Buitenspelen | Wanneer mag je kindje buiten de poort?

Fiene vindt het heerlijk om buiten te spelen. In de wintermaanden doet ze dit vooral op school en speelt ze daarna liever binnen, maar zodra de temperatuur weer omhoog gaat, is ze veel buiten te vinden. Op dit moment speelt ze nog binnen de poort of soms in het speeltuintje dat aan onze tuin grenst, maar het moment dat ze dit niet meer genoeg zal vinden, komt eraan. Ik vraag me af, wanneer is eigenlijk het beste moment dat je je kindje buiten de poort laat spelen?

 

Buitenspelen | binnen of buiten de poort

 

Binnen de poort spelen

We hebben het geluk dat Fiene graag binnen de poort met haar buitenspeelgoed speelt. Wel wil ze steeds vaker ook even buiten de poort spelen. Als ze hierom vraagt mag dit ook wel, want er ligt een leuk speeltuintje achter onze tuin, waar ze in principe veilig kan spelen. Ze is dan steeds de poort in en uit en speelt met alles tegelijk, samen met andere kindjes. Aangezien er verderop een drukke weg ligt en ik graag zicht op haar wil houden, hebben we duidelijke afspraken gemaakt dat ze niet de gangetjes uit mag en alleen daar of bij ons in de tuin mag spelen. Daarnaast blijf ik er dan ook gewoon bij, want ze is tenslotte nog maar 4.

Het ‘probleem’ is alleen dat de andere kindjes iets ouder dan Fiene zijn en de gangetjes uit mogen en ook mogen oversteken. Dit doen ze niet bij die ene drukke weg, maar toch – het blijft oversteken. Ook zijn er allerlei slootjes in de buurt en Fiene heeft nog geen zwemdiploma. Ze zal er heus niet zomaar invallen, maar je moet er toch niet aan denken..

Gelukkig hebben we een leuke tuin met veel buitenspeelgoed en vinden de kinderen uit de buurt het ook heel gezellig om bij ons en in het speeltuintje te komen spelen. Voor nu kunnen we het dus nog eventjes af met de huidige afspraken.

 

Buiten de poort spelen

Maar ja, nu wordt ze over een paar maanden al weer 5 jaar én ik heb al een paar kinderen uit de kleuterklas buiten de poort zien spelen, dus ik gok dat ik dit voorjaar toch de poort open mag gaan zetten. We kunnen wel heel stellig de boel op slot houden, maar als ze haar vriendjes en vriendinnetjes buiten de poort hoort, wil ze natuurlijk ook meespelen!

Wel zullen we nog steeds duidelijke afspraken moeten maken en de afstand een beetje opbouwen en uitproberen. De drukke weg blijft een ‘no go’, maar verder kan ze dan wel de gangetjes uit om zo ook vóór ons huis te spelen. Oversteken slaan we nog even over, eerst maar even kijken hoe dit zal gaan.

 

Buitenspelen | binnen of buiten de poort

 

Gezellig in eigen tuin

Ik vind het allemaal reuze spannend, maar zal het toch een beetje los moeten gaan laten. Het scheelt dat we een hele fijne tuin hebben, waarin ze ook graag met haar vrienden en vriendinnen speelt. Ik verwacht (en hoop) dan ook dat we haar nog genoeg om ons heen houden.

Het speelt natuurlijk ook heel fijn met allerlei speelgoed om je heen. Er is een schommel, twee glijbanen, een zandbak én een trampoline. Nu nog een kleintje, maar als het goed is gaan we dit voorjaar voor een groter model.

Waarschijnlijk maak ik me ook gewoon ‘druk’ om niks en zal het ook komend seizoen gezellig druk zijn in de tuin. Want waarom zou het opeens allemaal anders zijn?!

 

Binnen of buiten de poort; we gaan in ieder geval voor veel buitenspeelplezier!

Vanaf welke leeftijd mag / mocht jouw kindje buiten de poort spelen?
Reacties lees ik graag.

Lees mee MetMirjam

 

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Twitter en Bloglovin?

Logo MetMirjam

Buitenspelen

 

 

One thought on “Buitenspelen | Wanneer mag je kindje buiten de poort?

  1. Hier vanaf 5 dat ze af en toe in speeltuintje mag hier naast het huis

    Maar speelt meestal gewoon in de achtertuin

    Denk dat het ook erg afhangt van waar je woont en hoe de buurt is en hoe je kind is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.