10 tips om je caravan koel te houden

De zomervakantie komt steeds dichterbij en met de tropische temperaturen van de afgelopen dagen spookt het al weer even door mijn hoofd.. Hoe gaan we straks de caravan koel (of acceptabel) houden tijdens onze vakantie? We hebben hier de afgelopen jaren al aardig wat ervaring in opgedaan en we worden hier dan ook steeds beter in. Ik deel dan ook graag mijn 10 tips met je!

 

Caravan koel houden - luifel

 

10 tips om je caravan koel te houden

1) Airco

Dit is natuurlijk de meest voor de hand liggende tip, want met een airco zou je je caravan prima koel moeten kunnen maken én houden. Dit heb ik me laten vertellen, want ik heb er zelf geen ervaring mee. In theorie klinkt het ideaal, maar in de praktijk lijken er toch wat nadelen aan te kleven. Heel fijn overigens als deze bij aankoop al aanwezig is, maar het is een prijzige optie om in je bestaande caravan een airco te laten bouwen. Daarnaast maakt een airco over het algemeen ook een hoop herrie en dat lijkt me ook niet alles.

Wij hebben geen airco en zijn ook niet van plan er eentje aan te schaffen, vandaar dat we maar snel naar tip 2 doorgaan.

 

2) Schaduwrijke plek

Het klinkt natuurlijk heerlijk, lekker in het zonnetje op je eigen ‘terras’ bij je caravan. Maar echt, dit wil je niet! Probeer een schaduwrijke plek te vinden voor de caravan. Een plaats met veel bomen doet het altijd goed, zonnen doe je wel bij het zwembad of op het strand.

 

3) Location, location, location

Daarnaast is het heel handig om even goed op te letten hoe je je caravan precies gaat neerzetten. Misschien staat je caravan bij plaatsing perfect in de schaduw, maar heb je vanaf 2 uur ‘s middags de volle zon in je snoetje én vol op je caravan.. Kijk even om je heen hoe andere mensen de caravan geplaatst hebben en probeer even in te schatten hoe de zon ten opzichte van jouw plekje zal staan gedurende de dag. Op deze manier kun je soms echt het verschil maken!

 

4) Weg met die voortent!

Of nou ja, de wanden dan. Voordat wij een kindje hadden, waren wij nog niet in het bezit van een voortent. Wij trokken eropuit met onze caravan en een luifeltje, wat de boel lekker luchtig hield. Nu hebben we een voortent en man wat houdt dat een warmte vast! Al die warmte trekt ook weer je caravan in, waardoor het zo ongeveer onmogelijk wordt om het koeler te krijgen. Door de wanden zo veel mogelijk los te ritsen (of alleen de bovenkanten), kan de wind er gewoon doorheen en is het een stuk makkelijker om te luchten.

 

Caravan koel houden - luchten

 

5) Windje? Luchten!

Dat brengt me gelijk bij punt 4. Zodra het een beetje begint te waaien: zet alle ramen tegen elkaar open! Op deze manier wordt de warme lucht je caravan uitgeblazen en zou je binnen zelfs even af kunnen koelen als het buiten warm is. Is het warm en windstil? Laat dan je ramen maar liever dicht.

 

6) Zonwering

Zorg voor een goede zonwering voor de ramen. Alles wat je buiten kunt houden is fijn! Ook als je even wilt luchten als in punt 3, als het zonnetje pal op een raam staat, zou ik toch zorgen dat dat raam goed bedekt is. Anders wordt het wel heel lastig om je caravan koel te houden.

 

7) Plaats een extra schaduwdoek

In de meeste gevallen zul je niet kunnen vermijden dat de zon minimaal een paar uur vol op je caravan zal schijnen. Je kunt de caravan naast je normale zonwering nog een beetje extra proberen af te schermen door ook een schaduwdoek te plaatsen.

Onze dochter slaapt op een stapelbed aan de kopse kant en om haar wandje nog wat extra te beschermen, spannen we soms een extra schaduwdoek van boven naar beneden voor wat extra schaduw. Dit kan aanzienlijk in temperatuur schelen.

 

8) Emmers water

Deze tip hebben wij zelf nog niet uitgeprobeerd, maar ik ken mensen die hierbij zweren. Gooi als de zon ervan af is een paar emmers met koud water over de caravan. Dit zal verdampen, waardoor de oppervlakte afkoelt en de temperatuur in de caravan ook afneemt. Dit gaan we dit jaar ook uitproberen!

 

 

9) Ventilator + water

Sowieso is het al heerlijk om een ventilator bij je te hebben (die al dan niet alleen warme lucht verspreid, maar soms is dat alleen al lekker). Als je deze dan ook nog eens slim inzet, kun je deze zelfs als een heuse airco gebruiken! Dit doe je door er een bak met koud water voor te zetten of – nog beter – bevroren flesjes water! In het geval van de bevroren flesjes is het wel verstandig deze in een bak te zetten om het condens op te vangen.

Je zult de flesjes / waterbak wel regelmatig moeten vervangen, want in die warmte smelt de boel natuurlijk binnen afzienbare tijd. Maar echt, dit werkt als een tierelier!

 

10) Horren omhoog

En de laatste, misschien ietwat onverwachte tip:

Houd overdag je horren omhoog

Ja, je leest het goed; gooi open de boel! Horren houden niet alleen vliegen, maar ook een hoop wind buiten. Daarnaast werken ze als een soort radiatoren; ze warmen op in de zon en houden deze warmte vast. Hierdoor verwarmen ze je caravan weer. Zonde! Het scheelt trouwens ook dat vliegen en veel andere ongewenste diertjes niet van tocht houden. Daarnaast heb ik voor minder warmte wel een extra rondje met de vliegenmepper over.

 

Ga jij ook op pad met de caravan deze zomer? Dan hoop ik dat ik je heb kunnen helpen met mijn 10 tips om je caravan koel te houden. Laat je me weten of het geholpen heeft?

Ik ben heel erg benieuwd of jij nog aanvullingen heb, want die zou ik graag uitproberen deze zomer! Wat is jouw ultieme tip om je caravan koel te houden of maken?
Reacties lees ik graag.

Lees mee MetMirjam

 

Volg je mij al op Facebook, Instagram, Twitter en Bloglovin?

 

Lees ook:

–  Kamperen met een caravan? Doen! (ook met je dreumes)
–  8 tips – kamperen in de regen met een peuter

10 tips om je caravan koel te houden!

 

10 tips om je caravan koel te houden

Caravan afbeeldingen via Shutterstock.

32 comments on “10 tips om je caravan koel te houden

 1. Wat een goede tips!
  Wij gaan niet met eigen caravan weg, maar hebben een stacaravan gehuurd en sommige van je tips kan ik ook daar gebruiken, Thanks!

  1. Wij ook niet hoor :). Wij ritsen vaak wel de bovenkanten open zodat de warmte er een beetje uitgeblazen wordt door de wind. Scheelt ook veel!

 2. Goede tips maar met water gooien op je caravanwanden vind ik wel ernstig. Als elke caravan dat doet in Frankrijk of in Europa…. dat is echt vreselijk zonde. Ik mag hopen dat je díe tip overslaat of zelfs verwijdert. 9 tips staat ook goed als titel. Groetjes!

  1. Het hoeft geen kraan water/ schoon water te zijn. Emmer uit het meer/de sloot of riviertje werkt prima.of met een regenbui emmers buiten zetten en water opvangen voor de warme dag.

 3. Het kamperen is niet zo aan me besteed. Dus dan maar een hotel met hopelijk een goed airco haha? alhoewel in een budget hotel dat dan ook weer soms de vraag is. Ondanks handige tips voor aan wie kamperen in carvavan beter is besteed. 😉

  Rob

 4. Goede tips! Wij zijn vroeger veel met de caravan op vakantie geweest en ik kijk daar met heel veel plezier op terug. Iets wat ik als we later kinderen hebben echt over wil dragen.. Nu vriendlief nog even zo ver krijgen dat hij kamperen leuk gaat vinden 😛 Wij gooiden inderdaad water over de caravan in de avond en hielden de ramen goed open. Ook een tip, sommige mensen koken in de caravan. Ook dat geeft veel warmte af. Wij kookten eigenlijk altijd op de skottelbraai, lekker buiten. Met de verschillende platen voor erop kun je er prima op wokken, bbq’en of bijvoorbeeld pannenkoeken bakken. Fijne bijkomstigheid is dat je caravan dan ook niet naar eten ruikt!
  Margon onlangs geplaatst…AardbeienkwarktaartMy Profile

  1. Inderdaad ook een hele goede tip! Wij koken ook nooit binnen, altijd lekker buiten. Succes met het overhalen van je vriend 😉

 5. Goede tips, het is inderdaad een ramp als je met je caravan in de zon staat. Gelukkig gaan we meestal naar de wat koelere landen op vakantie.

 6. Wij gaan er ook altijd op uit met de caravan en hopen altijd maar ( ook al heb je er van te voren contact over gehad) dat we een beetje een schaduwplek hebben. Ga de horren open zeker eens proberen!

  Fijne vakantie alvast!
  Xenia onlangs geplaatst…Frozen Yoghurt snoepjesMy Profile

 7. Ik mis nog een tip welke bij mij goed helpt.
  Caravans met een kachel en ringverwarming. De ventilator kun je hiervan aanzetten (zonder kachel aan te doen ) deze zuigt de lucht onder de caravan vandaan waardoor caravan gekoeld word. Ik zet hem aan in de avond en als we dan gaan slapen is het lekker koel soms te koel.

 8. Als zonwering een doek over je ramen leggen als ze open staan. Die kleine hoeslakens voor baby bedjes of aankleedkussens passen vaak precies om je raampje. Je hebt dan een soort luifeltje. Scheelt weer zon in je caravan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.