Reizen met kinderen | de beste spelletjes voor onderweg

Met de familie op vakantie gaan is geweldig! Maar voordat je op je vakantiebestemming aankomt, moet je eerst de reis er naar toe nog doorstaan. En dat kan best een uitdaging zijn met kinderen! Als je met de trein, auto of vliegtuig reist, wordt dezelfde vraag altijd gesteld door kinderen en ouders: “Zijn we er al?” Maar verveling kan worden verholpen. Denk eens aan spelletjes voor onderweg! Er zijn veel verschillende spellen die een lange reis tot een geweldige ervaring maken.

Reisspellen om mee te nemen

Sommige bord- en gezelschapsspellen zijn ook verkrijgbaar als reisspellen. Je kunt zelfs kleine spellencollecties kopen van bekende spellen zoals ‘Mens erger je niet’, Carcassonne, Bingo en Stratego. Dus als je wat ruimte en een geschikte basis hebt, zijn deze prachtige miniatuurspellen ook beschikbaar. Een brede selectie van reis- en miniatuurspellen is te vinden op vergelijkende portals zoals ShopAlike.nl of bij lokale speciaalzaken. Als er een favoriet spel is in het gezin, is het de moeite waard om te onderzoeken of dit spel ook als een reis- of kaartspel te koop is.

Spelletjes voor onderweg - mens erger je niet

 

Creatieve spelletjes voor onderweg

Vaak vergeten we dat je nauwelijks accessoires nodig hebt voor leuke en vermakelijke spellen. Een populair en ongecompliceerd spel is: ‘Wie lacht, heeft verloren’. Je kijkt gewoon diep in de ogen van je tegenspeler en probeert serieus te blijven. Maar pas op, alles is toegestaan: gezichten maken en ogen draaien behoren tot de populairste wapens. En zoals de naam al zegt, heeft degene die als eerste begint te lachen verloren.

Een ander zeer creatief spel voor de reis is ‘een sprookje met kleine fouten’. Een volwassene vertelt de kinderen een bekend sprookje of verhaal. Hij bouwt in het verhaal kleine fouten op die de kinderen zouden moeten ontdekken. Als iemand een fout herkent, wordt het snel uitgesproken. Als meerdere mensen deelnemen aan het spel, kunnen er ook punten worden toegekend.

Het is ook leuk om een ‘woordenreeks’ te vormen. De regels hiervoor zijn ook heel gemakkelijk: het spel is om uit de laatste letter van het woord een nieuw woord te vormen. Voordat je begint moet je een categorie kiezen zoals, dieren, planten, sprookjesfiguren, etc. Dan kan het beginnen. Hier is een voorbeeld: de categorie Dieren is gekozen. De eerste speler start en kiest het woord muis, dan volgt slang, dan gier, dan rat, enzovoort totdat alle antwoorden zijn uitgeput.

Spellen voor onderweg

 

Aandacht en gedachte!

Geheugen- en concentratiespelletjes zijn met name welkom op lange ritten. Vooral als je comfortabel zit in de trein of in het vliegtuig en iedereen zich even goed kan concentreren op het spel. Een klassieker onder geheugenspellen is dat van ‘Ik ga naar een onbewoond eiland en neem mee’. In dit spel worden de dingen achter elkaar geplakt in een fictieve koffer die je nodig hebt voor een reis naar een onbewoond eiland. Stuk voor stuk pakken de deelnemers hun spullen in de koffers, maar moeten herhalen wat iedereen hiervoor in zijn koffers heeft gedaan. Je begint de lijst met de woorden: “Ik pak mijn koffer in en neem mee een …” Het is belangrijk om de juiste volgorde van spullen te benoemen. Iedereen die het zich niet kan herinneren of een fout heeft gemaakt, is uitgeschakeld.

Het ‘Wie ben ik’ spel is een even geweldig reisspel. Op een post-it (of een stuk papier met plakband) schrijft iedereen een bekend persoon. De post-it moet dan op het voorhoofd van de persoon naast je worden geplakt. De taak is om daarna te raden welk beroemd persoon je bent, doormiddel van om de beurt een vraag te stellen over je personage. De winnaar is degene die als eerst zijn personage raadt.

Ongeacht wat je doet, of het nu om denk-, woord- of concentratiespellen gaat, het is belangrijk dat iedereen plezier heeft. Zo wordt de reis een aangename, vreugdevolle ervaring voor het hele gezin, in plaats van een vervelend verplicht onderdeel van de vakantie.

 

Heb jij nog een leuke tip voor spelletjes voor onderweg?
Reacties lees ik heel graag!

Lees mee MetMirjam

 

Volg je mij al op FacebookInstagramTwitter en Bloglovin?

 

Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking.

 

9 comments on “Reizen met kinderen | de beste spelletjes voor onderweg

  1. Leuke tips! Ik hou enorm van spelletjes waarbij je moet raden. Dus uitbeelden, tekenen of omschrijven. Zo is Roodkapje (van Paul de Leeuw) ook een ontzettend leuk spel om te spelen en daar heb je alleen pen en papier voor nodig dus dat kan overal. Overigens wel te moeilijk voor kleine kinderen maar wel leuk voor grote kids en volwassenen.
    Charlotte onlangs geplaatst…Our diary #44My Profile

  2. De meeste spelletjes die je noemt zijn niet zo handig in de auto, behalve al die raadspelletjes haha. Ik denk dat ik maar autobingo mee ga nemen, al reizen we wel vooral ‘s nachts!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.