De band tussen hond en kind

Wij hebben zelf geen huisdieren (meer), maar ons meisje kan al haar liefde kwijt bij de huisdieren van mijn moeder. Al vanaf het begin past mijn moeder op Fiene als ik werk en daar is Bibi, mijn moeders hond, altijd bij geweest. Niet zo gek dus, dat hond en kind ook een band hebben gekregen!

 

Band tussen hond en kind - kroelen

 

Een hond in huis

Ik ben opgegroeid met een hond in huis (vanaf een jaar of 12) en dat was geweldig. Lekker stoeien en kroelen, heerlijk om een hond om je heen te hebben! Daarom vind ik het ook heel leuk voor Fiene dat mijn moeder ook nu een hond heeft. Ze heet Bibi en is een kruising tussen een Franse Basset en een Beagle. Een heel rustig en trouw hondje, dat het heerlijk vindt om lekker te luieren, zo lang ze maar in de buurt van haar baasje is. Voor mij komt ze meestal haar mandje niet uit, maar als Fiene erbij is, weet ze niet hoe snel ze eraan moet komen.

Voor kinderen is het geweldig om een hond in huis te hebben. Niet elke hond past natuurlijk binnen een gezin, maar veel hondenrassen kunnen goed samen met kinderen. Wij hebben zelf geen hond en eerlijk gezegd zie ik dat ook niet gebeuren. Hoe lief ze ook kunnen zijn, je moet er tijd voor maken én het moet bij je passen. Uiteindelijk ben ik dan toch meer een kattenmens. Heel leuk, maar niet voor ons.

 

Net alsof

Hoewel het me heel leuk lijkt, voel ik me niet schuldig over het feit dat we geen huisdieren hebben voor Fiene. Bij gebrek aan eigen huisdieren, claim je gewoon die van je oma! Die heeft namelijk twee katten én een hond, dus daar valt altijd wel wat te knuffelen! Oma vindt dit natuurlijk alleen maar leuk en laat Fiene ook meehelpen. Samen verschonen ze het water en de brokjes voor de katten en Bibi krijgt alvast een hondensnoepje om haar wat af te leiden van al het kattenvoer.

Daarna is Bibi aan de beurt. Hierbij is het nóg leuker om te helpen, want Bibi eet namelijk vaak verse voeding! Terwijl mijn moeder de brokken in de bak schept, breekt Fiene bijvoorbeeld de gekookte boontjes erbij. De volgende keer kan dit weer een restje aardappels zijn, net wat er in huis is.

Bibi eet wel vers voedsel, maar niet volgens het “BARF” (Biologically Appropriate Raw Food) concept, waarbij de hond uitsluitend voeding krijgt die rauw is of zelfgemaakt, zoals vers vlees, verse botten en verse groenten. Ze krijgt dit als aanvulling op haar brokken. De verse voeding is natuurlijk heel gezond, maar dierenartsen raden vaak toch aan de nodige extra voedingsstoffen toe te voegen. Een combinatie van de twee werkt voor Bibi dan ook prima.

Zodra Bibi erbij gehaald wordt om te eten, houden we Fiene er overigens even vandaan. Hoe lief en zachtaardig Bibi ook is, het blijft een dier en als er eten in het spel is houden we liever even afstand. Je weet maar nooit 😉 . Ons blije meisje heeft het toch veel te druk, want ze wil mij altijd in geuren en kleuren vertellen waarmee ze allemaal weer mocht helpen.

 

Band tussen hond en kind - samen spelen

 

Band tussen hond en kind

Hoewel Bibi geen hondje is dat het leuk vindt om lang met speeltjes te spelen of ballen achterna te rennen, is ze wel graag bij Fiene in de buurt als zij aan het spelen is. Ze ligt bijvoorbeeld naar haar te kijken of komt tegen Fiene aanzitten omdat ze even wat aandacht wil. Die krijgt ze dan ook gelijk, want ons meisje is dol op knuffelen. Andersom zoekt Fiene haar ook graag op. Als Bibi ligt te slapen, aait ze even snel over haar neus of legt ze een speeltje erbij, zoals ze zelf ook graag met een knuffel slaapt. Wanneer Fiene haar roept, dan komt ze ook (en dat is best bijzonder, want als ik haar roep, draait ze zich nog even om…). Toch mooi om te zien hoe hond en kind samen een band hebben.

Als ik aan Fiene vraag bij wie Bibi hoort, zegt ze ‘bij oma… én ook een beetje bij mij’. En dat zegt eigenlijk ook gelijk genoeg, denk ik.

Wat is jouw ervaring met een hond en kind samen?
Reacties lees ik graag.

Lees mee MetMirjam

 

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Twitter en Bloglovin?

Disclaimer

2 comments on “De band tussen hond en kind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.