De Seizoenen van Ravensburger | bordspel voor peuters en kleuters

De laatste tijd roept onze peuter regelmatig dat ze een spelletje wil spelen. Ze speelt ze het liefst met z’n drietjes aan tafel, daarom leek het me ook erg leuk om op zoek te gaan naar een bordspel voor peuters en kleuters. Voor kleuters zijn er aardig wat spellen te vinden, maar voor peuters is het toch net iets harder zoeken. Maar, ik heb er één gevonden! Eentje die we ook nog eens mochten reviewen, namelijk De Seizoenen van Ravensburger. Vandaag vertel ik je er alles over.

 

De Seizoenen van Ravensburger

 

Mee op vakantie

Ik kreeg het spel binnen op de dag dat we vertrokken naar onze mini kampeervakantie in Zeeland. De weerberichten voorspelden niet alleen droge dagen, dus dat kwam perfect uit! Ik pakte het spel nog snel even in en zo konden we het uitgebreid testen in de voortent op de camping. Extra leuk natuurlijk, want als je een spel over de seizoenen speelt is het wel zo leuk als je veel buiten bent en dus veel kunt herkennen.

 

De inhoud van het spel

 

De Seizoenen van Ravensburger - inhoud

 

Na het openen van de doos vonden we 4 uitdrukkaarten (1 t/m 4), een zakje met plastic voetjes voor de 4 speelfiguren en een onderdeel voor de draaiende zon (5) en de handleiding van het spel (6).

De linker uitdrukkaarten (1 & 2) bevatten de 40 kaartjes van de verschillende seizoenen, 10 per seizoen. Aan de voorzijde staat een afbeelding met een gekleurde rand die correspondeert met een seizoen (2) en aan de achterkant staat dezelfde afbeelding maar dan zonder de rand (1).

De rechter uitdrukkaarten bevatten de 4 puzzelstukken die het speelbord maken, de onderdelen van de draaiende zon en de speelfiguren.

In de handleiding staat goed omschreven en uitgebeeld hoe het bord met de draaiende zon in elkaar gezet moet worden. Dit was dan ook binnen een mum van tijd gebeurd.

 

De Seizoenen van Ravensburger - het spel

Klaar om te starten!

 

De Seizoenen van Ravensburger

Het spel is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar, voor 1 tot 4 spelers en is op 3 manieren te spelen:

  • Met één speler
  • Voor 2-4 spelers vanaf 3 jaar
  • Voor 2-4 spelers vanaf 4 jaar (dubbel seizoen)

De Seizoenen van Ravensburger - Het bord

 

Met één speler:

Dit is een handige manier voor je kindje om een beetje te oefenen met seizoenen. Je kind dient 10 kaartjes voor zich op tafel te leggen met de gekleurde kant naar beneden. Daarna dienen alle kaartjes (met de gekleurde kant naar beneden) op het spelbord op het juiste seizoen gelegd te worden. Als alle kaartjes er liggen, mogen ze omgedraaid worden om te kijken of het klopt.

 

Voor 2-4 spelers vanaf 3 jaar:

Dit spel speelden wij.

Elke speler probeert een kaartje van elke kleur (of seizoen) te krijgen. De spelers mogen om de beurt aan de zon draaien om te weten te komen hoeveel stappen er gemaakt mogen worden en welk kaartje er gepakt mag worden. Het spel is afgelopen zodra een speler een kaartje van elk seizoen (in elke kleur) heeft en daarmee gewonnen heeft.

 

Voor 2-4 spelers vanaf 4 jaar:

Zoals het vorige spel, maar in dit geval dient de winnaar 2 kaartjes per seizoen (kleur) in zijn bezit te hebben in plaats van 1.

 

Wat voorbereiding op het spel

 

De Seizoenen van Ravensburger - de kaartjes

 

Fiene is bijna 3 en wil zó graag, dus met een beetje hulp van ons durfden wij dit wel met haar aan. Voordat we beginnen gaan we eerst uitgebreid het bord bekijken. Wat staat erop? Wat hebben de kindjes voor kleding aan in welk seizoen? Sneeuw valt in de winter en in de zomer dragen we korte mouwen. Onze peuter luistert aandachtig en vindt het reuze leuk als ze het goed ingeschat heeft.

Ook pakken we de kaartjes er alvast even bij en bekijken we welke gekleurde rand bij welk seizoen hoort. We nemen een paar afbeeldingen als voorbeeld en laten aan Fiene zien wat bij elkaar hoort.

 

Het spel spelen

 

De Seizoenen van Ravensburger - spelen

 

Klaar om te beginnen! We leggen de kaartjes langs het speelbord en kiezen ieder ons speelfiguur. Fiene mag ze op de juiste plaats zetten (de geboortemaanden) en omdat ze de kleinste is, mag ze beginnen. Natuurlijk doen we alles eerst even samen en leggen we alles nog een keer stap voor stap uit. Fiene zit erbij te glunderen en vindt het reuze interessant!

 

De Seizoenen van Ravensburger - de draaiende zon

 

Ze mag zelf aan het zonnetje draaien. Na twee keer proberen gaat dat helemaal prima en zodra het zonnetje stopt, telt ze de ogen van de het dobbelsteentje die aangewezen wordt. Een stuk handiger dan een dobbelsteen die steeds op de grond rolt!

 

De Seizoenen van Ravensburger - samen bekijken

 

Bij elk plaatje nemen we weer even door wat erop staat en Fiene vindt het elke keer weer reuze spannend om te zien welk kaartje ze krijgt.

 

De Seizoenen van Ravensburger - spelen

 

Fiene heeft ook duidelijk voorkeur voor plaatjes, ze zat al een tijdje te azen op de afbeelding met het poesje op het ijs en ze was dan ook erg blij dat ze deze kon bemachtigen (nadat zowel papa als mama hem bewust hadden laten liggen 😉 ).

 

Onze ervaring

Wij vonden De Seizoenen van Ravensburger een erg leuk en leerzaam spel. Een goed voorbeeld van spelend leren, zonder dat het vervelend wordt. Het is nog wel wat lastig voor een peuter, maar door wat over de plaatjes te vertellen wordt het heel grappig en samen kom je een heel eind!

Het spel duurt niet te lang, dus dat is ook fijn voor de concentratieboog van de gemiddelde peuter. Wij hebben het inmiddels al diverse keren gespeeld en ik merk ook dat het steeds beter gaat.

 

De Seizoenen van Ravensburger koop je onder andere bij Bol.com.

 

Denk je dat dit spel bij jou thuis ook in de smaak zou vallen?
Reacties lees ik graag.

Lees mee MetMirjam

 

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Twitter en Bloglovin?

 

Dit artikel bevat een affiliate link.

9 comments on “De Seizoenen van Ravensburger | bordspel voor peuters en kleuters

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.