Dick Bruna, een rode draad in ons leven

Gisterenavond, 16 februari 2017, is Dick Bruna, de geestelijk vader van nijntje, overleden in zijn geboortestad Utrecht.

Hij overleed rustig in zijn slaap. Bruna schreef en illustreerde maar liefst 124 prentenboeken en ontwierp hiernaast vele affiches en omslagen voor de Zwarte Beertjes pocketboeken. Ook internationaal maakt Bruna sinds de jaren 60 furore met zijn werk.

Hier werd ik even stil van..

 

Dick Bruna

Dick Bruna. De man die verantwoordelijk is voor de eerste liefde van mijn dochter; nijntje. De man die haar al zoveel uren heeft kunnen boeien met de mooiste kinderboekjes. De man die generaties kinderharten heeft kunnen veroveren mijn zijn verhalen en illustraties. Hij is niet meer.

Er zijn zoveel figuren, producten en locaties die ik associeer met Dick Bruna. Zoveel herinneringen die gevormd zijn met de werken van zijn hand op de achtergrond. Ik besloot gedachten met jullie te delen.

 

Dick Bruna in ons leven

Met een peutermeisje in huis, kunnen we nijntje niet uit ons leven wegdenken. Het is intussen al jaren nijntje voor en nijntje na. Ook de andere verhalen van Dick Bruna worden met volle teugen in haar hoofdje opgenomen. Als we haar voorlezen zie ik haar mondje de woorden mee vormen.

Niet alleen Fiene is herinneringen aan het opbouwen, als ik terugdenk aan vroeger komt als eerste in mij op:

  • De vierkante boekjes, met het kenmerkende formaat dat Dick Bruna goed in kinderhandjes vond passen. Ik las en bekeek ze vroeger zelf met veel plezier. Mijn moeder heeft ze allemaal bewaard en nu verslindt mijn eigen dochter ze.
  • De raamtekeningen in de kleuterklas. Nijntje sierde de ramen samen met haar vriendjes snuffie en knorretje.
  • De kinderhoeken in openbare ruimten werden én worden vaak aangeduid met één van de herkenbare illustraties van Dick Bruna
  • Ook in de bibliotheek wist ik de weg door de figuren van Dick Bruna te vinden

 

De dag van het nieuws

Vanmiddag, voordat ik haar in bed legde voor haar middagdutje, vroeg Fiene of ze een filmpje mocht kijken als ze ‘s middags weer wakker was. Dat vond ik een leuk idee, dus ik vroeg haar of ze Frozen wilde kijken. Ondanks dat Fiene de film al een tijdje niet meer had gezien, gaf ze aan dat ze graag nijntje de film wilde kijken. Prima! Een uur later kreeg ik het bericht dat Dick Bruna gisteren was overleden.

Toen Fiene wakker was zijn we er lekker voor gaan zitten en keken we samen naar de film. Zij al dansend en mee blèrend met de liedjes, ik met een beetje een dubbel gevoel..

 

Dick Bruna is 89 jaar geworden. Hij laat zijn vrouw, drie kinderen en zes kleinkinderen na.

Dick Bruna

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Twitter en Bloglovin?

3 comments on “Dick Bruna, een rode draad in ons leven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.