De favoriete spelletjes-apps van mijn kleuter

Kinderen groeien op met smartphones, iPads en tablets in hun omgeving en willen daar maar wat graag hun eigen spelletjes op doen! Pedagogisch verantwoord? Vast niet.. maar soms is het toch best handig om bij de hand te hebben – al is het maar om ze even bezig te houden als je even iets voor jezelf wilt doen 😉 . Zelf ben ik van mening dat het echt geen kwaad kan, zeker niet omdat er ook veel educatieve apps zijn, waar ze genoeg van opsteken. Fiene heeft inmiddels haar eigen favorietenlijstje qua spelletjes-apps die ik graag voor je op een rij zet.

 

Spelletjes-apps

 

Allereerst: wel of geen schermtijd?

Fiene speelt thuis spelletjes op haar tablet en soms onderweg. Met internet en tv van Telfort kunnen we daarnaast thuis én onderweg tv-kijken, super handig!

Wij doen niet aan een vaste ‘schermtijd’, maar laten het afhangen van het moment. Zo vraagt ze weleens aan het eind van de dag of ze nog even op haar tablet mag en dan gaat ze rustig een spelletje doen op de bank. Even chillen aan het eind van een drukke dag, wat mij betreft helemaal prima!

Geen vaste schermtijd betekent overigens niet dat ze altijd achter haar tablet mag. Even tussendoor vind ik prima, maar ze hoeft er geen uur achter te hangen. Zolang je dit zelf in de gaten houdt, is er wat mij betreft niks mis mee.

 

Fiene’s favoriete spelletjes-apps

1. Subway Surf

Met stip op nummer 1 staat Subway Surf. Afgekeken van haar neef en nicht en absoluut niet educatief of leerzaam, maar ze is er helemaal weg van. Je rent met je poppetje voor, naast, over en langs de (rijdende) metro’s en probeert intussen zoveel mogelijk muntjes en andere prijzen te scoren. Een spel waar je vingervlug moet zijn!

 

2. Color snake

Nog eentje die ze bij neef en nicht zag en ze graag doet. Deze is wel iets lastiger dan nummer 1, maar ze laat zich niet uit het veld slaan. Een gekleurde slang beweegt snel over het scherm, terwijl deze langs / door allerlei bewegende, gekleurde vakjes moet komen. Je mag alleen de kleuren raken die dezelfde kleur zijn als de slang. Om het nog een tikkeltje moeilijker te maken verandert de slang ook nog eens regelmatig van kleur.

 

3. Educatieve spelletjes kinderen

Dit is een meer verantwoorde verzamel-app met allerlei verschillende educatieve spelletjes. Denk aan puzzels, 4 op een rij, behendigheidsspellen, emoties en nog veel meer.

 

4. Jokie

De Efteling rules! Dus de Jokie app is een echte must have op de tablet. Ze speelt allerlei spelletjes, waarna ze vraagt wanneer we weer naar de Efteling gaan.

 

5. Talking Ginger

Een schattig klein katje dat ze kan verzorgen. Ze heeft ook de meer bekende app ‘Talking Tom’ maar, zoals de naam al doet vermoeden, Talking Ginger is een rood (oranje) harig katje en daardoor leuker, want die zijn haar lievelings. Ze kan het katje douchen en daarna droog föhnen, waardoor het katje helemaal fluffy en pluizig wordt. Deze app heeft dus vooral een hoog schattigheidsgehalte.

 

6. Dentist

Speel voor tandarts in de app ‘Dentist’! Er zitten allerlei dieren met kiespijn in de wachtruimte.. Zo kun je bijvoorbeeld de tanden van een krokodil poetsen of wat tandsteen weg krabben. Denk je dat je klaar bent? Nee hoor, er zitten nog wat ontstekingen die weggesneden moeten worden! Het klinkt als een lugubere app, waar je je kleuter ver bij vandaan wilt houden, maar niks is minder waar. Het is een heel kindvriendelijke app met vrolijke diertjes, waarbij je absoluut geen bloed of iets dergelijks ziet.

 

Fiene speelt het liefst op de tablet of mijn telefoon. Ik heb gekozen voor een Samsung Smartphone waarbij de spelletjes makkelijk te downloaden en te spelen zijn.

Alle genoemde spelletjes-apps zijn gratis verkrijgbaar via de Google Play store.

 

Doen jullie aan een vaste schermtijd? En welke spelletjes-apps zijn favoriet?
Reacties lees ik graag.

Lees mee MetMirjam

 

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Twitter en Bloglovin?

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.