Favoriete kinderboeken TAG

Het kan jullie niet ontgaan zijn dat wij graag kinderboeken voorlezen. We hebben een hele verzameling waar minimaal 1 keer per dag uit gelezen wordt en regelmatig nog wel vaker. Irma vroeg mij de Favoriete Kinderboeken TAG in te vullen (bedacht door Merel) en dat doen we dan ook graag!

 

Favoriete kinderboeken - Retteketet

 

Favoriete kinderboeken TAG

Hebben jullie een voorleesritueel?

Michiel of ik (of allebei) brengt Fiene naar bed en zodra ze helemaal klaar is en in haar pyjama zit, lezen we in bed een verhaaltje (of meerdere verhaaltjes) voor. Zij mag altijd kiezen uit welk boek ze voorgelezen wil worden.

Ook overdag komt ze regelmatig met een boek aanzetten. Soms om er zelf in te bladeren en de prenten te bekijken, een andere keer ‘leest’ ze zelf een verhaal voor wat ze aan de hand van de plaatjes verzint. Of ze kruipt lekker bij me en vraagt mij het boekje voor te lezen.

 

Wat zijn de favoriete boeken van je kind(eren)?

Heb je even? Fiene kiest dagelijks een ander boek uit, dus ik kan ongeveer de hele boekenkast wel opsommen! Het boek dat ze het meest kiest is ‘hoi-hoi wat fijn’, een voorleesbundel met verhalen, versjes, zoek- en kijkplaten van verschillende schrijvers. Hier lezen we ook meestal meerdere verhaaltjes uit voor, dus dat zoekt onze dame slim uit haha. Andere boeken zijn ‘Retteketet, we gaan nog niet naar bed‘ of de diverse bobbi boekjes die we altijd meenemen als we met de caravan op pad zijn.

 

Welk boek vind je verschrikkelijk?

Er schiet me eigenlijk zo één, twee, drie niet echt iets binnen.. Ik heb wel eens dat ik een verhaal wat minder vind, maar dan verzin ik er zelf maar wat omheen haha. Geen idee bij welke verhalen.. Wel vind ik het lastig om sprookjes als bijvoorbeeld Hans & Grietje voor te lezen voor het slapengaan. Dan worden zo’n kind door een heks vetgemest en in de oven gestopt.. en daarna zeg ik ‘slaap lekker liefje!’. Nee, die bewaren we nog maar even.

 

Welk boek lees jij het liefst voor?

We hebben een heel leuk prentenboek over hoe verschillende dieren poepen; ‘De Keutelkampioen’ van Marianne Busser en Ron Schröder. Fiene vindt dit natuurlijk ontzettend grappig en ligt vaak echt helemaal in een deuk. Ik doe ook altijd mijn best om alles nog viezer te maken haha. Heerlijk om haar koppie dan te zien en daarom ook echt mijn favoriet!

 

Welk boek las je als kind het liefst?

Mijn moeder las vroeger vaak voor uit Nijntje of Jip en Janneke. Nu doet ze dat bij ons meisje ook en liggen ze ook bij ons thuis op de plank!

 

Stimuleer je het lezen van kinderboeken?

Jazeker! Het gaat bij ons eigenlijk vanzelf omdat Fiene zelf interesse toont in boeken al kan ze natuurlijk zelf nog niet lezen. We bieden het in ieder geval aan. Ik denk wel dat als je kind er zelf niet naar taalt, je er ook niet goed aan doet om te pushen.

 

Tellen met nijntje

 

Hebben jullie een abonnement op de bieb?

Ja, we hebben voor Fiene een abonnement afgesloten toen ze net 1 jaar was geloof ik. We brengen af en toe even een bezoekje aan de bieb, maar de laatste tijd is er niet veel van gekomen. Er worden ook vaak leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd, dus we kunnen best eens vaker gaan.

 

Welk onbekender kinderboek zou je anderen aanraden?

Geen idee of het een bekend of onbekend boek is, maar dan kom ik toch al snel uit bij het eerdergenoemde boek ‘De Keutelkampioen’.

 

Wie is je favoriete kinderboekenschrijver/schrijfster?

Sowieso Dick Bruna. Daarnaast noem ik het duo Marianne Busser en Ron Schröder nog eens, want zij hebben nog veel meer leuke kinderboeken. Wij hebben ook ‘Hoera, we gaan naar de kinderboerderij‘ uit hun uitgebreide collectie en die is ook erg leuk.

 

Gebruik je stemmetjes tijdens het lezen?

Ja! Voor iedere persoon een ander stemmetje haha, wat bij sommige boeken nog best een uitdaging is!

 

Wat is je beste voorleestip?

Doe lekker mee met het verhaal. Dus niet alleen voorlezen, maar lekker gek met stemmetjes en gebruik ook je gezichtsuitdrukkingen. Zo betrek je je kind ook echt bij het verhaal.

 

Tot zover onze favoriete kinderboeken. Wat is jouw favoriete kinderboek?
Reacties lees ik graag.

Lees mee MetMirjam

 

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Twitter en Bloglovin?

 

Dit artikel bevat affiliate links.

2 comments on “Favoriete kinderboeken TAG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.