5 x waar je aan moet denken voordat je aan een kat begint

Naar aanleiding van een artikel van vorige week kreeg ik een app van een vriendin met een filmpje van de té schattige kittens van haar schoonzus. Ik zei ‘ik sla nog even over’, maar toch ging het kriebelen… Tijd om een lijstje te maken waar je aan moet denken voordat je aan een kat begint.

 

5 x waar je aan moet denken voordat je aan een kat begint

 

Waar moet je aan denken voordat je aan een kat begint?

 

1. Voeding

Je kat heeft voeding nodig. Nat / droog voer en altijd een bakje met voldoende water. Wanneer een kat onverhoopt iets gaat mankeren, bestaat de kans dat hij speciale voeding nodig heeft, die sowieso meer kost en je misschien zelfs bij de dierenarts of speciaalzaak moet kopen.

 

2. Dierenarts bezoeken

Indien je niet nog meer kittens wilt, zul je het beestje willen laten castreren of steriliseren. Daarnaast moet je denken aan jaarlijkse inentingen, ontwormkuren en andere dierenartsbezoeken wanneer nodig (met de bijbehorende kosten). Je kunt hierbij overwegen om je kat te verzekeren, zodat de dierenartskosten gedeeltelijk worden vergoed.

 

3. Benodigdheden

Naast de kat zelf, zul je wat extra benodigdheden aan moeten schaffen. Drie dingen die gelijk in me opkomen:

 • Een kattenbak om zijn behoefte in te doen. Het schoonmaken hiervan is geen prettig klusje, maar het moet wel gebeuren. Hier heb je ook kattenbakgrind voor nodig.
 • Je dient een krabpaal aan te schaffen, waar de kat met zijn nagels aan kan krabben. Wanneer je een krabpaal kiest die voorzien is van diverse ligplaatsen, krijgt deze nog een andere functie. De kat heeft zo een eigen plekje waar hij zich kan terugtrekken, wat ook prettig is in een huis met kinderen.
 • Ook is het fijn om het beestje een lekker warm mandje te geven en op een rustige plek neer te leggen.

 

4. Liefde en aandacht

Absoluut niet onbelangrijk: het beestje heeft liefde en aandacht nodig! Ook heeft het diertje iemand nodig die ervoor zorgt dat het kind dat zo graag een poesje wilde niet constant aan het diertje ‘trekt’ of knuffelt 😉 .

 

5. Aanwezigheid

Heel belangrijk: de kat heeft de verzorging ALTIJD nodig. Dus ook als je op vakantie bent of een weekend weg gaat. Jij bent verantwoordelijk voor het beestje, dus je zult iets of iemand moeten regelen die de zorg overneemt.

 

Een krabpaal aanschaffen lijkt mij geen probleem, maar punt 5 is voor mij echt een struikelblok. Hoe denk jij erover?
Reacties lees ik graag.

Lees mee MetMirjam

 

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Twitter en Bloglovin?

Disclaimer

16 comments on “5 x waar je aan moet denken voordat je aan een kat begint

  1. Al vele jaren komt er altijd iemand in huis die heel erg goed op de poezels let en ze goed verzorgd.
   Ze kijkt tv met ze en ze mogen ook bij haar slapen. Kortom ideaal.
   Het gaat nu zelfs zover, dat als we even een paar dagen weg moeten ,dan komt ze invliegen vanuit Nederland. Er is namelijk geen betere.

 1. 5 zou hier ook een moeilijke zijn. Ik wil dolgraag een huisdier (eigenlijk vooral een hond) maar ik woon alleen en dan zou ik al elke keer iemand moeten inschakelen om er op te letten 🙁 Nog een nadeel van single zijn 😉

 2. Van kinds af aan ben ik opgegroeid met katten. Zelf hebben wij er nu ook 2. Alles aanschaffen en kopen voor ze geen probleem doe het met liefde….maar al die haren en dat er een houd van in huis plassen verschrikkelijk! En eens een witte kat, maar nooit meer hierna haha

 3. Mijn eerste kat vond ik op straat, dus alles kwam pas erna. De tweede kreeg ik door iemand die op straat tegen een ander zei dat ze hem weg ging gooien want niemand wilde hem.. die was ook na 2 jaar al overleden, miste een nier. We hebben een tijdje een kat gehad die er elke dag was, maar op straat woonde. Hij kwam en ging wanneer hij wilde, en toen we waren verhuisd, liep hij steeds weg en woont nu op dezelfde manier bij de nieuwe bewoners. Het is maar net hoe het past en komt, de rest komt vanzelf.

 4. Opgegroeid met katten en nog steeds in huis…
  Ik kan mij het leven zonder katten niet indenken… Het voordeel aan katten is dat ze gerust langer alleen kunnen blijve, zolang ze inderdaad maar in hun basisbehoeftes kunnen voldoen… Bij mij komt er tijdens afwezigheid iemand over de vloer voor wat eten en drinken (hier gaat de kat buiten, haat een kattenbak zelfs en weigert er op te gaan) en ja, geeft hem dan wat aandacht ook natuurlijk. Best dan wel iemand die al geregeld op bezoek komt. Buren zijn ook ideaal, want als ze buiten komen, kennen ze de geur van hen al uit de duizend en dat stelt hen gerust…

  Ik heb dus geen kattenbak, wel een kattenluikje, zodat meneer binnen en buiten kan waneer hij wil… 😉

  Veel succes als je er eentje neemt, eens in huis, wil je ze niet meer buiten… 😉

 5. Een tijdje terug kregen we de aanbieding van een kitten. Echt hele mooie katjes, van die kleine bolletjes wol. Ik was op slag verliefd, maar Ro niet. Hij dacht praktischer en aan onze (nog weleens ruziënde) peuters. Met mijn in mijn hart hebben we het aanbod dus afgeslagen. Binnenkort krijgt mijn zusje er gelukkig wel één, kunnen we daar eens kijken hoe het echt bevalt.

  Zijn goede tips in elk geval, je moet echt goed nadenken voor je begint aan een huisdier.
  Merel onlangs geplaatst…De zomer van… Merel: relaxen in Noord-Holland en het leukste uitje met peutersMy Profile

 6. I love cats! Wij hebben thuis twee katten, maar we zijn ook met veel thuis. Er is dus altijd wel iemand die de katten aandacht kan geven, en iedereen heeft zijn verantwoordelijkheid.

 7. Hallo,
  Punt 5, daar heb ik het ook moeilijk mee. Ok, een kat kan inderdaad een beetje zijn plan trekken, maar moeten toch voorzien worden in hun basisbehoeften.
  Als ik op vakantie ging, liet ik enkele vrienden langskomen om hun eten en drinken te geven en een beetje aandacht. Ziekenboekje en eten werd klaargezet door mij. Uiteindelijk blijkt het precies een beetje veel gevraagd, dus voor volgende vakantie heb ik via pawshake een poezenopvangster gevonden. Ik ben benieuwd hoe dit gaat, deze mensen komen 2x per dag een uurtje langs en houden ook de brievenbus leeg etc…daar ik geen voorstander ben van pensions, kies ik er echt voor om iemand te laten komen in hun vertrouwde huis. Mijn volgende reis is pas in april 2018, dus wil ik jullie wel op de hoogte houden.

 8. Ik ben allergisch voor katten. Dus hier komt er geen een. Vroeger wel jarenlang een poes gehad. Zo lief! Moet zeggen dat nu ik een kleintje heb het wel vervelend zou vinden dat er zoveel extra haren in huis komen.. Die mag van mij ook nog op je lijstje 😉 -> extra schoonmaken!

 9. 6. Waar laat je de kattenbak? Hoe zorg je dat het niet gaat stinken in huis?
  Of laat je je kat gewoon in de tuin (van de buren) poepen?
  7. Hoeveel verhaart een kat?

 10. Punt 5. Wij hadden een buitenpoes, familie kwamen dagelijks 2x eten geven, geen enkel probleem mee gehad. Nu hebben wij een poesje dat niet buiten komt, familie wil wel eten komen geven maar geen kattenbak proper maken, geven ook geen aandacht aan de poes, hebben haar dan naar een kattenpension gebracht en was er heel gelukkig, dit is voor ons de beste oplossing geweest waar wij en onze poes zich goed bij gevoeld hebben

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.