Naar het consultatiebureau met een 2 jarige peuter

Afgelopen woensdag was het zo ver; we werden weer eens verwacht bij het consultatiebureau. Fiene is natuurlijk een paar weken geleden 2 jaar geworden, dus het was weer tijd voor een ‘check-up’. Hoewel het naar ons idee hartstikke goed gaat met Fiene en ik niks had om me zorgen over te maken, was ik wel heel erg benieuwd hoe het zou gaan en wat ze van haar zouden vinden.

 

Naar het consultatiebureau

Ik weet niet of het standaard is, maar bij ons in de omgeving komt een verpleegkundige van het consultatiebureau met 18 maanden bij je thuis (bij het eerste kindje). Hierdoor hoef je dus niet zelf naar het bureau te gaan. Wat natuurlijk vooral bedoeld is om de thuissituatie eens te bekijken 😉 . Ik hoor mensen vaak zeggen dat ze dat maar raar vinden, maar ik heb niks te verbergen en kindjes van mensen die dit wel hebben, krijgen hierdoor misschien meer kans op een beter leven.

Door dit thuisbezoek is ze vorige keer niet gewogen of opgemeten (en ik heb dat zelf ook niet meer gedaan…) dus ik was wel benieuwd naar de verschillen met een jaar geleden!

Naar het consultatiebureau met een 2 jarige peuter

Het verschil met vorig jaar was al gelijk zichtbaar bij binnenkomst. Waar ik vorig jaar met een dreumes binnenkwam die nog niet kon lopen en alleen bij mij wilden blijven zitten spelen, vloog mijn peuter nu direct op de speeltoestellen af.

We waren ruim op tijd dus dat kon prima. Wel moest ik haar even uitkleden tot op haar romper, want we zouden tussendoor geroepen worden om Fiene te wegen en meten.

 

Meten en wegen

Naar het consultatiebureau met een 2 jarige peuter

We werden al snel geroepen en Fiene rende enthousiast de ruimte in om de boel even op te laten meten. Maar zodra ik haar in het stoeltje zette om te wegen, zag ze de andere mevrouw staan (had ze even helemaal gemist), keek ze even om zich heen en zette het op een huilen. Ze was vanuit het niets helemaal overstuur! Zo ken ik mijn meisje niet, dus ik pakte haar op en ze klemde haar armpjes om me heen, schatje.

Op hetzelfde moment tetterde de dame van het consultatiebureau ongeduldig door het gehuil ‘Nou, Fiene ga toch maar even zitten hoor!’.. Had ik al gezegd dat ik vroeg was?? Ik was serieus 20 minuten te vroeg en er was nog niemand na mij. Het opmeten en wegen is het enige wat deze dame bij Fiene hoeft te doen.. Dus ik antwoordde ‘Nou nee, dat doen we zo wel’ (ik heb maar niet gekeken wat voor blik ik kreeg 😉 ).

 

Naar het consultatiebureau met een 2 jarige peuter

Ik vertelde Fiene wat we gingen doen en liet alle diertjes op de meetlat zien. Hierna noemde ze deze al snikkend op en deed ze even na, waarna ze gelukkig weer kon lachen. Daar was mijn meisje al weer 😉

Dus hup, het stoeltje op met die billen en daarna even tegen de muur om onder de meetlat te staan en klaar was Kees Fiene! De kleertjes konden weer aan en Fiene kon weer lekker spelen, want we moesten nog even wachten tot het tijd was voor onze afspraak.

Ik grapte trouwens tegen Fiene dat we hier elke week wel even konden komen spelen, omdat er zoveel speelgoed was.. De eerder genoemde dame keek me lichtelijk geërgerd aan met een blik van ‘Ja, dat is niet de bedoeling hoor!’. Haha, sommige mensen zouden zich echt eens moeten afvragen of ze qua werk wel op de juiste plek zitten…

Naar het consultatiebureau met een 2 jarige peuter

 

De verpleegkundige

Maar goed, ik dwaalde even af.. tijd voor de echte afspraak van het consultatiebureau:

Wij hadden een afspraak met een verpleegkundige van het CB. Mijn normale contactpersoon is met zwangerschapsverlof, dus ik had ‘een nieuwe’. Ook een prima meid overigens, maar ik vond het toch wel jammer.

 

Het praten

De verpleegkundige begon gelijk het gesprek, praatte even tegen Fiene, die nog heel even los moest komen. ‘Mam, bouwe’ zei ze (ze zag blokjes liggen). De verpleegkundige schreef het driftig op en vroeg of ik nog wat ‘standaard woordjes of 2-woordcombinaties’ van Fiene kon noemen om duidelijk te maken wat ze een beetje kon. Ik begreep de vraag niet helemaal, want Fiene heeft geen ‘standaard woordcombinaties’ maar als voorbeeld vertelde ik wat ze zei voordat we weggingen. Ik zei ‘Kom Fiene, dan doen we even je schoenen aan.’ Waarop ik als antwoord kreeg: ‘Nee mama, Fiene sippes (slippers) aan, deze’ om vervolgens het paar slippers te pakken dat ze aan wilde.

Fiene hoorde dit en moest hier een beetje om lachen. Waarna ze gezellig begon te kletsen en het duidelijk werd dat die zin geen uitzondering is.

Ik wist wel dat Fiene wat rap is met praten, maar ik begreep dat kindjes van deze leeftijd ‘normaal gesproken’ twee woorden achter elkaar zeggen (ja mam, water drinken, …). Ach de ene is snel met praten, de ander klimt zo een boom in (wat ik Fiene echt niet zie doen).

 

Een toren bouwen

Vervolgens kreeg ze de blokjes om te stapelen en ze liet eerst de blokjes even zien ‘mvouw! goen, geel, boeauw’ (mevrouw! groen, geel, blauw). Ja meid, dat zijn de kleuren van de blokjes haha. Toen ze te horen kreeg dat ze een toren mocht bouwen, ging ze gelijk aan de slag. En nog een keer.. en nog een keer.. leuk spel ;).

 

Lichaamsdelen benoemen

Toen zag ze zelf het popje liggen en riep dat ze die baby wel wilde hebben ‘Ooooh mvouw, baby co Fiene’ (co = voor / van). Ze mocht bij de baby aanwijzen waar het mondje, de voetjes en de oortjes zaten en Fiene vulde het zelf nog even aan met de ‘wannetes’ (wangetjes) die ze zelf altijd heel grappig vindt.

 

Lengte en gewicht

De testjes waren klaar, dus het was tijd om te bekijken wat haar lengte en gewicht was en of dit een beetje binnen de ‘oh zo belangrijke’ gemiddelden en eigen curves vallen. Fiene is 90 cm lang en weegt 12,6 kilo, wat helemaal netjes binnen de gemiddelden valt. Ook namen we de lijst nog even door die ik de avond ervoor in het boekje vond en snel nog even in had gevuld – ook prima.

 

Conclusie

De conclusie was dat Fiene een gezond, rap meisje is dat heel goed in haar velletje zit! Nou, dat klopt helemaal!

 

Waar menig vader en moeder grapt over het consternatiebureau, hadden wij gelukkig weer een fijne ervaring bij het consultatiebureau (de ervaring tijdens het wegen en meten telt in mijn ogen ook niet mee, dat gebeurt niet door een deskundige).

Helemaal trots gingen we samen weer naar buiten. Tot over een jaar!

 

Hoe zijn jouw ervaringen bij het consultatiebureau?
Reacties lees ik graag.

Lees mee MetMirjam

 

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Twitter en Bloglovin?

 

20 comments on “Naar het consultatiebureau met een 2 jarige peuter

 1. Fijn om te lezen dat het zo goed gaat met Fiene! Lief, ‘wannetjes’ 🙂 (overigens: goed opgelost met het meet- en weegmoment)
  Hier ook gelukkig goede ervaringen met consultatiebureau. We hebben een heel gezellige verpleegkundige, leuke arts en daarbij het geluk dat het natuurlijk allemaal redelijk binnen het gemiddelde zit hier.
  Merel onlangs geplaatst…7x leren van wie ik wasMy Profile

  1. Het feit dat Fiene ook binnen het gemiddelde zit zal inderdaad ook schelen hoor. Fijn he, om een beetje gezellige mensen om je heen te hebben daar!

 2. Mijn kinderen vonden het spelen altijd leuk. Maar in de spreek kamer waren ze al snel stil. Zelf heb ik er niet zoveel mee, als je een vraag stelt kijken ze ja aan of ze water zien branden… haha zodra iets anders is dan voor hun gewoon dan weten ze het niet meer.

  Maar ik vond het wel fijn dat ze het groeien enzo goed bij hielden.

  1. Dat heb ik ook een paar keer gehad ja haha, dan vroeg ik iets over voeding en dan keken ze me heel glazig aan.. en dan zeiden ze ‘dat checken we even op de site van het Voedingscentrum…’ Ja.. dat kan ik zelf ook wel! Ach ja, ik stel maar geen ‘lastige’ vragen meer haha

 3. Fijn dat alles zo goed gaat met Fiene! Bij mij overheerst meestal de irritatie omdat het CB het altijd nodig vindt om me supervroeg te laten komen (soms nog voordat de CB-arts aanwezig is) terwijl het altijd prima gaat en er amper wat te bespreken valt. Maarja, toch maar doen. Gelukkig kan ik altijd erg trots zijn achteraf!
  Shannon Sheila onlangs geplaatst…Musthave #GoalsMy Profile

  1. Dat is inderdaad niet zo handig, zeker niet als je met meerdere kindjes moet komen! Gelukkig wel trots naar huis 😉

 4. Och het consternatiebureau! Fijn dat het goed gaat met Fiene. Mijn meiden waren allebei dwars met de oogtest, toen kregen ze geen kleurplaat. Mijn antwoord was, nou dan print mama er thuis wel een uit. Ze moeste mooi beide terugkomen. Ik was wel altijd benieuwd naar de groeicurve enzo.
  Bij ons kwamen ze niet thuis met 18 maanden.
  Firma Mama onlangs geplaatst…Tips vliegreis met kinderenMy Profile

  1. Lekker flauw ook zeg, dat ze dan geen kleurplaat krijgen! Precies, lekker thuis printen dan! Fiene krijgt de oogtest volgend jaar, ben benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.