Caravan aanpassen voor een dreumes

Ik schreef pas over hoe leuk wij het vinden om te kamperen. En met Fiene erbij is dit alleen maar nóg leuker geworden! Voordat we met onze caravan op vakantie konden, moesten we eerst onze caravan aanpassen voor een dreumes –  want daar was die van ons niet echt op berekend. Het campingbedje paste bijvoorbeeld met geen mogelijkheid in onze caravan, dus we moesten zorgen dat onze dame een eigen slaapplaats kreeg. En we hadden totaal geen verduisterende gordijnen hangen en onze kleine meid is gewend om in een donker kamertje te liggen. Dus daar moest ook een low-budget oplossing voor komen, want gezien de leeftijd van onze caravan wilden we daar eigenlijk geen dure aanpassingen meer in doen.

 

Caravan aanpassen voor een dreumes

Fiene’s bed

De eerste aanpassing was het maken van een bed. Daar waar voorheen het zitje was (ook een paar jaar geleden opgeknapt), zou nu Fiene’s bed komen.

Zitje in een caravan - caravan aanpassen voor een dreumes

Maar dan hadden we wel iets van een valhekje voor onze dreumes nodig. Het liefst wilde ik wel een beetje een hoog hekje, want als ze eruit zou vallen, dan valt ze echt een heel eind naar beneden! Zoiets als de hoogte van een ledikant zou perfect zijn. Michiel kwam op het idee om dan ook gewoon de zijkanten van een ledikant te gebruiken, en deze in de lengte aan elkaar te schroeven, zodat je een heel groot ledikant krijgt! Via Marktplaats hadden we een gratis ledikantje gevonden – gelukkig ook nog eens in de buurt op te halen.

Bedhekje in caravan - caravan aanpassen voor een dreumes

Zoals op bovenstaande foto te zien, is het een heel groot bed geworden. Heel handig eigenlijk, want op deze manier was het ook makkelijk te gebruiken als box bij wat minder weer.

Spelende dreumes - caravan aanpassen voor een dreumes

Het hekje is demontabel, wat wel heel handig was. Omdat het bed ook een stuk hoger is dan een normaal ledikantje, kon ik bijvoorbeeld niet meer bij het raam. En als Fiene in een hoek ging zitten, zou ik haar er niet eens uit kunnen halen hahaha.

DSC05483

Ondanks dat het zo’n gigantisch bed was voor zo’n kleine dreumes, sliep ze er gelukkig heerlijk.

Slapende dreumes - caravan aanpassen voor een dreumes

 

Verduistering

Het bed was gelukkig snel geregeld. Maar qua verduistering was het toch echt wel even lastig om iets te verzinnen. Je kunt het natuurlijk wel wat donkerder krijgen door met handdoeken of vuilniszakken aan de buitenkant van de caravan in de weer te gaan, maar om dat elk slaapje te doen is ook zo’n gedoe – als dat überhaupt al blijft zitten. Het moest dan toch een aanpassing aan de binnenkant worden… Uiteindelijk zijn we naar de bouwmarkt gegaan om eens wat inspiratie op te doen en hebben we een ondervloer voor laminaat (!) meegenomen, met aan de ene kant een soort zilverfolie en aan de andere kant grijs foam. Er kwam hier en daar wel een streepje licht doorheen, maar op zich zou dit moeten werken! Bij een stoffenwinkel kocht ik klittenband om het geheel vast te kunnen maken. Na een hoop geknip, geplak en geklittenband hebben we het voor elkaar gekregen! De geheel oogt natuurlijk niet echt chic, maar voor ons was deze budget-proof aanpassing perfect.

Zo zag het er vanaf de buitenkant van de caravan uit (dicht):

Buitenkant raam met verduistering - caravan aanpassen voor een dreumes

Vanaf de binnenkant, dicht:
(zoals gezegd, niet bepaald chic – maar het werkte prima!)

Binnenkant raam met verduistering - caravan aanpassen voor een dreumes

Deze verduistering was alleen naar beneden (dicht) als Fiene aan het slapen was. Als ze wakker was rolden we ze op en bonden we het vast met een touwtje aan de bovenkant.

Verduistering met klittenband - caravan aanpassen voor een dreumes

 

Verduistering oprollen - caravan aanpassen voor een dreumes

Verduistering opgerold - caravan aanpassen voor een dreumes

Eenmaal weer opgerold, schoof ik de vitrage er weer overheen en zag je er eigenlijk niks meer van. Dit werkte eigenlijk verrassend handig!

Het enige wat misschien minder handig was, is dat onze ondeugende dreumes ook had opgelet hoe we bezig waren geweest met die verduisteringslappen. En soms, als ze nog geen zin had om te slapen, hoorden we allemaal herrie uit de caravan komen. We hadden onze camera-babyfoon ook in de caravan hangen en we konden alleen zien dat ze in een hoek zat. Als we dan aan de buitenkant van haar raam gingen kijken, zagen we dit:

Handje voor het raam - caravan aanpassen voor een dreumes

Hahaha – die kleine stinkerd had zelf ook bedacht dat ze dat klittenband wel even los kon trekken en dan lekker naar buiten kon gaat turen :). En zeker als ze ons dan zag, lag ze helemaal dubbel <3. Vaak ging één van ons dan met een semi-serieus gezicht naar binnen, duwde de verduistering weer op z’n plek en zei tegen Fiene dat het toch echt tijd was om lekker te gaan slapen. Gelukkig nam ze dit dan ook meestal wel aan en ging ze daarna lekker een tukje doen.

 

Verder hebben we hier en daar nog wel wat kleine aanpassingen gedaan, maar dit waren wel de grootste veranderingen die wij in onze caravan hebben moeten doen.

Al met al waren dit best makkelijke budget-proof aanpassingen om onze caravan klaar te maken voor een vakantie met een dreumes. Ik was van tevoren best zenuwachtig over hoe ze het zou doen op vakantie en was dus ook steeds met lijstjes in de weer van wat misschien handig was qua aanpassingen of om mee te nemen.

Ik zal binnenkort ook een lijstje delen van wat wij onmisbaar vonden tijdens de kampeervakantie met onze dreumes erbij. Zowel voor haar als voor onszelf.

Heb jij ook wel eens iet aangepast in je caravan of vakantiehuisje voor je kind(eren)?
Reacties lees ik graag.

Lees mee MetMirjam

Volg je mij al op Instagram, Twitter en Bloglovin?

 

13 comments on “Caravan aanpassen voor een dreumes

 1. Goh, wat ontzettend slim bedacht! Wij kregen in korte tijd drie kinderen (3 in 16 maanden om precies te zijn) en het heeft ons ieder jaar wel het nodige gepuzzel gekost om iedereen weer in de caravan te laten slapen. Aangezien wij gebruik maken van de caravan (kleine 4 persoons caravan) van mijn schoonouders, konden we geen ingrijpende aanpassingen doen.
  De eerste jaren sliepen de jongste twee in een Deryan travelcot op een klein tweepersoonsbed in de caravan, de oudste sliep in een campingbedje in een slaapcabine in de voortent. Dat hebben we later omgeruild, oudste in de caravan, jongste twee in campingbedjes in de cabine in de voortent.
  De laatste twee jaren sliepen ze met hun drieën op het grootste tweepersoonsbed in de caravan. De jongste twee naast elkaar, de oudste overdwars op het voeteneind, met een opklapbaar bedrekje er tussenin. Dit werkte perfect! Helaas zijn ze nu, met 7 en 6 jaar, te groot geworden voor deze constructie. Maar aangezien wij graag trekken en de laatste jaren geen voortent meer meenemen, moeten we nu gaan denken aan een bijzettentje en daar vind ik ze eigenlijk nog wel wat te jong voor!

  1. Jeetje! En dan vond ik het bij ons met 1 kleintje al lastig om te kijken hoe we het gingen doen haha. Zo’n Deryan travelcot konden wij ook lenen van een vriendin, maar Fiene was toen voordat ze ging slapen nog heel actief – nog even staan, weer zitten, beetje hoger liggen enz. – dus ik had niet het vertrouwen dat dat wat voor ons zou zijn. Maar wat een slimme constructies hebben jullie bedacht zeg! Een bijzettentje lijkt me inderdaad ook zo’n grote stap.. lastig hoor! Zijn je schoonouders niet toevallig toe aan een andere caravan met eventueel een (tripple) stapelbed? 😉

  1. Dankjewel! Ik ging inderdaad een stuk rustiger weg. Voor hetzelfde geld had ze alsnog de camping bij elkaar gekrijst (je weet maar nooit), maar dan kon het daar in ieder geval niet aan liggen haha

 2. Wij hebben altijd met de kinderen in een tent gekampeerd en dan hoef je minder aan te passen.
  Het enige dat ik me kan herinneren is dat het kampeerbedje niet in het slaapgedeelte paste en onze dochter in de voortent sliep. Niet handig.
  Uiteindelijk hebben we een grotere tent genomen en hebben daarvan tot vorig jaar altijd heerlijk mee gekampeerd.
  Veel plezier deze zomer.

  1. Ik vind kamperen echt heerlijk, maar een tent is voor mij dan weer net een stapje te ver haha. Ik zie wel de voordelen van een tent hoor, maar ik vind het wel prettig om toch een soort solide huisje bij me te hebben – gek eigenlijk 🙂
   Dank je, jij ook alvast een fijne zomer!

 3. Wat slim bedacht. Wij zijn vorig jaar voor het eerst met de caravan op vakantie geweest met ons zoontje van toen 2,5. Ik had van de voren wel de zenuwen over hoe het zou gaan. We hebben te tafel naar beneden gedaan, de kussens aan de kant en daar het campingbedje op gezet. Het ging eigenlijk heel goed. Het was wel wat werk iedere avond en ochtend om de boel weer op te ruimen. We zaten namelijk veel binnen ivm slecht weer. We waren later in het seizoen dus het was wat fris.

  1. Dat wilden wij in eerste instantie ook doen inderdaad, maar daar stond het campingbedje bij ons niet echt stabiel. En met zo’n wiebelkontje als Fiene zag ik dat niet zo zitten. Wel heel prettig als je het op die manier op kunt lossen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.