maar gaan komen de kleintjes dan überhaupt nog aan bod? En als ze allemaal weer op school zijn, kunnen ze toch sowieso die afstand niet houden? De scholen zitten hartstikke vol!
  3. Hoe kunnen ze ervoor zorgen dat al die kinderen afstand van elkaar houden? De hele dag? Of is er opeens ‘zekerheid’ dat kinderen elkaar of familieleden niet kunnen besmetten?

Scholen blijven gesloten

De kans bestaat natuurlijk ook dat de scholen nog gesloten moeten blijven na de meivakantie. Een dichte school betekent voor ons nog langer thuisonderwijs in combinatie met thuiswerken. Lastig, maar zeker haalbaar voor ons thuis.

De Onderwijsraad geeft aan dat wanneer de scholen dicht moeten blijven, de leerlingen dan later in het jaar extra tijd nodig hebben om bij te spijkeren. Eén van de voorstellen (er moet gekeken worden naar de haalbaarheid) van de Onderwijsraad is om de zomervakantie naar voren te halen of in te korten. Een andere mogelijkheid is volgens de Onderwijsraad om schooldagen volgend jaar te verlengen, bijvoorbeeld van 08.00 uur tot 16.00 uur.

Maar wat als (of wanneer) het virus zich straks weer meer verspreidt, gaan we dan nog zo’n periode van dichte scholen en thuisonderwijs in? En hoe moet het dan met de eventuele achterstand? Ik denk dat er nu nog niet zoveel over te zeggen valt..

Thuisonderwijs

Gezondheid

Ik weet echt even niet welke kant het op zal gaan. Wat voor ons bovenaan staat, is de gezondheid van ons meisje. En natuurlijk de gezondheid van onszelf en onze omgeving. Dat alles voorlopig anders zal zijn, is duidelijk. Maar wat is de juiste weg?

Aan de ene kant zou ik het zó fijn voor ons meisje vinden om weer naar school te mogen. Dat zou betekenen dat de cijfers goed naar beneden gaan en het weer veiliger zou zijn om eindelijk weer in een echte klas met een echte juf te zijn. En, nog fijner, eindelijk weer echt met haar vriendinnen spelen!

Aan de andere kant hoop ik dat ze nog even dichtblijven. Hoe weet je of het echt veilig genoeg is? Laat mijn kleine meid maar lekker veilig thuisblijven. Thuis kleutert en leert ze ook heel veel, dus over die achterstand maak ik me echt niet druk!

Deze week horen we de plannen. We zullen moeten vertrouwen op de keuzes van het kabinet, dat goed geadviseerd wordt. Daarbij zullen we onze eigen situatie en gezondheid goed in de gaten houden en hierop inspelen wanneer nodig.

Ben jij er ook zoveel mee bezig op het moment? Wat denk of hoop jij?
Reacties lees ik graag.

Lees mee MetMirjam

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Twitter en Pinterest?

One thought on “Gaan de scholen open na de meivakantie?

  1. Ik denk dat er sowieso verwacht wordt dat er thuis meer moet gaan gebeuren. We zullen zien, ik vind het wel een beetje spannend. Wij komen wel steeds dichterbij de dag dat de scholen weer open gaan. Of dat morgen al wordt aangekondigd betwijfel ik.
    Tineke Janzen onlangs geplaatst…Hoera, Fedde is 4 jaar!My Profile

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.